• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 bästa cykelturerna – se världen från sadeln

  Cykeltrenden håller i sig. Det blir allt vanligare att vi tar med hojen på resan. Vagabond har letat fram de fem vackraste cykellederna i världen.

  5 bästa cykelturerna – se världen från sadeln
  Storslagna vyer i Dolomiterna. Val di Funes i de italienska alperna. Foto: Istock

  Otagohalvön, Nya Zeeland

  Inget för mesar – men albatrosser

  Vägarna slingrar sig längs kusten och förbi Otagohamnen i Dunedin, med utsikt över vassa klippor och grönblått hav. Efter en lugn inledning blir det allt brantare och för att komma upp krävs benstyrka och en stor portion vilja. Svettig blir du, men belöningen kommer på toppen. Ta fram kameran och fånga det vulkaniska landskapet, betesmarkerna och den karga landsbygden. Kanske fastnar dessutom en albatross, en pingvin eller ett sjölejon på bild. 

  Lite svett och lite njutning. Nya Zeelands sjöar och berg gör sig bra från cykelsadeln. Foto: All over press

  Längs med vägen kommer du stöta på en och en annan fjädertäckt åskådare. Foto: Istock

  Dolomiterna och Venedigprovinsen, Italien

  Höga toppar och kristallklar luft

  I norra Italien, i alpinska Tyrolen, ligger Dolomiterna. De vackra bergen består av kalksten, som i solnedgången skiftar i rosa. Giro d'Italias brantaste etapper går genom passet, som ibland når en höjd på 2 000 meter över havet. Serpentinlederna löper längs klarblå laguner och storslagna panoramavyer. Lämna sedan alplandskapet för de grönskande vindistrikten nedanför. 

  Cykla förbi klarblå laguner och storslagna panoramavyer. Foto: Istock

  Shimanami Kaido, Japan

  Över vågor och mellan öar

  Mellan Onomichi i Hiroshimaprefekturen i norr och Imabari i Shikoku i söder finns en sju mil lång cykelväg: Shimanami Kaido. Shima betyder ö på japanska och nami betyder vågor. Namnet passar bra: Via höga broar färdas du mellan sex olika öar, över salta vågor, med en fantastisk utsikt över Stilla havet. Turen kan göras på en dag men om du vill ha tid att besöka tempel och slott längs vägen rekommenderas en övernattning på någon av öarna. Glöm inte att hålla dig på vänster sida.

  Cyklister väntar på färjan som ska ta dem vidare mellan öarna. Foto: Istock

  Statyer i Ononmichi historiska stadsdel. Foto: istock

  Bourgogne, Frankrike

  Här flödar vinet längs vägarna

  Voie des Vignes – vingårdarnas väg – börjar i Dijon och tar dig på lugna landsvägar, genom böljande landskap fram till Santenay i södra Bourgogne. Cykla genom distrikten Pommard och Mesault, utforska medeltida byar omgivna av ekskogar, mjuka dalar med vetefält och vinfält så långt ögat kan nå. Längs turen finns vackra sagoslott och kloster. Köp med frukt, ost och vin från en restaurang eller vingård och ät din picknick i solskenet i gräset vid en å.

  Semur en Auxois. Lantromantik i Bourgogne. Foto: Istock

  Mekongfloden, Kambodja

  Genom kambodjanska byar

  Om du vill uppleva hur den kambodjanska lokalbefolkningen lever och bor är det oslagbart att färdas med cykel. Du rullar på dammiga landsvägar längs Mekongfloden, från en by till en annan. Här bor man tätt, i plåt- eller träskjul. Till lunch passar ris och kokos, ångad i bambu över het kol – perfekt energi för en cyklist. Här finns fler hönor på vägarna än det finns bilar och under färden möts du av entusiastiska barn som glatt ropar Sua s'dei! (Hej!).

  På dammiga landsvägar i Kambodja. Foto: Istock

  Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!