• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vagabonds stora öluffarguide – så hittar du rätt i den grekiska övärlden

  Grekland lockar med ofantligt många öar med klarblått vatten och vykortsvackra stränder. Men vart ska jag åka och vilka öar ska jag välja? Vi hjälper dig hitta rätt i övärlden.

  Snabbguide till det stora blå

  Text: Helle Kikerpuu foto:Thinkstock. 

  Hamnen i Hydra, åsnornas och katternas ö.

  Argo-Saroniska öarna

  Ögruppen ligger nära huvudstaden och är således Atenbornas tillflyktsort och många greker har semesterhus på öarna, främst på Egina. Det är lätt att ta sig ut från Aten med den regelbundna färjetrafiken från Pireus och Peloponnesos. Poros är "svenskön" med reklamskyltar och menyer på svenska. Den turistglesa, men dyra ön Hydra lockar atenare och par ute efter tjusig flärd. Längst bort från fastlandet ligger ön Spetses med sitt klarblåa hav och stenstränder.

  Ta sig hit

  Från Pireus avgår flera båtar om dagen. Från halvön Peloponnesos hamn Porto Heli avgår ett par färjor dagligen.

  Öar

  Salamis, Egina, Poros, Agistri, Hydra och Spetses.

  Lindos på sydöstra Rhodos lockar med fina sandstränder som omger byn.

  Dodekaneserna och Nordöstra Egeiska öarna

  Dodekaneserna tillsammans med de nordöstra egeiska öarna bildar en lång rad av öar som gränsar mot Turkiet. De Nordöstra Egeiska öarna ligger utanför den vanliga turistströmmen, men för den som beger sig hit väntar vackra stränder och relativt oexploaterade öar som Lemnos och Samothraki.

  Ta sig hit

  Rhodos, Kos, Samos, Lesbos och Karpathos har charterflyg från Skandinavien som inrikesflyg. Färjor finns från Pireus, Thessaloniki, Kavala och Alexandropouli på fastlandet. Även färjeförbindelser från Kykladerna, Kreta och flera turkiska hamnar.

  Öar

  Rhodos, Karpathos, Symi, Tilos, Kos, Kalymnos, Patmos, Ikaria, Lesbos, Samothrake med flera.

  Solnedgång över Panagia Thalassitra-kyrkan, Plaka, Milos.

  Kykladerna

  Ligger söder om fastlandet och här dominerar två färger, blått och vitt. En klassisk öluff för skandinaver. En gång i tiden var öarna täckt av träd men behovet av virke till bland annat fartyg ledde till en enorm avverkning och jorderosion, därmed öarnas karga natur. Populära öar som Mykonos och Santorini svämmar över av turister, men åk västerut och hitta öar som är oförskämt vackra och lugna. Vulkanön Milos är, om än lite dyr, väldigt vacker och Folegandros lantliga charm, dramatiska klippor och skriande åsnor glömmer man inte i första taget.

  Ta sig hit

  Mykonos och Santorini har internationella flygplatser, medan Paros och Naxos och Milos har förbindelse med inrikesflyg. Det går färjor från både Rafina och Pireus på fastlandet. Även färjeförbindelser med Kreta och Dodekaneserna.

  Öar

  Andros, Syros, Tinos, Mykonos, Paros, Antiparos, Naxos, Koufonissi, Ios, Sikinos, Santorini, Amorgos, Anafi, Folegandros, Milos, Sifnos, Serifos med flera.

  Den pittoreska hamnen i Skopelos.

  Sporaderna

  Öster om fastlandet ligger ögruppen Sporaderna. Här finns stränder, fester, vandringsleder och inspelningsplatser från musikalen Mamma Mia (Skopelos). Variation är huvudingrediensen, från turisttäta och hektiska Skiathos till lugna Alonissos och Skyros. Och det är lätt att ta sig mellan öarna.

  Ta sig hit

  Skiathos har flygplats för såväl internationellt charterflyg som inrikesflyg. Färjor från Thessaloniki och Volos på fastlandet.

  Öar

  Skiathos, Skopelos, Alonissos och Skyros. 

  Orten Lassi på Kefalonia bjuder på några av öns finaste stränder.

  Joniska öarna

  Väster om fastlandet ligger de joniska öarna. Här är färjelinjerna inte lika många och reguljärtrafiken inte lika utbredd. Därför finns det öar, som Paxi och Ithaka, som bjuder på lugn och ro i en övärld som trots allt är väldigt populär.

  Ta sig hit

  Korfu, Kefalonia och Zakynthos har såväl internationella flygförbindelser som inrikesflyg. Ska du till Lefkas kan du flyga till Preveza på fastlandet som har charterflyg från Skandinavien.Färjor från Igoumentisa och Patras på Greklands västkust. Till Korfu finns också färjor från italienska Brindisi, Ancona, Venedig och Trieste.

  Öar

  Kefalonia, Korfu, Lefkas, Zakynthos med flera.

  3 x klassiska rutter

  Ögruppen Kykladerna:

  Bra förstagångsrutt

  Ljusa sandstränder. Antika lämningar. Neonfärgade bargator. Vita sockerbitshus med blå dörrar. Med alla kykladiska öar att välja mellan riskerar inte ens den mest rastlösa öluffaren bli uttråkad.

   

   

  Ögruppen Dodekaneserna

  Från lilla Tilos till jätten Rhodos

  Orienten möter Antiken på de östliga Dodekaneserna. Från populära charterjätten Rhodos tar du dig lätt vidare till en annorlunda grekisk övärld.

   

   

  Ögruppen Sporaderna:

  The winner takes it all

  Mamma Mia-öarna Skiathos och Skopelos lockar turister på jakt efter miljöer från filmen. Och stränderna lämnar ingen besviken.

   

   

   

  Tider och priser

  Färjor

  På färjebolagens egna sajter kan du kolla avgångstider och priser och i flera fall
  också boka biljetter. Är sajten på grekiska, ge inte upp, leta bara rätt på knappen
  som ställer om språket till engelska.

  • Hellenic Seaways: hellenicseaways.gr
  • Blue Star Ferries: bluestarferries.com
  • Minoan Lines: minoan.gr
  • Nel Lines: nel.gr
  • Aegean Flying Dolphins: aegeanflyingdolphins.gr

  Två sajter som samlat flera färjebolags tidtabeller är också greeceferries.com
  och greekferries.gr.

  Flyg

  Från Skandinavien har SAS, Aegean Air, och Norwegian, flyg till Aten, Thessaloniki och Kalamata. Norwegian och alla stora charterbolag har direktflyg till flera öar, bland annat Rhodos, Kreta,
  Samos, Karpathos, Mykonos, Santorini, Skiathos, Korfu och Zakynthos. Aegean
  och Olympic Air, olympicair.com, flyger inrikes mellan fastlandet och flera öar.

  Båtluffarpass

  Från med 2015 säljer Interrail Europa ett kort som heter Attica Pass och som
  gäller på båtar från Italien till Grekland, mellan grekiska öar och på tågen i
  Grekland. Mer info på interrail.eu.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!