• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar Kingston

  Jamaica i allmänhet och Usain Bolt i synnerhet gjorde succé i friidrotts-VM. Vagabond åkte till den karibiska ön för att ta reda på vad man gör i världens nya friidrottshuvudstad.

  24 timmar Kingston

  Just nu i Kingston: Oktoberfest

  I oktober varje år firas, något oväntat, den tyska traditionen att ha en oktoberfest, i Kingston. Ta dig till stadens tyska områden för att dricka kopi-ösa mängder öl och frossa
  i weisswurst. Populärt hos både lokalbor, tyska utvandrare och turister.

  Livlig strand

  Utanför Kingston ligger stranden Hellshire dit du inte åker för lugn och ro. Atmosfären är på topp med ponnyridning, restauranger, improviserade fotbollsturneringar och barer. Det enda som drar ner stämningen är de poliser, överutrustade med tunga vapen, som patrullerar den långa sandstranden.

  Varning!

  Kingston har extremt hög brottslighet och det finns delar i framför allt Downtown du bör undvika helt. Akta dig också för den hysteriska trafiken som inte bara kommer från vänster utan dessutom är totalt oberäknelig.

  Kingston från morgon till kväll

  01.00 Streetdance

  Välj en registrerad taxi med röda skyltar och åk ner mot gettot till Kencott där gatufesten Boosy Tuesday äger rum. Här kommer du garanterat både att chockeras och fascineras över dancehallen, en musik- och dansstil som är allt annat än pryd. Festen direktsänds vilket gör att alla som vill synas jagar kameran. Och synas – det vill alla.

  03.00 Skaka rumpa

  Musiken på Azylumn (Knutsford Boulevard) i New Kingston är smärtsamt hög och dansgolvet packat. På scen pågår alla sorters skaka rumpa-tävlingar du kan tänka dig. Vinsten? En låda full med Magnum, som är en jamaicansk alkoläsk betydligt starkare och sliskigare än de svenska.

  05.00 Kyckling

  På Jamaica äter man kyckling, ris och ännu mer kyckling. Vissa har aldrig ätit något annat. För knappa 20-lappen får du en stekt bit kyckling med rostat bröd direkt från en av många gatugrillar, att knapra på i taxin på väg hem. Visst skulle du kunna stanna ute hela natten men det är en dag imorgon också.

  10.00 Fisk till frukost

  Till frukost serveras den traditionella maträtten Ackee and saltfish. Ackee är en frukt som när den tillagats påminner om äggröra både i smak och i konsistens. Rätten går att hitta överallt och i många olika prisklasser. Kaffet från bergsområdet Blue Mountain är känt över hela världen. Det smakar lyxigt och lent. Med en take away-mugg kan du dessutom avnjuta drycken på en bänk i mysiga Emancipation Park.

  11.00 Bob Marley

  Som den största jamaicanska stjärnan har reggaeartisten Bob Marley bland annat en egen staty och ett museum i Kingston. Det är Bob Marleys gamla hem på 56 Hope Road som byggts om till museum och hit kommer turister från hela världen för att känna
  atmosfären och lära sig allt om ikonens liv och karriär.

  12.00 Paradiset

  Ta en taxi till Morgans Harbour som ligger en dryg kvart från centrala Kingston. Här-ifrån tar du en båt till den charmiga lilla ön Lime Cay. På söndagarna lägger den jamaicanska överklassen ankar med sina båtar strax utanför vattenbrynet. R'n'b-musiken pumpar högt, romen och colan flödar. På ön finns ett litet skjul där fisk, kyckling och det jamaicanska friterade brödet festival serveras. Njut av det underbara vädret och panoramabilden av Kingston som kryper från bukten upp mot berget.

  16.00 Svalkande glass

  Efter en dag på stranden behövs något svalkande. I den vackra och välbevarade 1800-talsherrgården Devon House på Waterloo Road serveras underbar hemmagjord glass. Välj bland exotiska fruktsmaker, farligt god choklad och söt krokant att njuta av i den heta eftermiddagsluften.

  17.00 Shopping

  Bakom snabbmatsrestaurangen KFC i Half Way Tree finns otaliga marknadsstånd som säjer alltifrån kläder till brända cd-skivor och turis-tiga presentartiklar. Strosa runt, pruta och shoppa.

  18.00 Sötsaker

  Jamaicanerna älskar sina bakverk. På Susie's Bakery (Southdale Plaza) finns det en massa olika sötsaker att välja mellan. Slå dig ned vid ett bord och det dröjer inte länge tills någon kommer fram och pratar, nyfiken på vad just du gör i Kingston.

  20.00 Havets läckerheter

  Ok, det är inte bara kyckling som äts på Jamaica … White bones (1 Mannings Hill Road) är en fisk-och skaldjurs-restaurang som ligger intryckt mellan vägar, hus och bensinmackar. På innergården som dekorerats med palmer och blommor märks förvånansvärt lite av stadsmyllret utanför. Här serveras färska musslor och utsökt hummer till ett betydligt lägre pris än hemma.

  22.30 Karaoke under bar himmel

  På Alberts bar strax efter den stora mataffären Megamart på Waterloo Road händer det alltid något. Här kan du spela biljard och sjunga karaoke under den ofta stjärnklara himlen. Den senare aktiviteten filmas dessutom vilket placerar dig i din alldeles egna musikvideo av Gloria Gaynors klassiker "I will survive". Natten har bara börjat.

  24.00 Quad

  Quad (20–22 Trinidad Terrace) är en av de nattklubbar i Kingston som kanske mest påminner om europeiska klubbar. Hiphop och r'n'b blandas med dancehall. Här festar artister som Sean Paul och Beenie Man.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!