• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Norra Vietnam: Vandring i magiska Sapa

  Berg med frodiga risterrasser, hav med spetsiga sockertoppsöar och dalar med en brokig blandning av folkgrupper. Vagabonds utsände tog nattåget till Norra Vietnam och checkade in på ett homestay där man inte spottar i glaset.

  Norra Vietnam: Vandring i magiska Sapa
  Vietnam på höjden – vandring i bergen kring Sapa. Text & foto: Marcus Westberg.

  Hop chau (botten upp)! säger Ly Dai Duyen.

  Jag ler, höjer glaset och sväljer med så lite kontakt mellan vätskan och min tunga som möjligt.

  Ly Dai Duyen och hans son Ly Ta Dat gör likadant.

  Sedan tar jag som jag tror seden kräver glaset och ställer ner det på bordet med en hård duns och smackar högt och nöjt.

  Det visar sig vara ett misstag. Några sekunder senare har mitt glas fyllts på än en gång och både far och son har höjt sina. 

  – Hop tiu (en till)! säger Dat. 

  – Hop chau! instämmer Duyen.

  Risfält, berg och byar har gjort området runt Sapa till en favorit för den som vill söka sig bort från de mer väl­- besökta turistorterna Hanoi, Hoi An och Ha Long Bay.

  Risfält, berg och byar har gjort området runt Sapa till en favorit för den som vill söka sig bort från de mer väl­besökta turistorterna Hanoi, Hoi An och Ha Long Bay.

  Ly Dai Duyen, familjens överhuvud och min värd här i Lam Dam, bränner sin sprit själv. Hela hans familj sitter samlad runt det låga träbordet. Vi är halvvägs igenom en riktig festmåltid. Duyen pratar det lokala språket dzao och inte ett ord engelska, men det är ändå inte särskilt svårt att förstå vad han menar. Mina stapplande försök att förklara att jag inte brukar dricka alkohol har hittills inte gått särskilt bra, det var uppenbarligen något jag borde ha kommunicerat när tolken fortfarande fanns på plats. 

  Klockan har hunnit bli över åtta på kvällen när tåget rullar ut från centralstationen i Hanoi och jag har lagt mig tillrätta i min förvånansvärt bekväma säng med en påse vattenmelon från en av stadens otaliga fruktför­säljare. Det känns lite tråkigt att resa igenom en så intressant och vacker del av Vietnam i mörker, men nattåget till Lao Cai har blivit något av ett måste för besökare till nordligaste Vietnam och det hade varit ännu värre att förlora en hel dag på skumpiga och långsamma bussar.

  Jag stiger av tåget strax efter gryningen: sista timmen av färden mot Sapa blir med minibuss. Vägen slingrar sig hit och dit utan att chauffören saktar in. Han verkar fast beslutsam att slå hastighetsrekord. Bland bussens andra passagerare finns ett ungt par från Hanoi som till övriga resenärers irritation öppnar en påse jäst och torkad fisk så snart vi lämnat tågstationen i Lao Cai. Halvvägs till Sapa har mannen kräkts i samma påse och lättnaden är stor när vi äntligen kan stiga av och andas in den friska bergsluften. 

  Reportaget fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!