Annons
Annons
Tält i Krugerpark

Var ska du bo och hur reser du till Kruger park i Sydafrika? Foto: GettyImages

Sydafrika

Guide till Krugerpark i Sydafrika

Vi guidar dig till Sydafrikas stolthet – Krugerpark – med tips på boende och aktiviteter.

Text: Marcus Westberg • 2022-12-25 Uppdaterad 2022-12-22

Läs tillhörande reportage om Krugerpark!

Resa dit och runt

Det enklaste sättet att ta sig till Kruger är med flyg till Johannes­burg. Det går med exempelvis Lufthansa, Ethiopian eller British Airways. Smidigast och vanligast är att ta ett nattflyg. För att sedan ta sig till Hoedspruit, som är centrala Krugers nav, finns flera alternativ: hyrbil, buss (t.ex Swift Kruger Shuttles, 550 kr), taxi (som i så fall kostar några tusenlappar) eller in­rikesflyg (det går dagliga flyg från både Johannesburg och Kapsta­den med Airlink och CemAir från 2 000 kr). Smidigast är att låta ens lodge sköta bokning av transport till, från och mellan boenden.

Krugerparks djurliv är fascinerande. Foto: GettyImages

Bo och äta

Om man väljer att spendera en natt i Johannesburg, en av Afrikas mest dynamiska städer, är ny­ renoverade The Peech ett både mysigt och säkert val (dubbelrum med frukost 2 600 kr). Inne i Krugerparken finns alla möjliga alternativ för boende, från SAN Parks egna campingplatser till diverse lyx­-lodger. Mer information finns på krugerpark.co.za. Varje privatreservat har också ett flertal alternativ. I Timbavati finns Tanda Tula (från 7 800 kr/pers), och i Pafuri Pafuri River Lodge (från 4 200 kr/pers). Bokar man minst tre nätter på båda erbjuds gratis flygtransfer. Som många länder i södra Afrika (men till skillnad från exempelvis Kenya) utgör vilt en stor del av maten, men med lite förvarning är det inga problem att ordna vegetarisk eller vegansk kost. Om man planerar att använ­da SAN Parks faciliteter och laga egen mat finns det flera stora matbutiker i Hoedspruit, och vissa förnödenheter går att köpa även inne i parken.

Vill du bo unikt kan du bo på ett tåg som gjorts om till en lyxig safarilodge.

Aktiviteter

Det är, föga överraskande, de stora djuren som lockar de flesta till Krugerparken med omnejd, och safari i en eller annan form är givetvis höjdpunkten. Först och främst med bil. Krugerparken är välförtjänt känd för att passa dem som vill köra omkring på egen hand. Men en guide och en öppen bil gör ofta all skillnad i världen. När man utforskar till fots – då krävs definitivt guide – ser man kanske inte lika många stora djur, men man blir å andra sidan ett med naturen på ett helt annat sätt. Det kan handla om allt från en timmes försiktigt strosan­ de till flera dagars vandring. Minst en natt under öppen himmel rekommenderas varmt!

Mer läsning:

Vagabonds drömresa – 7 veckors roadtrip i södra Afrika


Text: Marcus Westberg • 2022-12-25
SydafrikaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen