Annons
Annons
Lyxen och flärden i Dubai sköts till stor del av tvångsarbete utfört av gästarbetare från Indien, Pakistan och andra asiatiska länder. Foto: Thinkstock

Lyxen och flärden i Dubai sköts till stor del av tvångsarbete utfört av gästarbetare från Indien, Pakistan och andra asiatiska länder. Foto: Thinkstock

Nyhet

Tvångsarbete på svenska charterhotell

På de de svenska charterhotellen i Dubai använder man sig av migranter som utför tvångsarbete ­under svåra förhållanden. De är under­betalda, får sina pass beslagtagna och jobbar ofta tolv timmar utan övertidsersättning.

Text: Per J Andersson • 2015-10-13 Uppdaterad 2021-06-23

Tvångsarbete på svenska charterhotell
Höga skyskrapor och ljusblå pooler downtown Dubai. Foto: Thinkstock

Charterbolaget Apollo säljer Dubai med frasen “En plats där allas drömmar uppfylls”. Tillsammans med Ving och Fritidsresor står de för majoriteten av de 20 000 semesterresor som svenskarna i år gör till Dubai, ett av Förenade Arabemiratens sju emirat.

Men som Vagabond skrev i krönikan “Solsken i diktaturen” i Resemagasinet Vagabond i våras (nr 4.2015) är Dubais lyx uppbyggt av asatiska migrantarbetare från framförallt Indien, Filippinerna, Pakistan och Bangladesh. Gästarbetarna jobbar som städare, vakter, väskbärare och serveringspersonal på hotellen. Det är också gästarbetare som byggt hotellen.

Enligt en ny rapport från Swedwatch är förhållanden för migrantarbetare på hotellen ofta mycket dåliga. De som arbetar för hotell anlitade av de svenska resebolagen är inga undantag. Personalen arbetar ofta tolv timmar om dagen med lite eller ingen övertidsbetalning alls och kan inte resa hur som helst, eftersom deras™?pass är beslagtagna av arbetsgivaren. 

Swedwatch är en ideell organisation som granskar missförhållanden i utvecklingsländer. 

Migranterna hanteras genom systemet “kafala” som innebär att migrantarbetarna har lokala sponsorer som tar ansvar för deras vistelse i landet. Att ändra sponsor är ofta svårt, vilket gör att den anställde inte har något annat val än att stanna med samma arbetsgivare under hela kontraktsperioden. Det finns heller inga fackföreningar att påtala bristerna för och minimilön existerar inte.

Olof Björnsson, som skrivit rapporten för Swedwatch, har intervjuat 30 migranter som arbetar eller har arbetat vid ett av de tre hotell som marknadsförs av två eller flera av de tre resebolagen Ving, Fritidsresor och Apollo. En av de intervjuade berättade för honom att en del arbetsgivare inte lämnar tillbaka passet förrän på flygplatsen när kontraktet har gått ut och migrantarbetaren ska resa hem. Det är ett sätt att straffa dem fÙ�r att de inte förnyat kontraktet och samtidigt hindra dem från att ta en annan anställning.

Anställningsförhållandena bryter både mot de lokala arbetsmarknadslagarna och mot FN:s riktlinjer för företagande och mänskliga rättigheter och uppmanar resebolagen att bli mer noggranna i sin granskning av personalen vid de hotell som de anlitar. Vid intervjuer hävdar resebolagen att de inte känt till missförhållandena.

Tvångsarbete på svenska charterhotell
“Välkommen till Mellanösterns svar på Miami – en metropol som uppfyller alla drömmar!”, står det i resebolaget Apollos presentation av Dubai som turistland.

Olof Björnsson vill inte avråda resenärer från att åka till Dubai, men uppmanar dem att vara mer uppmärksamma. Samtidigt betonar han att det inte är fel i sig att anställa migrantarbetare. Deras inkomster, som skickas hem, utgör ofta en viktig del av hemlandets ekonomi.

De tre kritiserade resebolagen säger i en gemensam kommentar till Dagens Nyheter att de tar till sig av kritiken i rapporten att man inte gjort mer för att följa upp hur deras uppförandekoder efterlevs på hotellen. Apollo, Fritidsresor och Ving säger också att de redan tagit initiativ till fler granskningar av hotell i Förenade Arabemiraten.

Kajsa Moström på Apollo är bestört över innehållet i rapporten men inte förvånad – och lovar att skärpa kontrollerna av att företagets etiska regler efterlevs av företagets samarbetspartners.

– Vi kan vara självkritiska till att vi inte varit så duktiga på att följa upp hur de här efterlevs just i Dubai, säger Kajsa Moström på Apollo till Sveriges Radio.

Läs Vagabonds krönika om Dubai:

Krönika Solsken i diktaturen.

Utdrag ur krönikan: “Om Dubai ska liknas vid något måste det bli Metropolis, den både glänsande och mörka framtidsstaden i Fritz Langs klassiska sciencefictionfilm från 1927. Den överdimensionerade och tekniskt fascinerande staden där de olika samhällsskikten lever helt åtskilda, där det övre skiktet njuter av paradisiska förhållanden, medan arbetarna ses som mindervärdiga och lever i en undervärld i jordens djup.”

Läs också Swedwatch rapport

Fördjupning Bakom drömmen om Dubai.


Text: Per J Andersson • 2015-10-13
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top