Annons
Annons
Lyxig pir på hotellet Half Moon. Foto: Pernilla Sjöholm

Lyxig pir på hotellet Half Moon. Foto: Pernilla Sjöholm

Jamaica

Guide: Jamaica

Vagabonds guide till Jamaica. Här tipsar vi om härliga hotell och restauranger på den karibiska ön.

Text: Pernilla Sjöholm • 2018-09-24 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta: 

Huvudstad: Kingston.
Antal invånare: 2,9 miljoner.
Tidsskillnad: –6 tim.
Bästa tid att resa: Dec–maj med 30 grader i luften och 28 i vattnet och enstaka regnskurar. Tropiska stormar kan förekomma juni–nov. 

Resa hit:

Ving har paketresor med charterflygbolaget Thomas Cook Airlines, som flyger direkt Stockholm–Jamaica nov–mars. TUI har paketresor med reguljärt flyg året runt. Västindienspecialisten säljer också paketresor och bokar olika aktiviteter. Reguljärflyg via London, Toronto eller USA med British Airways, Air Canada med flera går på från ca 6 100 kr t/r.

Ta sig runt: 

Taxi, bussar och minibussar, allt med röda skyltar trafikerar ön. Bussbolaget Knutsford Express (knutsfordexpress.com) har färre avgångar men förbinder de största städerna och är ett bekvämt lyxalternativ till de trånga lokalbussarna. Hyrbil fungerar bra, men tänk på att det är vänstertrafik och bitvis smala vägar.

Guide: Jamaica
Rött, gult och grönt. Landets obligatoriska färgkod.

Bo

Rockhouse Hotel, Negril. Chict boutiquehotell på klipporna i natursköna Pristine Cove. Ett vulkaniskt stenlandskap med insprängda turkosfärgade laguner, frodig trädgård, spa och infinitypool.
Dubbelrum från 1 200 kr, rockhouse.com.

Half Moon Luxury Resort, Montego Bay. Yoga i bungalow på styltor, ta en simtur med hästar och njut av massage på Fern Tree Spa. På 400 hektar mark och med 3 km palmkantad strandlinje finns golf- och tennisbanor samt en av Jamaicas bästa restauranger, Sugar Mill. Från 2 500 kr, halfmoon.com.

Guide: Jamaica
Rockhouse Hotel i sköna Negril. Ett boutiquehotell på en magiskt vacker plats.

Goldeneye Resort, Oracabessa. Det var här författaren Ian Fleming skrev böckerna om James Bond på en gyllene skrivmaskin. Från 3 700 kr. För 50 000 kr/natt hyr du Flemings privata femrummare. goldeneye.com.

Kanopi House, Port Antonio. Ekologiska trädkojor. Från 2 500 kr/koja, kanopihouse.com.

Great Huts. Kitschiga hyddor i afrikansk stil 500 kr/hydda, greathuts.com.

Jakes Hotel, Treasure Beach. På sydkusten, bortom turisthorderna, ligger det här underbara stället med bungalower i en havsnära trädgård. Från 1 200 kr, jakeshotel.com.

Guide: Jamaica
Svalkande juicer, krispig sallad och salt fisk. En helt vanlig färgsprakande lunch på Jamaica.

Äta & dricka

Typisk jamaicanskt är grillat kött kryddat med jerk (kryddpeppar, chili, kanel, muskot, timjan med mera), patties (piroger), nationalrätten ackee (frukt som tillagad liknar äggröra) och saltad fisk. Till det serveras festival (en friterad brödbit som doppas i stark sås), ris, ärter och jams (brödrot). 

Scotchies, Montego Bay. Kedja med utomhusrestauranger spridda över ön, kända för sin avslappnade atmosfär och rustika tillagningssätt av den jamaicanska specialiteten jerk chicken. Du beställer kött efter vikt som hackas upp, marineras med jerk, grillas över glödande pimentoträ och serveras i foliepaket. scotchies.restaurantsnapshot.com

Guide: Jamaica
Scotchies – bästa stoppet för avslappnad atmosfär och specialiteten jerk chicken.

Miss T’s Kitchen, Ocho Rios. Rustik restaurang med hälsosamma, hemlagade jamaicanska rätter och drycker i lummig trädgårdsmiljö. misstskitchen.com.

Rick’s Café, Negril. På toppen av en tiometersklippa ligger Rick’s Café, framröstad som en av världens tio bästa barer. Känd för romstinna drinkar, livlig restaurang, livemusik och klippdykning. rickscafejamaica.com

Margaritaville, Negril. Sol, vattenlek, svalkande margaritas och pumpande musik. Perfekt placerat på skÙ?na Seven-Mile Beach. Även i Montego Bay och Ocho Rios. margaritavillecaribbean.com

 

Guide: Jamaica
Margarithaville, en barklassiker med havsutsikt i Negril.

Filmer att inspireras av:

Några filmer inspelade på Jamaica: Cocktail med Tom Cruise, Den blå lagunen med Brooke Shields och filmateringen av William Goldings klassiska roman Flugornas herre. Därtill James Bond-rullarna Leva och låta dö och Goldeneye.

Det jamaicanska boblagets otroliga resa till vinter-OS i Kanada 1988 blev odödlig med filmen Cool Runnings. I OS i koreanska Pyeongchang. I januari 2018, ställde för övrigt Jamaica upp igen i bob, nu med ett damlag. 

Läs även: Guide till Bob Marleys Jamaica & 7 roliga saker att göra på Jamaica

Guide: Jamaica

Text: Pernilla Sjöholm • 2018-09-24
JamaicaRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen