• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Topp 10 i Kuala Lumpur

  Glassiga gallerior och hisnande skyskrapor. Kuala Lumpur är ingen kärlek vid första ögonkastet, men växer i hjärtat för den som hittar rätt. Här är 10 saker du inte får missa i den malaysiska huvudstaden.

  Topp 10 i Kuala Lumpur

  1 Chinatown
  Ett myllrande måste

  Om det finns något måste vid sidan av Twin Towers så är det en eftermiddag och kväll i Chinatown. Det är myller och trånga gränder, småbutiker,
  gatumat och marknad med krimskrams och piratkopior.
  Strosa, ät, njut, prata och pruta. Men glöm inte att lyfta blicken och faktiskt se arkitekturen i de kinesiska butiks­husen och templen.
  Visst är Chinatown en turistfälla, men en man gärna trampar i.
  Den perfekta avslutningen på dagen sker på Chinatown Pavillion, en enkel restaurang med snabb service, fantastisk mat och så hyfsade priser att man kan låta bordet digna av olika små rätter.
  • 25–27 Jalan Hang Lekir.

  Bild 777678
  Käka billigt och gott i Chinatown. Några kycklingspett och kvällen är räddad.

  2 Steamboat
  Maten du gör själv

  Den kinesiska varianten av smör­gåsbord upplevs och avnjuts bäst i förorten, bortom turiststråken.
  Steamboat går till så här: Varje bord på restaurangen har en gasolplatta och ett kokkärl med två fack – ett för mildare buljong, ett för starkare. Ibland finns även stekhäll. Råvarorna hämtas från en buffé av kött, skaldjur, grönsaker och kryddor. Maten lagar du själv vid bordet.
  Testa till exempel Restoran Yuen Buffet Steamboat. Här köar kineserna och det är alltid fullsatt, eftersom kycklingvingarna, det enda som faktiskt
  serveras tillagat, är berömda. Kom i tid eller boka bord.
  • 32A-1, Jalan PJS 8/6, Mentari Plaza, Bandar Sunway, Petaling Jaya. Tel 016-208 66 78.

  Bild 777679
  Folkligt, festligt, fullsatt. Steamboat upplevs bäst i förorten.

  3 Twin Towers
  Snyggast på kvällen

  De är maffiga. De är större än man tror. Och egentligen heter de The Petronas Towers även om folk säger Twin Towers.
  Tvillingskyskraporna är 88 våningar höga, mäter 451,9 meter, och binds samman av en gångbro. När byggnaden stod färdig 1998 var den högst i världen, men har fått kliva ned från förstaplatsen sedan dess.
  Du kan åka upp till gångbron, men inte högre. Passa även på att kolla in i gallerian på bottenplanet.
  • Bäst avnjuts tornen upplysta efter solnedgången vid fontänerna framför byggnaden.

  Bild 777680
  Twin Towers, en gång världens högsta byggnad. Gör sig bäst när mörkret faller.

  4 Feast Village
  Ultrahipp matmiljö

  Nytillskottet Feast Village är en restaurangavdelning som ligger längst ner i superlyxiga shoppingcentret Starhill Gallery, mitt i smeten i The Golden Triangle.
  Här kan du äta god malajmat, thaikäk, indiskt, koreanskt, libanesiskt, kinesiskt – ja, lite av varje. Matstandarden är hög, men stället är också värt ett besök för den knasiga inredningens skull. Trendfaktorn är hög, designen ultrahipp och lite knäpp.
  Missa inte den galna toaletten med vattenhjul istället för kran. Högre upp i samma byggnad ligger centrala KL:s kanske bästa japanska restaurang, den trendigt inredda Gonbei.
  • 181 Jalan Bukit Bintang.

  Bild 777681
  Inredningen i Feast Village är något utöver det vanliga.

  5 Elegant shopping
  Kolonialt och glammigt

  Vill du ha en shoppingupp­levelse utöver det vanliga.
  – åk till Sunway Pyramid Mall, ett glassigt, galet och enormt shoppingcenter som ser ut som en egyptisk pyramid på utsidan och inte enbart innehåller shopping, utan även bowling, biografer, en isrink och ett äventyrsbad.
  "From an era of racism, oppression and injustice – came nice outfits!" Så låter den malaysiska klädkedjan British Indias politiskt inkorrekta presentation av sitt utbud. Plaggen, många i naturmaterial, är ofta löst sittande, lite fladdriga och nonchalant eleganta. Passa på att besöka någon av kedjans butiker, till exempel i galleriorna Pavilion, Suria KLCC och Great Eastern Mall.
  • Bandar Sunway, Petaling Jaya.

  Bild 777682
  Kolonialnostalgi i modeform på British India.

  6 No Black Tie
  Coolt och jazzigt

  En liten avvikning från parad­gatan Jalan Bukit Bintang ligger en mindre gatstump med det snarlika namnet Changkat Bukit Bintang. Här, och i kvarteret, lig­ger små barer och re-stauranger vägg i vägg. Det är knappast ett förstahandsval för kvällsnöjena, men ett skönt ställe att ta en före maten-öl på, och titta på expats och kinesiska affärsmän som slinker in för lite after work.
  I samma kvarter finns den coola jazzbaren No Black Tie som har levande musik i stort sett varje kväll. Här kan du höra malaysiska och utländska musiker spela i avspänd miljö.
  • 17 Jalan Mesui.

  Bild 777683
  I kvarteren runt Changkat Bukit Bintang finns många coola barer, som No Black Tie.

  7 Coliseum Café
  Bedagat vattenhål

  Det doftar matos och svunna koloniala tider, med ett förflutet som västerländska plantage­ägares favorittillhåll. Idag är stället bedagat och slitet, men en alldeles underbar kontrast till KL:s övriga mat- och dryckesutbud. Restaurangen är legendarisk och berömd för sina stora biffar, men man kan gott nöja sig med att ta en drink här.
  Coliseum är något av en institution, värt ett besök bara för atmosfärens skull. Hotellrum till hyfsat pris finns en trappa upp.
  • 98–100 Jalan Tuanku Abdul Rahman i Little India.

  Bild 777684
  En air av svunna tider vilar över Coliseum Cafe & Hotel.

  8 Dim sum
  Brunch på kinesiska

  Visst kan du äta dim sum – de kinesiska små ångade knytena – även på lyxiga hotell. Men vill du ha en autentisk upplevelse – åk ut i förorterna lördag eller söndag förmiddag. Då samlas de kinesiska familjerna för att bruncha och prata av sig, äta dim sum och dricka kopiösa mängder te.
  Dim sum-knytena lagas i öppna kök, där du kan se hur de tillverkas, och bärs sedan ut i korgar bland borden. Välj och vraka bland läckerheter som kycklingfötter med sötsur och kryddig sås, friterad morotskaka med vårlök, jordnötter och böngroddar, fågelbo av sötpotatis, knyten med räkor – ja, knyten med det mesta.
  • Ta en taxi till exempelvis Sri Petaling, 25 minuter utanför city. Där hittar du ett stort kvarter med dim sum-restauranger vägg i vägg.

  Bild 777685

  9 Luna Bar
  Lyxig drink med utsikt

  Om Coliseum Café vittnar om det gamla KL representerar Luna Bar den nya, chica och mondäna staden. Luna Bar finns på 34:e våningen i hotellet Pacific Regency och är en skybar i den absoluta världs­eliten. Här finns en bar inomhus och en takterrass med pool och bar där det moderna KL minglar och njuter av 360 graders utsikt. Du behöver inte vara stajlad till tänderna, men lämna shorts och flip-flops på hotellet för att vara säker på att komma in.
  • Menara Pan Global, Jalan Punchakm, nära Jalan P Ramlee.

  Bild 777686


  10 Jalan Alor
  Gatumat i massor

  Det är lätt att missa den lilla bakgatan som ligger parallellt med Jalan Bukit Bintang, paradgatan med sina glassiga gallerior. Men bara runt hörnet från lyxen finns Jalan Alor och en bit av det gamla Kuala Lumpur tack och lov kvar.
  Gatan ska helst avnjutas under kvällstid då den lever upp och blir ett doftande, rykande, ångande street food-eldorado. Enkla restauranger med plaststolar på trottoarer och gatan eller enkla matstånd serverar bland annat malaysiskt, thai, men kanske framför allt kinesiskt. Gott, trevligt och än så länge inte en turistfälla. KL-borna är fortfarande i majoritet.
  • Jalan Alor, Butit Bintang.

  Bild 777687
  Precis bakom den glittriga paradgatan Jalan Bukit Bintang hittar du kontrasten: street food-gatan Jalan Alor.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!