Annons
Annons
Notre Dame d'Afrique, en romersk-katolsk basilika i Algeriet

Ta del av tips på boende, mat och hur man reser runt i Algeriet. Foto: GettyImages

Algeriet

Miniguide till Algeriet – tips inför resan

Hur reser man runt i Algeriet, vad finns för matutbud och vart bor man – Vagabond tipsar om såväl boende som sevärdheter. Missa inte tillhörande reportage av Marcus Westberg.

Text: Marcus Westberg • 2022-08-17 Uppdaterad 2022-08-17

Resa till Algeriet

Det går inga direktflyg mellan Sverige och Algeriet, men det finns ett flertal enkla rutter via t ex Frankfurt och Paris med SAS, Lufthansa och KLM/Air France. Priser från 3 000 kr. Det går även att ta sig till Algeriet med färja från Frankrike, Spanien och Ita­lien. För att få visum krävs bland annat flygbiljetter och boende. För bästa resultat bör man boka via en lokal researrangör, annars finns det risk för att ansökan blir avböjd. Omars Fancy Yellow är en av få som specialiserar sig på engelsksprå­kiga resenärer och kan ordna de dokument som krävs.

Läs tillhörande reportage: Upptäck Algeriets magiska – och turistfria – ökenlandskap

Alger sedd från ovan.
Alger sett från taket av ett museum i stadens kasbah. Foto: Marcus Westberg

Resa runt

I Alger kan man ta sig runt med stadens tunnelbana. Annars använder de flesta bil; bensi­nen i Algeriet kostar ungefär en tiondel av vad den gör i Sverige och landet anses ha ett av hela Afrikas bästa vägnätverk med 18 000 mil motorväg. Men eftersom det är ganska krångligt att ta sig till Algeriet utan att ha bokat med en researrangör är det inte särskilt sannolikt att man reser runt på egen hand. För den som har ont om tid eller ska längre söderut finns det ett stort nätverk av flygplatser och rutter via stats­ ägda Air Algérie. Av erfarenhet är det säkrast att boka med viss marginal.

Se och göra i Algeriet

Algeriet är mer än fem gånger så stort som Sverige, så bäst är att fokusera på några få områden. På fem dagar kan man se Alger och Constantine samt de romerska ruinerna i Djémila och Timgad. Lägg till ytterligare några dagar för att besöka Ghardaïa. På två veckor hinner man även med en sväng ner till Djanet och en campingtur i Tassili n’Ajjer, eller till Tamanrasset.

Algeriet är överlag ett mycket konservativt land, så man gör bäst i att lyssna på sin guide och inte vara alltför närgången med kameran utan att be om tillstånd först. Det är även förbjudet att fota polis, militär och annat som har med myndigheter att göra. Säkerhet är annars inte något sär­ skilt att bekymra sig om, även om man bör vara försiktig i de större städerna precis som i andra delar av världen. Återigen är det bra att lyssna på sin guide.

Ghardaïa. En orange stad i Algeriet.
Oasstaden Ghardaïa är absolut värt ett stopp. Foto: Marcus Westberg
Person som tältar i Algeriet
Ökencamping i Algeriet. Foto: Marcus Westberg

Boende

Algeriets hotellutbud tillhör måhända inte världens bästa. I de större städerna finns ett hyfsat utbud av 3-, 4- och 5-stjär­niga anläggningar, även om stjär­norna kanske inte alltid betyder så mycket. I mindre samhällen som Timgad och Djanet finns det ofta inte så många olika val. Inne i Tassili n’Ajjer finns inga hotell – här är det bara tält som gäller. Som redan nämnts blir din resa till Algeriet betydligt enklare om du bokar en resa med en lokal operatör, som i så fall bör ge dig olika prisalternativ beroende på vilken typ av hotell du vill nyttja. Airbnb finns, men såvitt Vaga­bond vet kan det inte användas till visumansökningar.

Äta i Algeriet

Algeriet har ett varierat kök med inflytande från ett flertal olika kulturer: berber, arabiskt, spanskt, franskt, turkiskt och an­ dalusiskt. Bröd, kött (framför allt lamm), olivolja, grönsaker och örter används flitigt. Den maträtt de flesta känner till är couscous, som serveras antingen vegeta­riskt eller tillsammans med en köttgryta. Chakhchoukha är en grönsaks­- och tunnbrödsgryta med berber­ursprung som även den ofta beställs med en köttbit.

Här finns också chorba, en kyckling­ och kikärtssoppa; tajine zitoune, en tajine gjord på bland annat citron, kyckling, oliver, kikärter och morötter; och rechta, en nudelrätt. Är du ute efter något lite enklare finns grillat kött, däribland berber­ korven merguez, att köpa i de flesta gatukök. Köttet serveras ofta med baguette och pommes frites. Sötsaker, främst olika sorters kakor, är också vanliga, precis som starkt, sött kaffe. Alkohol är inte olagligt, men konsumeras framför allt på fina­ restauranger eller i hemmet.

Kort om Algeriets historia

Algeriet är en ung nation, men har en lång historia. För nästan 3 000 år sedan koloniserades stora delar av Nordafrika av fenicierna, som utgick från det som idag är Libanon. När deras starkaste fäste, Karthago, föll till romarna blev det inhemska berber­riket Numidien en regional stormakt, men även det erövrades snart av Rom. Efter det västromerska rikets fall styrdes området bland annat av vandaler, bysantiner, araber och almohader. I början av 1500­talet hamnade den algeriska kusten under osmanskt överstyre. I praktiken blev det dock en fristad för orga­niserad piratverksamhet. Först 1815 besegrades de av den amerikanska flottan, och 1830 började den franska erövringen av landet med en landstigning i Sidi Ferruch. 1962 blev Algeriet en självständig stat.


Text: Marcus Westberg • 2022-08-17
AlgerietGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top