917752.jpg

Egypten

“Lämna” Egypten nu!

Turister i Egypten varnas av en militant jihadistgrupp. De som inte lämnar Egypten senast i dag ska vara beredda på attacker.

Text: Per J Andersson • 2014-02-19

Den al-Qaidainspirerade gruppen Ansar Beyt al-Maqdis har tagit på sig ansvaret för den självmordsbombning mot en turistbuss i Taba i Sinai som i söndags dödade två turister från Sydkorea och en egyptier. Nu har de dessutom gått ut med en varning till andra turister: “Vi rekommenderar turister att ta sig ut säkert före deadline”.

De som stannar längre än till 20 februari ska vara beredda på attacker, säger gruppen.

UD avråder från alla resor till norra Sinai sedan september och från icke nödvändiga resor till övriga Egypten med undantag för turistorterna vid Röda havskusten. Ambassaden menar att risk för ytterligare terrordåd föreligger efter det i söndags och uppmanar till försiktighet och vaksamhet.

Jihadistgruppen har den senaste veckan tagit på sig skulden för en nedskjutning av ett militärhelikopter, mordet på en polis och för att ha detonerat en stor bomb utanför Kairos polishögkvarter. Gruppen håller till i avlägsna områden på Sinaihalvön och dök upp första gången 2011, under det säkerhetsvakuum som uppstod efter Hosni Mubaraks fall. De motsätter sig det militärstyre som grep makten i samband med att presidenten Muhammad Mursi avsattes i juli i fjol.

– Ansar Beyt al-Maqdis är det största säkerhetshotet i dagens Egypten. Detta reflekteras inte bara i attacken mot turistbussen i Taba förra helgen, utan också i den rad bombningar i regionerna kring Nildalen och Nildeltat, säger Anthony Skinner, Mellanösterndirektör för riskanalysföretaget Maplecroft till Reuters.

Fritidsresor, Apollo och Ving har just nu ungefär 1 210 resenärer i Egypten. Apollo och Ving har resenärer i Marsa Alam och Hurghada, medan Fritidsresor även har resenärer i Sharm el Sheikh, som ligger på Sinaihalvön där explosionen ägde rum.

– Vi har fått några frågor från våra kunder, vilket är naturligt då de följer vad som händer i medier, därför har vi valt att informera, säger Mathias Bergendahl på Fritidsresor till TT.


Text: Per J Andersson • 2014-02-19
EgyptenNyhet

Scroll to Top