• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hitta din favorit i Sydostasien – vi betygsätter fem populära länder

  I vilket land är stränderna vitast och öarna flest? Var är hotellen prisvärda och maten godast? Vagabond sätter betyg på fem favoriter i Sydostasien: Thailand, Vietnam, Kambodja, Filippinerna och Malaysia.

  Vi betygsätter:
  Thailand, Vietnam, Malaysia, Filippinerna och Kambodja

  Thailand – En komplett klassiker

  Frodig regnskog och svepande stränder. Genomskinligt hav och öppna människor. Smakrika rätter och spännande städer. Fullmånefester och långhalskvinnor. I Thailand fattas inget, landet har varit ett älskat resmål sedan den slitna sulan på den första backpackersandalen träffade thailändsk mark någon gång i slutet av 1970-talet. Idag blandas ryggsäcksfolk med charterskandinaver och internationella lyxresenärer på jakt efter en egen poolvilla. Thailand har faktiskt något för alla – till och med för dig som fortfarande jagar den där folktomma Robinsonstranden att breda ut sarongen på.

  Stränder: Thailand har några av världens vackraste badvikar och sandremsor, i de flesta variationer och utföranden. Vissa är populära och packade, som Chaweng på Koh Samui, andra är lite lugnare och kräver långsvansbåt för att nås, som Phra Nang nära Krabi.
  Betyg: VVVVV (5)

  Öar: Ingen tycks veta exakt hur många öar Thailand har. "Hundratals", blir svaret vem man än frågar. Och det räcker väl egentligen? Öarna strösslar såväl Andamansjön utanför landets västkust som Siambukten på den östra.
  Betyg: VVVV (4)

  Mat: Kommentarer överflödiga, eftersom du förmodligen smackade belåtet åt pad thai eller chicken panang till lunch idag. Thai­maten har erövrat världens smaklökar, från finkrogar till svenska gatukök. Aldrig smakar den så gott som på hemmaplan.
  Betyg: VVVVV (5)

  Natur: Från 2 565 meter höga Doi Inthanon i norr, som faktiskt är en del av Himalaya, till marinparken runt Similanöarna där dykningen klassas som en av världens främsta, spelar thailändsk natur upp en sprakande show. Landet har drygt 120 nationalparker och skyddade marina områden.
  Betyg: VVVV (4)

  Stranden på Koh Phi Phi Le, förevigad i filmen The Beach.

  Stranden på Koh Phi Phi Le, förevigad i filmen The Beach.

  Städer: Toppklass! One night in Bangkok, gärna fler, bör finnas på varje Thailandsbesökares resplan. Men missa inte heller historiska Hua Hin, bergens Chiang Mai eller de fina gamla kvarteren i Phuket stad.
  Betyg: VVVVV (5)

  Prisläge: Thailand har blivit dyrare, men är ändå mycket prisvärt, framförallt utanför de stora turistorterna. Norra Thailand är generellt billigare än södra. Enkel måltid kostar under en tia, en öl 10–12 kr och en enkel hårklippning från 20 kr.
  Betyg: VVVV (4)

  Boende: Billiga rum och bungalower för den som vill att reskassan ska räcka länge. Samtidigt finns få ställen i världen där du hittar ett så stort utbud av riktigt prisvärda fyr- och femstjärniga hotell. En semester med guldkant blir sällan billigare än här.
  Betyg: VVVVV (5)

  Att skämma bort sig med lyxigt boende är fortfarande relativt billigt i Thailand.

  Att skämma bort sig med lyxigt boende är fortfarande relativt billigt i Thailand.

  Miniguide Thailand

  Favoritstrand
  På pyttiga Koh Kham finns två stränder som tillhör Thailands finaste: vit sand, grönblått hav, svarta lavabumlingar och frasande palmer. Tio minuter med båt från Koh Maak.

  Favoritplats
  Inget fel på öar och stränder, men man känner sig aldrig så upplyft som på Sirocco i Bangkok. Världens högst belägna utomhusrestaurang, med tillhörande takbar, tar andan ur dig.

  Favoriträtt
  Huh! Hur ska man kunna välja? Men om vi måste: en riktigt vällagad, syrlig och stark, tom kha gai – kycklingsoppa med kokosmjölk, galangal och citrongräs.

  Favoritstad
  Bullriga Bangkok, trots allt. Men Chiang Mai utmanar.

  Favoritboende
  Indigo Pearl, Phuket. Väldesignat, vänlig atmosfär och beläget vid en av Phukets skönare stränder, Nai Yang.

  Läs Vagabonds reportage om Thailand

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!