Annons
Annons
Karin Wimark

Karin Wimark

Antigua och Barbuda

10 härligaste öarna i Karibien

Att öluffa i Karibien är fantastiskt och inte så svårt som många tror. Karibien har också ett rykte om att vara dyrt, men visst går det att resa runt utan att bli ruinerad på kuppen. Vi tipsar om tio öar du inte får missa!

Text: Karin Wimark • 2016-03-27 Uppdaterad 2023-01-30

Antigua & Barbuda

Strändernas mästare

En strand för årets alla dagar. Det säger väl nästan allt om Antigua. Ön med 365 stränder är en av de mest populära destinationerna i Karibien och hit flyr kändisar som Oprah Winfrey, Eric Clapton och Silvio Berlusconi när de vill avskärma sig från omvärlden. Korallön är inte lika dramatisk som sina vulkanprydda grannöar men kan du slita dig från solstolen vid Half Moon Bay är det värt att se sig omkring.

I Stingray City på Antiguas östra kust badar du med stora stingrockor och i Signal Hill finns bästa utsikten. Ta en båt till systerön Barbuda som i princip består av en enda stor och rosaskimrande strand.

10 härligaste öarna i Karibien
Underbara Antigua. Foto: AOP/IBL

Passar för: Sol- & baddyrkare, barnfamiljer och romantiker.

Missa inte: Vill du slå på stort, samla ihop familj och vänner och hyr Eric Claptons hus på Standfast Point. Dyrt men makalöst!

Missa gärna: Att spara på packningen i hopp om att kunna fylla resväskan på plats. Här är både nöjeslivet och shoppingen mycket begränsad.

Saint Lucia

Romantisk smekmånadsö

Saint Lucia har en dramatisk kust, frodig regnskog och är en av Västindiens vackraste öar. I norr stoltserar Rodney Bay med sin hamn full av lyxiga segelbåtar, Rodney Beach med sin vita sand och Cap Estate med sina lyxiga villor. För ett lugnare och mer avskilt Saint Lucia – åk den slingrande kustvägen söderut. Stanna vid vägkanten i byn Anse la Verdure och köp med dig de typiska kassavabröden från bageriet Plas Kassav. Besök staden Soufriere.

Vackrare än så kan det väl ändå inte bli? Jodå. För en tappa-hakan-upplevelse, boka in dig på Jade Mountain som anses vara Saint Lucias finaste (och dyraste) hotell. Här finns en evighetspool som slutar vid klippkanten och inbjuder till landets tjusigaste vy – de två bergstopparna Pitonerna.

10 härligaste öarna i Karibien
Schyst strandinramning. Pitonerna, de lummiga bergstopparna, är något av Saint Lucias signum. Foto: Thinkstock.

Passar för: Paret på smekmånad, lyxresenärer.

Missa inte: Öns populära gatufest i fiskebyn Gros Islet. Varje fredag vallfärdar öns invånare till byn för musik, dans och mat.

Missa gärna: Att dricka för mycket av den karibiska drinken rum punch. Smakar som läskande juice men är alkoholstark som tusan.

Puerto Rico

USA:s soliga bakgård

Puerto Ricos invånare är amerikanska medborgare samtidigt som öriket strålar av karibisk charm. Spanska blandas med engelska, moderna skyskrapor kantas av gamla koloniala byggnader och stränderna är lika vackra som Puerto Ricos kasinon är glammiga. Landet har en minst sagt paradoxal kultur och invånarna älskar sin ö.

Låt dig förföras av salsa och reggaetonmusik som spelas i vart och vartannat hörn. Tveka inte om du blir uppbjuden på en fartfylld svängom – puertoricaner kan det här med dans. Ön är inte stor, du kan enkelt upptäcka den på egen hand med bil.

10 härligaste öarna i Karibien
Piña Coladan uppfanns på Puerto Rico. Foto: Istock.

Passar för: Resenärer som både vill ha modern glans och ett genuint Karibien.

Missa inte: Se till att beställa minst en Piña Colada om du besöker huvudstaden San Juan. Det var här som den ikoniska drinken skapades.

Missa gärna: Att åka hit i mitten av mars till mitten av april om du inte vill trängas med hoper av universitetsstudenter från USA. Då infaller nämligen ”spring break” – det amerikanska vårlovet.

Mer läsning: Puerto Rico: Karibisk stolthet i landet mittemellan

Trinidad

Karibiens karnevalkung

Karnevalen på Trinidad är årets höjdpunkt. Flera månader innan den stora paraden äger rum börjar festligheterna. En vecka innan startskottet står den moderna och tätbe-folkade ön i full blom. Och på själva karnevaldagarna fylls Port of Spains gator till brädden. Den färgsprakande folkfesten är här och Trinidad dansar och ler. Under övriga månader är tempot i den olje- och gasrika republiken ett helt annat. Åk då hit för shopping, lokalt gatukäk, fågelskådning och ett spännande uteliv.

10 härligaste öarna i Karibien
Karnevalen på Trinidad är Karibiens mest färgsprakande fest.Foto: Thinkstock.

Passar för: Musik- och dansälskare, nattsuddare och shoppingresenärer.

Missa inte: Vänstertrafiken. Inte nog med att tempot på gatorna är högt på Trinidad. Här kör man dessutom på ”fel” sida av vägen.

Missa gärna: Åker du hit under karnevalen i februari så glöm inte att förboka så mycket du bara kan. Hotell, flyg, taxi. Ja, till och med mat kan vara bra att köpa med om det är något särskilt från en livsmedelsbutik du behöver.

Grenada

Kryddstark och äventyrlig

Muskot, kryddnejlika, kakao, kanel och vanilj. När du stiger av planet på Grenada nås du av kryddstarka dofter. Eller är det bara inbillning? Att Grenada går under namnet ”The Isle of Spices” är dock ingen illusion. Härifrån kommer nämligen en stor del av världens kryddor och på ön finns frodiga odlingar där man gärna visar upp sina stoltheter. Men öriket är lika mycket ett paradis för den som gillar stränder och regnskog.

Grenada, som består av tre större öar samt en bunt mindre öar utströsslade där emellan, bjuder på det mesta av det bästa. Vidsträckta stränder, regnskogsvandring och lokala delikatesser. Lägg också till en stor bunt avkoppling och en fascinerande historia. Är du däremot ute efter vilda festnätter är det lika bra att åka vidare.

10 härligaste öarna i Karibien
Historiska Grenada smakar mycket. Foto: Istock.

Passar för: Barnfamiljer, kulturintresserade, matnördar och naturälskare.

Missa inte: Ett besök på öns muskotfabrik Nutmeg Processing Cooperative där du kan strosa runt bland torkande plantor och starka dofter. Eller varför inte besöka romdestillerierna Clark´s Court eller River Antoine Estate.

Missa gärna: Att trängas i huvudstaden St George de dagar kryssningsfartygen lägger till. Varje år kommer nämligen 300 000 besökare till hamnen på Grenada.

Tobago

Tillbakalutad charm 

På Tobago tycks tiden ha stannat. Vidsträckta stränder kantas av skuggande palmer och det är svårt att inte falla in i öns sköna rytm. Att stressa existerar inte och befolkningen är experter på ”liming” – det vill säga luta sig tillbaka, grabba tag i en öl och göra precis ingenting. Den norra delen är frodig och kuperad. Längs inlandsvägarna växer bambu, bananplantor, kaffe och kakao. Små fiskebyar dyker upp i gömda vikar och i färgstarka skjul säljs den lokala drycken carib och lemon lime bitters.

Spana efter stranden Englishman’s Bay som rankas som en av de tio bästa i Karibien. Det sägs att det var just där Robinson Crusoe spolades iland. Missa inte heller öbornas favorit i Speyside, restaurangen Jemmas Tree House, och deras nyfångade hummer.  På helgerna är det dock sydliga Crown Point som gäller. Då intar soca- och steelbandmusikerna gatorna och den frid-fulla stillheten är som bortblåst.

10 härligaste öarna i Karibien
Pigeon Point, en av många fina stränder på Tobago. Foto: Getty Images.

Passar för: Soltörstare, naturintresserade och familjer. För dig som söker avkoppling utan behov av lyxig service.

Missa inte: En utflykt till Tobago Cocoa Estate för en guidad tur på det sagolika kakaoplantaget som avslutas med en rom- och chokladprovning.

Missa gärna: Att låta dålig service och kommunikation förstöra semesterhumöret. Var beredd på att saker och ting tar sin tid på Tobago och bli inte förvånad om du upptäcker att gatorna inte har några namn.

Jamaica

För musikälskaren

Säg Jamaica och de flesta tänker Bob Marley, rastakultur och en tillvaro bortom stress och hets. Musiken genomsyrar en stor del av livet på ön. I huvudstaden Kingston kommer varje reggae- och dancehallälskare att falla pladask. Leta er upp till de populära Dub Club-festerna på kullarna i St Andrew eller delta i de livliga gatufesterna Mojito Mondays, Nipple Tuesdays och Weddy Wednesday.

Men låt dig för guds skull inte tro att Jamaica slutar här. Ön gömmer så mycket mer än den schablonbild många målat upp framför sig. Här finns grönskande natur, magiska stränder och ett världsberömt färgstarkt kök. I Jamaicas själ finns dessutom en spännande kultur och historia väl värd att rota i.

10 härligaste öarna i Karibien
Livet går i reggaetakt på Jamaica. Foto: AOP/IBL.

Passar för: Musikintresserade, matnördar och familjer.

Missa inte: Att äta kryddig jamaikansk jerk. Kött eller kyckling marineras i den heta, kryddiga Jerkblandningen som blivit populär över hela världen.

Missa gärna: Att bära kamouflagemönstrade kläder. På Jamaica vill polisen inte att civila ska kunna misstas för att vara poliser. Så lämna dessa hemma för att slippa böter eller fängelse.

Dominica

Regnskog och äventyr

Vulkanön Dominica har till skillnad från andra öar i Karibien nästan inga stränder och därför är det lätt att ön sållas bort av soltörstande resenärer. Men Dominica bär inte namnet ”The Nature Island of the Caribbean” utan anledning. Och det vore synd att missa denna skönhet. Känd för sin frodiga regnskog, sina heta källor, vandringsleder och floder är Dominica ett fynd för den äventyrslystna.

Hyr en bil och slingra dig runt i landet som inte är större än halva Öland. Stanna till i den livliga huvudstaden Roseau där smala gränder kantas av färgsprängda fasader. Stämningen, människorna och enkelheten gör det omöjligt att inte falla pladask.

10 härligaste öarna i Karibien
Dominica har inte många stränder men vad gör det när naturen är så sagolik. Foto: AOP/IBL.

Passar för: Naturintresserade, äventyrslystna, charterskygga, och ekoturister. För aktiva resenärer som gillar att röra på sig.

Missa inte: Vandra genom regnskogen på en av de vackraste lederna i Karibien – Waitukubuli National Trail. Leden går från Cabrits National Park i norr till Scott’s Head i söder och är ett unikt sätt att upptäcka öns skönhet.

Missa gärna: Att glömma ditt internationella körkort. På Dominica behövs ett särskilt tillstånd för att få köra bil, något du vill göra på denna ö.

Läs även9 skäl att besöka Dominica – Karibiens orörda regnskogsö

Bonaire

Mästare under ytan

Karibiens bästa dykning finner du vid Bonaires revkantade kust. Över 470 fiskarter lever i det välskyddade marina naturreservatet och de flesta av korallreven når du smidigt från land. Närheten till dykplatserna och det glasklara vattnet gör dykningen på Bonaire till något alldeles extra. Missa inte undervattenskameran för färgstarka minnen. Bli sedan inte förvånad av ytterligare en färgchock då du kommit upp igen. Här spatserar nämligen rosa flamingor runt på stränderna.

10 härligaste öarna i Karibien
Bonaire bjuder på Karibiens bästa dykning. Foto: AOP/IBL.

Passar för: Alla som uppskattar livet under ytan. Detta är ön för alla dykälskare.

Missa inte: När du inte är under ytan, hoppa upp på vindsurfingbrädan på öns östkust, paddla havskajak eller tillbringa några timmar på en segelbåt. Vatten är temat på Bonaire!

Missa gärna: Är du ingen vattenfantast kan den sömniga ön snabbt bli en besvikelse. Bonaire bjuder inte på kritvita stränder som andra karibiska öar och nöjeslivet är begränsat.

Saint Barthelemy

Lyxsemester med svensk touch

Ströva runt på Östra Strandgatan i huvudstaden Gustavia och spana in den svenska flaggan vid kommunhuset. Åk till Gustav III:s flygplats och … men vänta nu, är det inte i Karibien vi befinner oss? Jo, visst. Men Saint Barthelemy var en svensk koloni under nästan hundra år (1784–1878) vilket förstås satt sin prägel på den idag franska ön. Saint Barthelemy är en av Karibiens lyxigaste öar. Varje år invaderas den av kändisar från hela världen som vill bättra på sin bränna, äta flott och leva ett exklusivt jetsetliv på lyxjakter i hamnen.

Men du behöver inte vara miljonär för att resa hit. På Saint Barthelemy kan du njuta av stränder, fönstershoppa i tjusiga butiker och dyka bland korallrev. Eller varför inte ta chansen till lite kändisspaning.

10 härligaste öarna i Karibien
St Barths var en svensk koloni under nästan 100 år. Foto: Thinkstock.

Passar för: Historienördar, lyxresenärer, livsnjutare och kändisintresserade.

Missa inte: Den årliga Piteådagen som firas i november varje år. Visste du att den svenska staden och den karibiska ön faktiskt varit vänorter i över 30 år?

Missa gärna: Att komma hit utan att ha bokat hotell i förväg. Saint Barthelemy är inte större än 21 km2 och har därför ett begränsat utbud av övernattningsmöjligheter.

Öluffa i Karibien – stor guide med allt du behöver veta

Podcast: Öluffa i Karibien

Tropiska äventyr på Jamaica


Text: Karin Wimark • 2016-03-27
Antigua och BarbudaDominicaGrenadaJamaicaNederländska AntillernaPuerto RicoRestipsSaint LuciaSaint-BarthélemyTrinidad och TobagoGuideKaribienListorSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen