Annons
Annons
Glada nyheter. Tjuvjakten minskar på noshörningar och elefanter i Sydafrika. Foto: GettyImages

Glada nyheter. Tjuvjakten minskar på noshörningar och elefanter i Sydafrika. Foto: GettyImages

Nyhet

Minskad tjuvjakt på noshörningar i Sydafrika

Nya siffror från Sydafrikas miljödepartement visar att tjuvjakten på noshörning minskat från 769 till 594 djur under 2019 – en minskning med 23 procent. På fem år har tjuvjakten halverats.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-04 Uppdaterad 2021-06-23

De glada nyehterna kommer från WWF som sedan 2012 driver en global kampanj mot den illegala djurhandeln –från tjuvjakten, smugglingen och transportvägarna till marknaden och konsumenterna. 

– Det är ett steg i rätt riktning för Sydafrikas noshörningar och ett kvitto på att samarbete och naturvårdsarbete lönar sig. Men situationen för noshörningarna är fortfarande allvarlig och det förebyggande arbetet för att minska tjuvjakten måste fortsätta, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Positiva siffror kommer också för elefanterna – antalet tjuvskjutna djur gick ned från 71 till 31 mellan 2018-2019 i Sydafrika.

Mirakelmedicin

Tjuvjakten drivs av efterfrågan på noshörningsprodukter. Pulver från noshörningshorn anses som mirakelmedicin i Asien – och används till allt från att bota cancer till potensmedel. Kriminella syndikat anses ligga bakom mycket av smugglingen. Länder som exempelvis Vietnam, Malaysia och Kina pekas ut som några av de främsta mottagarländerna.

Nationellt arresterades 332 personer för artskyddsbrott kopplat till noshörning förra året i Sydafrika och 57 stora undersökningar genomfördes. Resultatet blev 145 fällande domar.

Idag finns cirka 5 000 spetsnoshörningar i Afrika jämfört med 100 000-tals för ett sekel sedan. Antalet trubbnoshörningar är nu över 20 000. De var nere på en bottennivå i slutet av 1800-talet.

Problematiskt med korruption

I flera andra afrikanska länder syns också en mer hoppfull utveckling när det gäller att bekämpa tjuvjakten.

– I Kenya har myndigheterna kopplat ett starkare grepp runt tjuvjakten. Förra året dödades bara fyra av cirka 770 spetsnoshörningar. Däremot ser vi en besvärande tjuvjakt på noshörning i Sydafrikas grannländer, som Namibia, Botswana och Zimbabwe. De behöver öka samarbetet för att ta itu med korruptionen och få till ett effektivare internationellt samarbete kring brottssyndikaten i Asien som förser marknaden med noshörningshorn, säger Allan Carlson, WWF:s talesperson för Afrika, tjuvjakt och biologisk mångfald.

Minskad tjuvjakt på noshörningar i Sydafrika
Elefanter plågas för att underkasta sig elefantridning. Foto: GettyImages

Fler goda nyheter

Andra nyheter i djurvärlden, där vi ser positiva trender och initiativ för att rädda arter och skydda djur från plågor, ser vi bland annat i Costa Rica där landets myndigheter har bett turister sluta ta selfies med landets djur.

På uppmaning av djurrättsorganisationen Peta har bokningssajten Booking.com bestämt sig för att sluta sälja biljetter till djurparker och cirkusar i år. Lite tidigare kunde vi rapportera om att reseföretaget Tripadvisor skulle sluta sälja och marknadsföra delfinunderhållning.

Elefantridning är någonting som Vagabond skrivit om länge och under de senaste åren ser man att kunskapen om elefantridning blivit mer välkänd och på flera håll har man slutat med elefantridning för turister. Guideförlaget Fodor listade 11 resmål man inte ska resa till under 2020 och som en extra turistattraktion som måste upphöra listades elefantridning. 

Costa Rica till turister – "sluta ta selfies med djur"

Tanzanias mäktiga natur och djurliv – ur ett barns perspektiv

Lyxig lantgård i Sydafrika kryddat med det lilla extra


Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-04
NyhetSydafrikaDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen