Annons
Annons
Foto Göran Ingman, All Over Press, Thinkstock

Foto Göran Ingman, All Over Press, Thinkstock

Filippinerna

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder

I vilket land är stränderna vitast och öarna flest? Var är hotellen prisvärda och maten godast? Vagabond sätter betyg på fem favoriter i Sydostasien: Thailand, Vietnam, Kambodja, Filippinerna och Malaysia.

Text: Göran Ingman • 2014-10-16 Uppdaterad 2021-06-23

Vi betygsätter:
Thailand, Vietnam, Malaysia, Filippinerna och Kambodja

Thailand – En komplett klassiker

Frodig regnskog och svepande stränder. Genomskinligt hav och öppna människor. Smakrika rätter och spännande städer. Fullmånefester och långhalskvinnor. I Thailand fattas inget, landet har varit ett älskat resmål sedan den slitna sulan på den första backpackersandalen träffade thailändsk mark någon gång i slutet av 1970-talet. Idag blandas ryggsäcksfolk med charterskandinaver och internationella lyxresenärer på jakt efter en egen poolvilla. Thailand har faktiskt något för alla – till och med för dig som fortfarande jagar den där folktomma Robinsonstranden att breda ut sarongen på.

Stränder: Thailand har några av världens vackraste badvikar och sandremsor, i de flesta variationer och utföranden. Vissa är populära och packade, som Chaweng på Koh Samui, andra är lite lugnare och kräver långsvansbåt för att nås, som Phra Nang nära Krabi.
Betyg: VVVVV (5)

Öar: Ingen tycks veta exakt hur många öar Thailand har. ”Hundratals”, blir svaret vem man än frågar. Och det räcker väl egentligen? Öarna strösslar såväl Andamansjön utanför landets västkust som Siambukten på den östra.
Betyg: VVVV (4)

Mat: Kommentarer överflödiga, eftersom du förmodligen smackade belåtet åt pad thai eller chicken panang till lunch idag. Thai­maten har erövrat världens smaklökar, från finkrogar till svenska gatukök. Aldrig smakar den så gott som på hemmaplan.
Betyg: VVVVV (5)

Natur: Från 2 565 meter höga Doi Inthanon i norr, som faktiskt är en del av Himalaya, till marinparken runt Similanöarna där dykningen klassas som en av världens främsta, spelar thailändsk natur upp en sprakande show. Landet har drygt 120 nationalparker och skyddade marina områden.
Betyg: VVVV (4)

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Stranden på Koh Phi Phi Le, förevigad i filmen The Beach.

Städer: Toppklass! One night in Bangkok, gärna fler, bör finnas på varje Thailandsbesökares resplan. Men missa inte heller historiska Hua Hin, bergens Chiang Mai eller de fina gamla kvarteren i Phuket stad.
Betyg: VVVVV (5)

Prisläge: Thailand har blivit dyrare, men är ändå mycket prisvärt, framförallt utanför de stora turistorterna. Norra Thailand är generellt billigare än södra. Enkel måltid kostar under en tia, en öl 10–12 kr och en enkel hårklippning från 20 kr.
Betyg: VVVV (4)

Boende: Billiga rum och bungalower för den som vill att reskassan ska räcka länge. Samtidigt finns få ställen i världen där du hittar ett så stort utbud av riktigt prisvärda fyr- och femstjärniga hotell. En semester med guldkant blir sällan billigare än här.
Betyg: VVVVV (5)

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Att skämma bort sig med lyxigt boende är fortfarande relativt billigt i Thailand.

Miniguide Thailand

Favoritstrand
På pyttiga Koh Kham finns två stränder som tillhör Thailands finaste: vit sand, grönblått hav, svarta lavabumlingar och frasande palmer. Tio minuter med båt från Koh Maak.

Favoritplats
Inget fel på öar och stränder, men man känner sig aldrig så upplyft som på Sirocco i Bangkok. Världens högst belägna utomhusrestaurang, med tillhörande takbar, tar andan ur dig.

Favoriträtt
Huh! Hur ska man kunna välja? Men om vi måste: en riktigt vällagad, syrlig och stark, tom kha gai – kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal och citrongräs.

Favoritstad
Bullriga Bangkok, trots allt. Men Chiang Mai utmanar.

Favoritboende
Indigo Pearl, Phuket. Väldesignat, vänlig atmosfär och beläget vid en av Phukets skönare stränder, Nai Yang.

Läs Vagabonds reportage om Thailand

Thailand – bästa rutterna, skönaste öarna

Malaysia – Både vilt och välordnat

Från regnskogen kom hon. Lufsade genom bladverket och svingade sig ned på träpromenaden strax framför oss. Britt kisade pillemariskt med högra ögat – ett permanent ansiktsuttryck orsakat av en spottkobra fick vi veta senare – innan hon vankade vidare. Vi stod kvar en stund med darrande ben och stora leenden. Orangutangen Britt håller till på Sepilok Rehabilitation Center, i den malaysiska delstaten Sabah på Borneo, och är bara en av de mäktiga och annorlunda naturupplevelser landet lockar med. Men Malaysia är inte bara för djungelmullar. Hypermoderna Kuala Lumpur dukar upp med blänkande shoppinggallerior och mustiga marknader och längs östkusten ligger paradisöarna på rad.

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Tvillingtornen Petronas Towers lyser upp Metropolen Kuala Lumpur.

Stränder: Om Leonardo DiCaprio fått spela in backpackerdramat The Beach på Pulau Perhentian istället för Koh Phi Phi, hade myrstigen av unga resenärer i jakt på den perfekta stranden då styrt mot Malaysia istället för Thailand? Mycket möjligt, för landets finaste stränder är väl så bildsköna som de thailändska. Juara på Tioman är en favorit, Tanjung Rhu på Langkawi en annan.
Betyg: VVVV (4)

Öar: Tioman, Redang och Perhentian vilar i klart vatten utanför landets östkust, med vita palmkantade stränder och dykning och snorkling i toppklass. Öarna har bara ett enda fel: monsunväder råder från november till mars när vi svenskar helst åker till Asien. Öarna på västkusten, Langkawi är mest känd, har däremot ett gynnsammare klimat på vintern, men är ärligt talat inte lika fina som sina thailändska kolleger.
Betyg: VVV (3)

Mat: Malaysias matsedlar ger bilden av det här multikulturella landet: indiska smaker, kinesiska rätter, thailändska och indonesiska recept som stulits och förfinats och specifika malaysiska rätter som smakar fågel. Ayam percik till exempel, grillad kyckling i stark sås, eller beef rendang som faktiskt utsetts till världens godaste maträtt.
Betyg: VVVVV (5)

Natur: Malaysia har två delstater, Sarawak och Sabah, på klorofyllmättade Borneo med ett oerhört rikt djurliv på land och i hav. Här finns orangutanger, näsapor, sköldpaddor, elefanter och valhajar. På fastlandet ruvar mäktiga nationalparken Taman Negara, med jätteblomman Rafflesia, och svala teodlarlandskapet Cameron Highlands. En femma var på gång, men landet får poängavdrag för oljepalmsplantagerna som breder ut sig på bekostnad av regnskogen.
Betyg: VVVV (4)

Städer: Kuala Lumpur är en av Asiens häftigaste metropoler, men även Malacka och Georgetown på Penang förtjänar besök.
Betyg: VVVV (4)

Prisläge: Aningen dyrare än Thailand, men ändå mycket billigt för en svensk resenär. Landet är det elfte billigaste för oss att semest­ra i, enligt Forex. Enkel måltid kostar runt 15 kr och en halv­liter lokal öl går på 15 kr. Bensinen är billig, omkring 4 kr per liter.
Betyg: VVVV (4)

Boende: Här kan du fynda! Malaysia är extremt prisvärt när det gäller hotell och standarden är hög. Att hitta ett flådigt femstjärnigt hotell för 500–600 kr natten i Kuala Lumpur brukar inte vara något problem.
Betyg: VVVVV (5) 

 

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Paradiset kan mycket väl finnas på Pulau Redang.

Miniguide Malaysia

Favoritstrand
Berjaya Redang Beach Resort har en privat strand i en bukt på Pulau Redangs norra sida, en kombination av vitt, blått och grönt så fager att den i sig är anledning nog att checka in på hotellet.

Favoritplats
Sepilok Rehabilitation Center är förvisso en så populär turistattraktion att det ibland blir trångt. Men det kvittar, ett orangutangmöte glömmer du aldrig, och entrépengen hjälper skadade människoapor att bli bättre.

Favoriträtt
Beef rendang. Mat blir inte godare.

Favoritstad
Kuala Lumpur, för skyskraporna, shoppingen och för välkryddade utomhusmiddagar på plastpallar på osande matgatan Jalan Alor.

Favoritboende
Traders Hotel, Kuala Lumpur. I ett rum med utsikt mot Petronas Twin Towers.

Läs Vagabonds reportage om Malaysia

10 naturupplevelser på Borneo

Filippinerna – Ett annat Sydostasien

Allt det där som brukar locka svenskar till Asien finns i Filippinerna. Sanslöst snygga stränder, mäktig natur och låga priser. Samtidigt är landet en helt egen asiatisk upplevelse, varken buddistiskt eller muslimskt ’� utan övervägande katolskt. Amerikanskt inflytande har gjort engelska till officiellt andraspråk och USA är ständigt närvarande, från klassiska jeepneys till restauranger som serverar baby back ribs och Budweiser, som Obama Grill på Boracay, till kids i basket­linnen med sina amerikanska idolers namn på. Resenärer som vill slippa besväras av Thailands sunkiga sexturism, men inte heller uppskattar striktheten som ibland märks i Malaysia och Indonesien, hittar ett alternativ i Filippinerna.

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Palawan. En provins, en ögrupp och ett paradis.

Stränder: Mängder av vita sandremsor där ett ginklart hav rullar in, frågan är om något annat land kan strandskryta som Filippinerna. White Beach på Boracay är alltid med på listorna över världens bästa stränder, men åtskilliga utmanare finns. Bounty Beach på Malapascua är en, Pagudpud längst i norr en annan. El Nido i Palawan nämns allt oftare som landets kanske främsta resmål för vackra stränder.
Betyg: VVVVV (5)

Öar: Filippinerna är öar. Landet är uppbyggt av 7 107 stora och små landmassor omgivna av hav.
Betyg: VVVVV (5)

Mat: Inte så hyllade smaker som i Malaysia och Thailand, men inte alls dumt ändå. Historiska influenser från Spanien, USA och andra asiatiska länder ger ett spännande kök med såvÙ�l paellavarianter som omeletter och nudlar, kötträtter och korvar. Adobo anses vara inofficiell nationalrätt: fläsk eller kyckling som tillagas i en marinad av bland annat vitlök, lagerblad och vinäger.
Betyg: VVV (3)

Natur: Regnskogstäckta vulkanöar och ett av de länder i världen som har störst biologisk mångfald, på land och i hav.
Betyg: VVVVV (5)

Städer: Nja. Manila är fortfarande mest ett flygplansbyte. Näst största staden Davao City kan bli en spännande bubblare om säkerheten på Mindanao förbättras efter fredsavtalet mellan regeringen och Milf-rebellerna. Enda storstaden som lockar är Cebu som ställer upp med shopping, stränder och party i hyggligt säker miljö.
Betyg: VV (2)

Prisläge: Billigast av alla! Enligt Forex är prisläget i Filippinerna bara 43 procent av det i Sverige. Enklare restaurangmat kostar från 20 kr och öl är lika billigt som flaskvatten: runt 5 kr i butik, oavsett vilken av dryckerna du väljer.
Betyg: VVVVV (5)

Boende: Billiga backpackerhak, flådiga finhotell och hela registret däremellan. Förhållandevis prisvärt, men plats och säsong spelar stor roll. Högsäsong på Boracay, då drar priserna iväg.
Betyg: VVV (3)

 

 

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Chocolate Hills i Buhol, en av landets många wow-upplevelser i naturform.

Miniguide Filippinerna

Favoritstrand
White Beach på Boracay, trots allt. Snudd på överexploaterad, men det betyder också ett bra utbud av restauranger och barer som räcker för en långvistelse. Och fortfarande finns gott om plats att slappa på, stranden är lång.

Favoritplats
Malapascua. För lugnet på land och för vackra koraller och sjunkna krigsskepp som ger spännande dykning.

Favoriträtt
Adobo Chicken, enkelt och gott.

Favoritstad
Cebu City. I brist på konkurrens.

Favoritboende
För en resa med liten kassa: Tune Hotel i Cebu City och Manila (kedjan finns även i andra länder). Nya och fräscha budgethotell från ägaren till lågprisflygbolaget Air Asia. Grundpris runt 100 kr per natt.

Läs Vagabonds reportage om Filippinerna

Filippinerna – båtluffa bland Robinsonöar

Kambodja – Mer än bara strandhäng

Såren efter röda khmerernas vansinnesvälde finns kvar, 33 år efter att Pol Pot tvingades på flykt in i djungeln. Sam­tidigt är Kambodja Sydostasiens snabbast växande ekonomi, där turismen är en viktig del. Här finns sevärdheter som många rankar bland sina starkaste reseupplevelser: Templen i Angkor, Phnom Penhs spruckna kolonialfasader, flodfärder på mäktiga Mekong och – en paradox – de fasansfulla tidskapslarna Tuol Sleng och Dödens fält. Att se skelettbitar och kranier på Dödens fält, och möta blickarna från de svartvita fotona av offren i tortyrfÙ?ngelset Tuol Sleng är jobbigt, men nyttigt. Du gråter och växer i Kambodja. Det kan inget annat land i grannskapet tävla med, hur fina stränderna än är.

 

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Angkor What? Angkor Wat!

Stränder: Dras med ett oförtjänt dåligt rykte. Sant är att största badorten Sihanoukville inte lett till några tappade hakor, men den som söker hittar. Lazy Beach Ù�r en av flera kritvita pärlor på Koh Rong Saloem och på grannön Koh Rong finns några av Siambuktens fagraste strandsträckor.
Betyg: VVV (3)

Öar: Allt som heter Koh guppar inte i thailändska vatten. Kambodjas öar må vara färre och mer anonyma, men de är på väg ut ur skuggan. New York Times tog med Koh Rong på listan över 2012 års hetaste resmål.
Betyg: VVV (3)

Mat: Det sägs att kambodjaner äter ”allt på fyra ben som inte är ett bord”, vilket bidragit till ett uselt matrenommé. Sanningen är att du kan äta gott – och billigt – men att det finns fler fallgropar än i grannländerna. Fish Amok, med röd curry, är en populär rätt. Bai sach chrouk, tunna skivor marinerat och grillat fläsk med ris, är en annan.
Betyg: VVV (3)

Natur: Kardemummabergen är ett av Asiens bäst bevarade natur­områden. Minst 62 hotade djurarter tros finnas där, indokinesisk tiger och asiatisk elefant till exempel. Ekoturism har bara startat så smått, men planerna är stora. Vissa menar att potentialen är i klass med Kenyas safariturism.
Betyg: VVVV (3)

Städer: Phnom Penh växer, men storstadspuls saknas. Stan vinner mer på charm än utseende. Siem Reap funkar för några dagar när du besöker Angkor Wat och Battambang har landets vackrast bevarade franska kolonialarkitektur.
Betyg: VVV (3)

Prisläge: Mycket billigt. Åka tuk-tuk i Phnom Penh kostar runt 15 kr, en hårklippning startar på 7 kr. Trerätters middag får du för under femtiolappen om du undviker turistrestaurangerna.
Betyg: VVVVV (5)

Boende: Enkla rum med a/c och dusch för under en hundralapp per natt, till exempel Spring Guesthouse i Phnom Penh, men också många fyrstjärniga hotell för under 500 kr, som populära boutiquehotellet The Pavilion. 
Betyg: VVVV (4)

 

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Phnom Penh må kallas Lexus City men i stora delar av landet är cykel det vanligaste fortskaffningsmedlet.

Miniguide Kambodja

Favoritstrand
Orörda Long Set Beach på Koh Rong. Tre kilometer vit sand och en bonde som odlar mango och cashewnötter. Ett hotell planeras vid stranden och ön ska få en flygplats. Så passa på.

Favoritplats
Världsarvet Angkor gör ingen besviken. Templet Angkor Wat är stjärnan, men här finns tusen­tals ruiner efter khmer­riket spridda över stor yta.

Favoriträtt
Syra och sting i finfin kombination: lap khmer, sallad med limemarinerad biff och chili.

Favoritstad
Kontrasternas Phnom Penh med dess gistna hus och människo­öden. Lyxbilarna,
tillhörande mer eller mindre korrupta politiker, är så många att staden fått smeknamnet Lexus City. Men du behöver inte bege dig långt för att hitta slumområden där invånarna lever på en dollar om dagen.

Favoritboende
Foreign Correspondents Club i Phnom Penh. Nio fina hotellrum, restaurang och bar med reporternostalgi.

Läs Vagabonds reportage om Kambodja

Kambodja – Upptäck okända paradisön Koh Rong

Vietnam – Naturskönt och smakrikt

Stränder: Bai Rang ligger skuggad av kokospalmer utanför Pan Thiet och är en av Asiens finaste stränder. I närheten finns omtyckta Mui Ne Beach. Turistorterna Nha Trang och Da Nang lockar med praktfulla stränder och bra dykning.
Betyg: VVVV (4)

Öar: Vietnam har visserligen öar i överflöd, bara i Halong Bay räknas de till cirka 3 000, men få ligger i syd där klimatet är bäst för bad. Phu Quoc, Vietnams bidrag till öarna i Siambukten, har underbara stränder och nykomlingen Con Dao med 20 orörda stränder har fått flygförbindelse med fastlandet.
Betyg: VVV (3)

Mat: Så god att den i sig är skäl att resa hit! Nationalrätten pho är risnudlar i buljong med kyckling eller biff. Vietnamesiska vårrullar är ofta fyllda med grönsaker, nudlar, räkor eller fläsk och serveras friterade eller, ännu godare, utan att kokas i olja. Fiskrätten cha ca med dill och jordnötter är en annan favorit.
Betyg: VVVV (4)

 

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Sagolik skärgård i Halong Bay.

Natur: Böljande bergskedjor, risterrasser, floddeltan och yppiga regnskogar. Mycket stor ekologisk mångfald och ett av få länder där man på senare år hittat nya däggdjursarter.
Betyg: VVVV (4)

Städer: Huvudstaden Hanoi är en kul krock mellan öst och väst, mellan kinesiskt och franskt. I Ho Chi Minh-staden (Saigon) får du inte missa gripande War Remnants Museum eller stadens marknader. Välkända Ben Thanh börjar bli en turistfälla, kolla in marknaden Binh Tay i Chinatown istället. Gamla stan i Hoi An är ett välbevarat världsarv.
Betyg: VVVV (4)

Prisläge: Ungefär som Thailand, prisvärt men inte lika billigt som Filippinerna. God gatumat för under 10 kr, på en billig restaurang får du lägga på en tia.
Betyg: VVVV (4)

Boende: Stort utbud. Enkla rum från 50 kr och hotell med tre stjärnor från 300 kr. Extremlyxiga alternativ, som Six Senses Ninh Vanh Bay i Nha Trang, från ca 2 000 kr. Fyndläge jämfört med andra länder.
Betyg: VVVV (4) 

Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder
Nha Trang, en av landets populäraste badorter.

Miniguide Vietnam

Favoritstrand
En mjuk halvmåne av sand och ett sakta rullande ljummet hav. Ett par hästar, några hundar, ett fåtal turister. Till Bai Sao på Phu Quoc är det lätt att längta tillbaka.

Favoritplats
Halong Bay, såklart. En övärld så märklig och magisk att den inte riktigt känns som att den är på den här planeten.

Favoriträtt
Goi cuon. Fräscha och färska, inte friterade, vårrullar gjorda av genomskinligt rispapper
och fyllda med grönsaker, räkor och fläsk. Doppas i fisksås.

Favoritstad
Mui Ne, liten kuststad med fina stränder och avslappnad stämning. Ett lugnare alternativ till turistorter som Da Nang och Nha Trang. Häftiga sanddyner som utflyktsmål.
Favoritboende Sofitel Saigon Plaza ligger i tråkiga affärskvarter i Ho Chi Minh-staden, men takpoolens svalka och svepande vyer kompenserar för det. Frukostbuffén likaså.

Läs Vagabonds reportage om Vietnam

Bästa paradisöarna i Asien

24 upplevelser du inte får missa i Asien

Sydostasien minst bokade destinationer bland svenskar


Text: Göran Ingman • 2014-10-16
FilippinernaKambodjaMalaysiaRestipsThailandVietnam

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen