704231.jpg

Egypten

Pyramider i Kairos närhet

Det fullkomligt dräller av pyramider runt Kairo. 97 stycken närmare bestämt.

Text: Barbro Janson • 2009-03-06

GIZAPYRAMIDERNA är utan tvekan Egyptens mest kända monument. Och nog är de majestätiska. Ända från takterasserna på Kairos lyxhotell invid Nilen ser man konturerna av dem. De är välbevarade och vackra, symmetriska, med släta sidor.

Cheopspyramiden (klar omkring 2570 f Kr), som ligger pÙ� Gizaplatån, är Egyptens största pyramid, dessutom möjlig att kliva rakt ned i. Precis i närheten finns dessutom den berömda sfinxen, med mänskligt ansikte och lejonkropp.

Men det finns alltså långt många fler pyramider i Kairos närhet. De ligger spridda söder om staden, på västsidan om Nilen, ända ned till Al-Fayoum-oasen. Om du hyr en taxi under en dag kan du pricka in flera av dem.

Räkna med att få betala 150 egyptiska pund (ca 170 kr) för ungefär sju timmars taxi (förhandla gärna priset i förväg). Därutöver tillkommer entréavgifter. Entrén till Giza kostar 40 egyptiska pund (ca 56 kr), om du dessutom vill gå ned i Cheopspyramiden kostar det 100 pund till (ca 140 kr). Att ta med kamera ned i pyramiden kostar några pund extra.

Det finns också utflyktsarrangörer som gör turer kring nämnda platser, inklusive guide. Ett roligt alternativ är också att hyra kamel eller häst och ta sig mellan pyramidområdena.

SAKKARA, cirka 25 km söder om Kairo, var en begravningsplats i mer än 3 500 år. Det var under den tid då Memfis var huvudstaden i Egypten. Idag ligger Memfis begravd under åkermark och är inte mycket att se.

Den största delen av Sakkara, med undantag för Zosers pyramid, var begravd under sand fram till 1950-talet. Området är stort, och omfattar elva större pyramider och flera små gravar.
Zosers pyramid (2650 f kr) är den mest spektakulära. Området kring pyramiden omgärdas av en mur, och här finns en stor plan som bland annat användes som ett eldprov fÙ?r faraon. När han hade regerat i 30 år var det dags för en ceremoni som gick ut på att han skulle visa för sina undersåtar att han fortfarande var i form att styra riket.

Det gjorde han genom att springa ett varv runt den stora gårdsplanen.

Här finns också riktigt gammalt klotter, en hyllning skriven 1 500 år efter Zosers död. Ungefär 1232 år f kr kom Hadnakthe förbi, och fick för sig att teckna några rader. Hans ord är bevarade, numera bakom plexiglas.

ABU SIR har fyra pyramidkomplex. De har inte stått emot tidens tand lika väl som Gizas pyramider, men de är ändå väl värda ett besök. Strax söder om dem ligger två soltempel.

DAHSHUR, ungefär 10 km söder om Sakkara, är ett 3,5 kilometer brett fält, med pyramider från den fjärde och den tolfte dynastin. Här finns bland annat den berömda röda pyramiden, som kan vara världens äldsta.


Text: Barbro Janson • 2009-03-06
EgyptenRestipsKairo

Scroll to Top