Annons
Annons
Foto: Andreas Offesson

Foto: Andreas Offesson

Restips

24 timmar i Kapstaden

Strand, vild natur och pulserande storstadsliv. Sydafrikas pärla har det mesta av det bästa.

Text: Fredrik Brändström • 2008-02-07 Uppdaterad 2008-02-07
Annons

08.00 Vakna upp

Du väljer att prioritera en god nattsömn och ratar de trevliga men livliga backpackerhotellen inne i stan. På The Olive Branch (9 Richmond Road) i Three Anchor Bay får du den vila du behöver. Vakna upp, njut av frukosten och dagens Cape Times.

09.00 Frisk luft och havsutsikt

Bara några hundra meter bort ligger det populära promenadstråket Atlantic Seaboard. Ta en jogging- eller gångtur (beroende på hur mycket frukost du åt) och njut av friska havsvindar och utsikt över Atlanten.

10.30 Pruta loss

Ta en taxi ner till Greenmarket Square i City Bowl. Där köper du afrikanska masker och hantverk att ta med hem till nära och kära. Glöm inte att pruta!

12.00 Historia

Inne på District Six Museum (25A Buitenkant Street) får du en snabblektion i nutidshistoria. District Six var en levande stadsdel där främst färgade bodde. 1965 bestämde apartheidregimen att områdets 60 000 invånare skulle tvångsförflyttas och hela rasket revs. Ett skakande dokument från en mörk tid i Sydafrikas historia.

13.00 Asien i Afrika

Traska upp till Bo Kaap, Kapstadens muslimska kvarter som grundades av malaysiska invandrare på 1700-talet. Vandra bland pastellfärgade hus och slöjbeklädda kvinnor, och känn en doft av Asien mitt i Sydafrika.

15.00 Långa gatan

Long Street som renoverades för några år sedan är innerstadens förnämsta nöjes- och shoppingstråk. Den bohemiska gatan med sina viktorianska hus med stora balkonger för tankarna till Khao San i Bangkok eller varför inte Bourbon Street i New Orleans.
Ta med dig en macka och en milkshake från Mr Pickwick’s (158 Long Street) och strosa in i och ut ur de många trevliga butikerna längs gatan.

17.00 Kalldopp på Clifton beach

Ta en taxi ut till glassiga Clifton för ett svalkande eftermiddagsdopp. Det må vara varmt i luften men här är det alltid snorkallt i vattnet. Men det är precis den avrivning du behöver för att orka med resten av kvällen.

18.00 Fashionabel fördrink

I närliggande Camps Bay värmer innefolket upp inför kvällen. Inne på Café Caprice (27 Victoria Road) hänger alla som vill synas, gärna med den där rätta “jag har just klivit av surfbrädan”-looken, fast man förstås har förberett sig i timmar framför spegeln. Ta en drink och häng med du också!

19.00 Hisnande vyer

Ta linbanan upp på Taffelberget för att njuta av bedårande utsikt och vild natur mitt i Kapstaden. Du är knappast ensam, att picknicka på berget samtidigt som solen går ner över havet är en populär sysselsättning bland såväl turister som lokalbefolkning. Men även om det skulle vara molnigt så är det en garanterat häftig upplevelse.

21.30 Ät afrikanskt

Nu kurrar det rejält i magen. Det blir raka vägen ner till Long Street där du intar en middag på Khaya Nyama (267 Long Street). Carpaccio på krokodil och antilopspett – exotiskt så det förslår.

23.00 Barrunda eller avrundning

Känner du för att gå vidare så finns det mesta runt hörnet. Börja med en mojito på Lola’s (228 Long Street), gå förbi Mama Africa (178 Long Street) och tjuvlyssna på musikerna som uppträder därinne. Sedan är det upp till dig hur och när det slutar. Kanske blir det på dansgolvet inne på Opium (6 Dixon Street) i Waterkant.

TIPS!

1) Köp sim-kort
Att köpa ett sydafrikanskt sim-kort till din mobil kan göra din resa betydligt billigare. Åtminstone om du har tänkt använda den till att ringa ställen inom landet, till exempel taxi och hotell. Finns på de flesta snabbköp och bensinmackar.

2) Beställ taxi
Sydafrika är farligt. Att -promenera hem själv på kvällen är inte att rekommendera. Har du ingen -bil – åk taxi. Om du ringer och förbeställer istället för att haffa på gatan så slipper du att bli blåst på pengar. Excite, tel 021-418 44 44, är alltid pålitliga.


Text: Fredrik Brändström • 2008-02-07
RestipsSydafrikaKapstaden

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top