• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nationalpark i Vietnam slutar med elefantridning

  Yok Don nationalpark i södra Vietnam ska istället erbjuda etisk elefantturism.

  Nationalpark i Vietnam slutar med elefantridning
  Enligt Animals Asia verkar elefanterna må bättre efter förändringen. Bland annat har de börjat interagera mer med varandra. Foto: Animals Asia.

  För inte alls så länge sedan hölls elefanterna på nationalparken Yok Don i kedjor. Men efter ett beslut som har hyllats av djurrättsorganisationer får de stora bjässarna istället vandra fritt i djungeln, med turisterna på säkert avstånd. 

  Det innebär att parken blir den första i landet som riktar in sig på etisk turism. Organisationen Animals Asia, som arbetar för bättre djurhållning i Kina och Vietnam, menar att förändringen innebär att "exploatering har blivit utbytt mot respekt" och uppger att elefanterna redan ser ut att må bättre. De hoppas också att initiativet ska medföra positiva ringar på vattnet, och att flera arrangörer i landet ska ta efter och röra sig mot mer etiska alternativ. Det skriver Lonely Planet. 

  Enligt uppskattningar finns det idag mindre än 100 vilda elefanter kvar i Vietnam, en rejäl minskning jämfört med 1990 då det fanns cirka 2 000 individer. Något som bland annat beror på bristande naturvård och naturreservat. Förutom de fyra elefanterna som bor i Yok Don, finns det uppskattningsvis ytterligare 80 elefanter i fångenskap som används inom turistnäringen. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!