, Göran Ingman

, Göran Ingman

Restips

Bästa tipsen till Kapstaden

Är du på väg mot Sydafrika och Kapstaden framöver? Grattis! Vi har snokat rätt på de skönaste hotellen, bästa burgaren, hemligaste baren, vackraste utsikten och bästa marknaden. För att bara nämna några. Här är våra favoriter just nu i den sköna staden där två hav möts.

Text: • 2013-11-13

Läs även: Kapstaden – den ultimata guiden

1 Hippa gourmet­burgare

Royale Eatery & Royale Kitchen

“We serve burgers. Not just any burgers – burgers that make your soul tingle and your dreams come true.” Ja, åtmin-stone om det är hamburger­himlen man drömmer om. Här finns över 50 olika burgare att välja bland och efter att ha tagit en titt på menyn kan vi bara konstatera att den här restaurangen skapar ett sug efter att komma tillbaka för mer. Alla burgare och såser görs nya från scratch samma dag och det finns inga tillsatser i någotdera. Man får nästan för sig att man blir snygg av att äta här: servitrisernas frisyrer är sponsrade av hippa salongen Scaar på Kloof Street och deras kroppar och hälsa tas om hand på Yoga Zone.
• 273 Long Street, royaleeatery.com

Bästa tipsen till Kapstaden
Så hippt! Burgare på Royale Eatery där servitriserna till och med har sponsrade frisyrer.

2 Capes bästa marknad

Green Market Square

Detta är historisk marknadsmark. Torget byggdes redan 1696 när den första fyren restes här. Torget blev sedermera en plats för byteshandel och kommers bland alla fartyg som ­anlände. Fyren är borta sedan 1761, men torget och marknaden finns kvar. Här hittar du afrikanska varor från så gott som kontinentens alla länder, hantverk, tyger, kläder, riktiga fynd, krimskrams och souvenirer. Green Market Square kan dessutom stoltsera med vackra omgivningar, med dess gröns-kande träd och kringliggande byggnader från 1800-talet. Om inte annat så är det en perfekt plats för att kika på folk, här möts alla möjliga karaktärer och människor.
• Korsningen Shortmarket Street och Burg Street i centrum.

Bästa tipsen till Kapstaden
Green Market Square är en marknad med anor sedan 1696.

3 Världens ­vackraste väg

Chapman’s Peak Drive

Nio kilometer, 114 kurvor och kanske världens vackraste bilväg på kanten till en ocean. Chapman’s Peak Drive går mellan Hout Bay och Noord­hoek och är, alldeles på egen hand, skäl nog att hyra bil och fly Kapstaden för en dag. Vägen, som tog sju år att bygga och stod klar 1922, följer den taggiga kustlinjen. Vyerna är vidsträckta, bergssidorna imponerande och Atlanten alltid nära. Längs Chapman’s Peak Drive finns gott om utsikts­platser att stanna på. Tur det, för den som kör törs knappast släppa vägen med blicken. Packa med picknick och en kamera, stanna ofta. Under ­valsäsongen, främst från augusti till november, finns goda chanser att spana på sydkapare som ofta simmar nära land. Obs! Vägen är avgiftsbelagd.
• chapmanspeakdrive.co.za

Bästa tipsen till Kapstaden
Chapman’s Peak Drive har 114 kurvor och kanske världens vackraste utsikt.

4 Undangömd bar

Julep

En av Kapstadens bäst bevarade hemligheter. Till Julep hittar du bara om du vet vart du ska, men detta mysiga lilla kvartershak är väl värt att leta efter.
Här serveras Kapstadens bästa ­Martini, men missa inte att prova deras specialitet, Mint Julep. Belysningen är svag, de gamla murade väggarna pryds med svartvit fotokonst och stämningen är intim. Hur hittar du hit då? Jo, ta dig till livliga Long Street, gå på väster sida, bort från havet, tills du kommer till Long Street Café. Ta några steg till, men innan du når Mojito så tar du vänster in på en pyttegränd som heter ­Vredenburg Lane. Mitt emot Edge Glass Gallery hittar du dörren till Julep. Öppet onsdag–lördag.
• Gränden vid Long Street, julep.co.za

5 Husvagnar på ­hotelltaket

Grand Daddy Hotel

Förmodligen Kapstadens hippaste boende. Hotellet ligger på händelserika Long Street, mitt i city och hette tidigare Metropole, men har byggts om och piffats upp till fyrstjärnig nivå. Det är populärt bland sydafrikanska resenärer med ­kreativ ådra, om du vill träffa en art director från Johannesburg är det här du ska hänga. Grand Daddy har 26 rum och … sju husvagnar på taket. De ­blÙ�nkande aluminiumvagnarna är av det amerikanska kult­märket Airstream och har förvandlats till sex hotellrum och en svit. Om du inte bor på hotellet, kika förbi ändå. Takbaren öppnar klockan 16. Rumspriser från 1 360 kr i högsäsong, samma pris för en husvagn.
• 38 Long Street, granddaddy.co.za

6 Storslaget ­vinlandskap

Tulbagh

Tulbagh är en liten stad med tillhörande dalgång som lever ett liv i skymundan. Aningen märkligt, för Tulbagh är verkligen värd en utflykt. Dalgångens placering är storslagen, i en höglänt gryta med omgivande berg. Öppningen tittar åt söder, något som ger utrymme för svala vindar under de heta sommarmånaderna och skapar ett gynnsamt mikro­klimat för vintillverkning. I ­Tulbagh finns ett tiotal vin­gårdar. Vissa är traditionstyngda med lång historia, andra ­moderna med nya grepp. ­Saronsberg, till exempel. Gården har bara tio år på nacken men producerar redan prisvinnande viner. Saronsberg har även en konsthall, med målningar, skulpturer och en teater. Att köra de 12 milen från Kapstaden tar cirka 1,5 timme.
• tulbaghtourism.co.za

Bästa tipsen till Kapstaden
På vingården Saronsberg blandas vinrankor med konstverk och statyer.

7 Smaklig spis i Sea Point

La Mouette Restaurant

La Mouette ligger i ett ståtligt hus som en gång i tiden ­till­­hörde Kapstadens borg­mästare. Finrestaurangen drivs av paret Henry och Mari Vigar, Henry står för smakerna och Mari tar hand om gästerna, och stället har snabbt blivit mycket omtyckt. Menyn bjuder på ­klassiska rätter med knorr och flaskorna i vinkällaren är noga utvalda. Den sydafrikanska ­restaurangguiden Eat Out ­skriver att avsmakningsmenyn på La Mouette mycket väl kan vara den mest prisvärda som går att hitta med så hög kvalitet. En sexrätters meny kostar cirka 130 kronor, eller 250 kronor med vinpaket. Dessutom serveras gin och tonic. Inte som drink, utan som efterrätt: ­tonicgelé, ginlag och limeglass.
• 78 Regent Road, Sea Point, lamouette-restaurant.co.za

Bästa tipsen till Kapstaden
Gin och tonic som desstert på La Mouette: tonicgelé, ginlag och limeglass.

8 Beachlyx i Camps Bay

POD

Om du vill lyxa till det med ett fint strandhotell, kasta ett öga på läckra POD i Camps Bay. ­Hotellet har endast 15 rum och bjuder på en lika lågmäld som väldesignad flykt från verklig­heten. Här råder loungekänsla inramad av ­opolerad skiffer, ­afrikanskt timmer, glas, stål och strålande utsikt mot Atlanten eller bergskedjan The Twelve ­Apostles. Ständigt trendiga Camps Bay ligger strax utanför Kapstaden och lockar såväl filmstjärnor och fotomodeller som barnfamiljer till sina perfekta stränder. Sanden är vit, himlen ofta blå, men havet som ser så inbjudande ut är tyvärr kylskåps­kallt året runt. Tur då att hotellet har en pool med havsutsikt. Rumspriserna startar på 2 250 kr i högsäsong.  
• 3 Argyle Road, Camps Bay, pod.co.za

9 Ung, nutida konst

What if the world

Är du konstintresserad och sugen på att se vad de unga och lovande sydafrikanska konstnärerna har på hjärtat och kanvasen just nu, så bege dig till galleriet What if the world. Detta unga galleri startades för att ge en plattform åt en ny generation av sydafrikanska konstnärer och för att hjÙ�lpa dem i karriärerna. Galleriet har varit mycket framgångsrikt och har satt flera namn på konstkartan internationellt.  
• 1 Argyle Street, whatiftheworld.com

10 Bäst för kändisspotting

Planet Bar

Urbant chic och tidlöst elegant på samma gång. Det här är Kapstadens fashionablaste cocktailbar. Allra bäst är Planet Bar på sommaren (svensk vinter) då man kan sitta ute på terrassen och njuta av utsikten över Mount Nelson Hotels ­lummiga trädgård. Vinlistan innehåller vin från några av de finaste vingårdarna kring ­Kapstaden som du med fördel sköljer ner med gratisoliver. Stadens bästa bar för att spana efter inhemska och internationella celebriteter.
• Mount Nelson Hotel, 76 Orange Street, planetbarandrestaurant.co.za

Bästa tipsen till Kapstaden
På Planet Bar hittar du Kapstadens bästa martini och kändisspotting.

Text: • 2013-11-13
RestipsSydafrikaKapstaden