• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 15 fantastiska kanalstäder runt om i världen

  Venedig är onekligen en underbar stad. Men det är dags att ge andra kanalstäder lite uppmärksamhet. För det är inte mycket som slår en stad vid vattnet.

  15 fantastiska kanalstäder runt om i världen
  Annecy i Frankrike – en av många vackra kanalstäder. Foto: GettyImages

  1. Colmar, Frankrike

  En leksakstad? Colmar i Alsace charmar med färgglada hus i kvarteren kring den gamla staden och La Petit Venise. Drick vin, titta på den tysk-franska arkitekturen och stilla sötsuget med macaroner – små mandelmarängkakor fyllda med smörkräm. 
  Foto:Thinkstock

  2. Brygge, Belgien

  Den här lilla medeltida staden med sina kullerstensgator och många kanaler är en av Belgiens populäraste turiststäder. Brugge är också, (som många andra belgiska städer) ett eldorado för chokladälskare, ett besök i något av pralinhusen är nästan ett måste. 
  Foto:Thinkstock

  3. San Antonio, USA

  Metropolen i Texas är en storfavorit bland turistande amerikaner och mitt i stadskärnan hittar du "the Riverwalk". Om det inte vore för oset av texmex och frukostburitos skulle du nästan tro att du var i Europa.
  Foto: Thinkstock.

  4. Amsterdam, Nederländerna

  Husbåtar, smala kullerstensgator, cyklar. Parkhäng, pilsnerhak, museum och doft av marijuana. Och mycket mer. Vill du ge dina smaklökar en resa passar du på att äta surinamesiskt – Amsterdam är nämligen en av få platser i Europa där köket går att uppleva. 
  Foto: Thinkstock. 

  5. Burano, Italien 

  Den här lilla staden som ligger strax utanför Venedig är ett riktigt lyckopiller! Färjor går från Venedig, Murano och Torcello.
  Foto: Giorgio Galeotti/Oliver Clarke

  Missa inte: 23 galet pittoreska städer i Italien

  Grå himmel men färgglatt ändå. Foto: Giorgio Galeotti /Creative Commons.

  Kanalen i Burano. Foto: Oliver Clarke/Creative Commons.

  6. Giethoorn, Nederländerna

  Hyr en eldriven motorbåt och tuffa omkring på kanalerna i Nederländernas kanske mysigaste småstad. Hela Giethoorn, som ligger i provinsen Overijssel och tidigare var bilfritt, omges av vatten och många av husen och restaurangerna nås enbart med flytande fordon. Totalt 90 km av vattenvägar finns att utforska i "Nederländernas Venedig". 
  Foto: Piotr Ilowiecki.

  I pittoreska Giethoorn tar du dig bäst fram med båt. Foto: Piotr Ilowiecki/Creative Commons.

  7. Suzhou, Kina

  Kinas Venedig, eller Suzhou är känd för sina klassiska trädgårdar, tehus och traditionella pagodor som reser sig mot himmelen som avlånga tallkottar.  I staden som ligger cirka 10 mil utanför Shanghai finns det ett par områden som är inrutade av kanaler, två av de mest kända är Pingjiang Lu och Shantang Jie.
  Foto: Thinkstock/fukagawa 

  8. Fort Lauderdale, USA

  Fort Lauderdale ligger vid kusten men har fått sitt smeknamn "Amerikas Venedig" tack vare ett 480 kilometer långt system av kanaler och vattenvägar som korsar inlandet. Lägg till glassiga skyskrapor, ett stort utbud av fenomenala fisk- och skaldjursrestauranger, martinibarer och nattklubbar samt vidsträckta stränder och du har Fort Lauderdale i ett musselskal. 
  Foto: Thinkstock.

  Läs: 24 timmar i Fort Lauderdale

  9. Gent, Belgien 

  Gent i östra Flandern är främst känt för tre saker, sina fascinerande museer (som Museum Dr. Guislain som ger en unik inblick i livet på ett mentalsjukhus på 1800-talet), för det traditionella godiset cuberdon – ett sorts vingummi med smak av hallon, och så klart – för den vackra arkitekturen.
  Foto: Thinkstock.

  10. Annecy, Frankrike

  Ett stenkast från Schweiz och omringad av alptoppar hittar du den pittoreska staden Annecy. Avnjut lokalproducerat vin och ost vid någon av caféterrasserna som kantar kanalen eller ta en promenad längs med sjön med samma namn som staden ligger vid. 
  Foto: Thinkstock/alexbrn/Creative Commons.

  Franska Annecy.

  11. Köpenhamn, Danmark

  Miljövänligt designmecka som såklart förtjänar en plats på listan. Spatsera på Ströget eller slå dig ner för ett smörrebröd vid vattnet i Nyhavn. Att Köpenhamn, som gör sig utmärkt för en storstadsweekend, har ett stort utbud av finkrogar som såväl hederliga ölhak är inte heller fel. 
  Foto: Thinkstock.

  Läs även: 48 timmar i härliga Köpenhamn

  12. Port Grimaud, Frankrike

  Port Grimaud designades av en arkitekt på 60-talet med Venedig som förlaga. Denna sydfranska staden är en populär destination för båtfolk och ligger en dryg halvmil väster om Saint Tropez. Har du ingen egen yacht får du nöja dig med att glida runt på kanalerna med trampbåt. 
  Foto: Thinkstock. 

  13. Girona, Spanien

  Gör en avstickare från Barcelona och besök den vackra medeltidsstaden Girona, det tar bara 20 minuter med snabbtåg. Förundras av den kolossala katedralen, ät på El Celler de can Roca eller spela en runda golf på förstklassiga PGA Catalunya. 
  Foto: Thinkstock. 

  14. Strasbourg, Frankrike

  Alsaces huvudstad och Frankrikes näst största studentstad Strasbourg är ett praktexemplar på den typ av pepparkakshus-arkitektur av den tysk-franska stilen som regionen är känd för. Staden är även känd för sin välbevarade historiska stadskärna och sin julmarknad som är en av de bästa i Europa. 
  Foto: Thinkstock. 

  Läs även: Europas bästa julmarknader

  15. Stockholm, Sverige

  Mälarens drottning, öarnas stad, The capital of Scandinavia, nej så klart vi inte glömde bort. Det är många städer som har fåtts smeknamnet Nordens Venedig men det finns en stad som förtjänar det lite mer …
  Foto: Thinkstock.

  Quiz: Har du koll på Stockholm?

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!