• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu återvänder sköldpaddorna till Phukets stränder

  Även om pandemin haft många negativa effekter på världen, så finns det även vissa ljusglimtar. I Phuket har man i flera år saknat havslädersköldpaddorna som brukar lägga sina ägg på stränderna. I år har de återvänt!

  Nu återvänder sköldpaddorna till Phukets stränder
  I år har havssköldpaddorna återvänt till Phukets populära strand Kata Beach. Foto: Gettyimages.

  Havslädersköldpaddan är världens största sköldpadda och trivs bäst i tropiska oceaner. När sköldpaddan parat sig behöver honan komma i land för att lägga sina ägg i sanden och den thailändska destinationen Phuket har varit en av favoriterna.

  Enligt Internationella naturvårdsunionen är havslädersköldpaddan klassad som utsatt, men i många områden som bland annat i Stilla havet är den kritiskt hotad. En av anledningarna är det minskade antalet platser de kan lägga sina ägg på. Något som märkts tydligt i Phuket – de senaste fem åren har havslädersköldpaddorna lyst med sin frånvaro!

  Havslädersköldpaddsbäbisar. Foto: Gettyimages.

  Havslädersköldpaddan blir ofta över två meter lång och minst 40 år gammal. Foto: Gettyimages.

  "Ett bevis på att naturen återfått sin fertilitet"

  Men i år har det vänt! Vid nyår började man se den första havslädersköldpaddan lägga sina ägg på den populära stranden Kata Beach i Phuket, Thailand. Nu är det uppe i 18 "bon" i sanden! 

  "Även om pandemin stoppat världen, har den också gjort det möjligt för naturen att återuppliva och läka sig själv", skriver Thailands turistbyrå i ett pressmeddelande och fortsätter: "Detta fenomen är ett av bevisen på att naturen har återfått sin fertilitet."

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!