• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Sarajevo

  Vagabonds guide till Bosnien och Hercegovinas huvudstad. Tips på saker att göra, äta och hotell i Sarajevo.

  Guide: Sarajevo
  Öl och umgänge på Cheers dubbeldäckarbuss. Foto: Anders G Warne.

  Resa dit

  Norwegian kör direktflyg Stockholm–Sarajevo. Ett annat billigt alternativ är till exempel Turkish Airlines via Istanbul, som också flyger från Göteborg och Köpenhamn. Från 2 000 kr t/r. 

  Ta sig runt

  Sarajevo är en liten stad och stadskärnan är lätt att promenera i, från gamla stan med sina gränder, längs med den större gågatan Ferhadija, och bort till shoppingcentret BBK. När du ska ta dig längre bort finns både spårvagnar och taxi-bilar. De senare är billiga, lätta att stoppa på gatan och kör på taxameter.

  Bo

  Vårt val: Travellers Home Hostel, Cumurija 4. Tel 070 242 400. Trevligt vandrarhem med enkla men fräscha rum och bra allmänutrymmen. Dock några trappor och ingen hiss. Lugn avkrok nära gågatan och katedralen. Dubbelrum
  ca 340 kr. 

  Garni Hotel Konak, Mula Mustafe Baseskije 54, konak.ba. Trevligt boende i gamla stan. Dubbelrum från 500 kr.

  Hotel Europe, Vladislava Skarica 5, hoteleurope.ba. Klassiskt och välkänt hotell byggt under den österrikisk-ungerska eran i slutet på 1800-talet. Dubbelrum från 1 200 kr. 

   

  Flärdfullt och anrikt på Hotel Europe

  Flärdfullt och anrikt på Hotel Europe

  Äta och dricka

  Såvida du inte är vegetarian kommer du inte undan: cevapcici är balkanmaten som måste upplevas på plats. Dessa kolgrillade köttfärsfingrar ska ätas i pitabröd, med hackad lök och kanske en klick kajmak (oströra). 

  Sarajevoborna själva rekommenderar Zeljo på Kundurdziluk i Bascarsija (gamla stan). Gott och klassiskt, men förvänta dig inte en öl att dricka till. Ta gärna en yoghurt istället! 

  Det vi tycker är vanlig frukostmat är svårt att hitta i gamla stan, men goda filodegspajer till morgonkaffet hittar du i mängder på och runt gatan Bravadziluk, bakom Bascarsijskamoskén i gamla stan.

  Cevapcici – ett måste!

  Slentrianmässigt brukar vi kalla allt som är instoppat i filodeg och säljs på gatan på Balkan för burek, men vill du prata som man gör i Sarajevo så kallar du endast den med kött i för burek. Den med spenat heter zeljanica, den med ost kallar vi simica och den med potatis krompirusa

  Den lokala ölen i Sarajevo heter Sarajevsko och finns i olika nyanser och smaker. För att testa dem alla, bege dig till bryggeriet (se nedan under "Barer och kaféer").

  Bra barer och kaféer i Sarajevo

  Zlatna Ribica, Kaptol 5 (nära den eviga lågan). En bar som bokstavligt talat är fullsmockad, och inte bara med folk, utan med prylar och antikviteter- från golv till tak. Populär bland turister, och värd ett besök bara för att ha sett det. Namnet betyder guldfisk, och en sådan finns här också, såklart. 

  Baren Zlatna Ribica, för alla som älskar kitsch.

  Baren Zlatna Ribica, för alla som älskar kitsch.

  Linea M, Obala Maka Dizdara. Ett totalt icke-turistiskt alternativ till Zlatna Ribica, beläget strax intill den pampiga konstakademin. I denna inrökta, men mysiga, källarbar, känner du dig som en gäst hos damen som driver stället. Överbelamrat med väggur, tavlor, prydnader och annan vardagsrumskitsch. 

  Cheers, hörnet Saliha Hadzihuseinovica/Zelenih Beretki. Populär pub med tillhörande dubbeldäckarbuss. Livemusik och mycket folk, men bara en ölsort: Karlovacko.

  I samma gathörn och kvarter finns flera andra barer.

  Sötsakerna har ett eget gat- ­hörn i Sarajevo: Slatko Cose har konditorier­ ­åt alla håll.

  Sötsakerna har ett eget gat­hörn i Sarajevo: Slatko Cose har konditorier­ ­åt alla håll.

  Sarajevska Pivara, Franjevacka. På andra sidan floden ligger bryggeriet som producerar stadens lokala ölsort, Sarajevsko. Här finns en stor, pampig bar med både mat och dryck. 

  Söta hörnet, Slatko Cose, är en gatukorsning (hörnet Saraci/Gazi Husrev-Begova) mitt inne bland gågatorna i gamla stan där du hittar tre konditorier med traditionella godsaker: Ramis, Demirovic och en som heter just Slatko Cose. Testa till exempel kadaif, en trådig sötsak.

  En finfika i klassisk miljö tar du på Becka Kafana, på anrika Hotel Europe, Vladislava Skarica 5. En fläkt av det österrikiska arvet. Flärdfullt, stort och klätt i kungablå tyger.

  Missa inte

  Utsikten. Ta dig upp, antingen till gula fortet, Zuta tabija, eller ännu längre upp – till vita fortet, Bijela tabija, strax innan solen går ner. Att se staden från ovan och höra minareternas böneutrop är en högtidsstund. 

  Missa gärna

  Blyinfattade kaffekannor. En del kaffekannor (dzezva) från souvenir-butikerna kan ha bly i beläggningen inuti. Några mindre butiker på gatan Kovaci har rekommenderats som lämpliga för kaffe-bruk. 

  3 utflykter kring Sarajevo

  1. Krigstur
  För vissa kan det kanske låta osmakligt att göra arrangerade turer i spåren av ett krig. Men det här är en del av Europas nutidshistoria och vill man försöka förstå det som hände i Sarajevo är en guidad tur att rekommendera, med besök vid bland annat tunnlarna som försåg staden med förnödenheter under ockupationen. Turer finns bland annat hos sarajevoinsider.com 

  2. Vandring eller skidor
  Den alpina skidåkningen på OS-bergen Bjelasnica och Jahorina låter inte skämmas för sig, när snön finns där. Men under sommaren är det dessutom fint att vandra. Särskilt Bjelasnica är ett vackert vandringsområde, där man bland annat kan ta sig till den isolerade bergsbyn Lukomir. Turer finns hos bland annat greenvisions.ba

  3. Forsränning
  Vill man uppleva naturen i all sin prakt, men i ett mer adrenalinfyllt paket, så finns den forsande Neretvafloden till förfogande. Forsränningsäventyr lite utanför stan, där vattnet strömmar fram mellan klippor och berg, förbi stränder och vackra vyer. Turer finns hos bland annat sarajevofunkytours.com 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!