Annons
Annons
Vill du besöka Maldiverna men är inte superrik - så här reser du på en budget!

Vill du besöka Maldiverna men är inte superrik - så här reser du på en budget!

Maldiverna

Maldiverna på en budget – så gör du

Dagarna då man behövde vara miljonär eller spara i flera år för att kunna resa till det tropiska ö-paradiset Maldiverna är sedan länge förbi. Med reguljärflyg, boende i enkla gästhus och transport via lokala färjor kan drömmen om en Maldivernaresa bli sann för gemene man.

Text: Johanna Jackson • 2018-04-11 Uppdaterad 2021-06-23

Att besöka just Maldiverna har länge varit förknippat med privata öar, vattenvillor och överdådig lyx. Och det är just de flashiga hotellöarna som är dyra. Men sedan 2009 kan turister även besöka bebodda öar, där kostnaderna för boende och mat är betydligt lägre. 

Reser man på egen hand kan man snickra ihop en tvåveckorsresa på drygt 15 000 kronor per person, och det utan att behöva vända på varenda krona. Här ger vi dig tips på hur. 

Flyg

Flyget är ett av de största kostnaderna, satsa därför på att vara borta länge – om du kan. Vill du hitta de billigaste flygbiljetterna gäller det att vara flexibel med vilka månader och veckodagar som du reser pÙ?. Att ha god framförhållning och att resa under lågsäsong är inte heller fel. Från Arlanda och Köpenhamn kan man flyga till Malé med en mellanlandning i till exempel Doha, Dubai eller Istanbul med en total flygtid på mellan 13,5 till 14,5 timmar. De bästa biljetterna tur och retur går loss på cirka 6 200 kronor. På Google och andra flygbokningssajter kan man sätta upp prisbevakningar, så att man får mail när priserna sjunker. 

Transport på plats 

Skippa de dyra inrikesflygen och snabbåtarna – ett betydligt billigare alternativ är att resa med lokala färjor, eller slow dhonis. Som ett exempel kostar en snabbåt mellan Malé och ön Ddhigurah (som är en av de bästa platserna för att se valhaj) cirka 600 kronor medan en biljett på en färja kostar cirka 66 kronor alltså en dryg tiondel av priset. 

Färja är dock inte att rekommendera ifall man har bråttom, eller har små tidsmarginaler. Det är inte ovanligt att rutterna ändras eller ställs in och till vissa öar går det bara en båt i veckan. På atolltransfer och mtcc.com.mv kan man se färjetider och -rutter, men ett bra tips är att höra av sig till hotellet eller gästhuset man ska bo på, för mer information och tips på möjliga färdvägar. 

För att ta sig mellan närliggande öar kan man även boka vattentaxi eller betala någon villig lokalinvånare för skjuts.

Maldiverna på en budget – så gör du
Tack vare det nationella färjenätverket går det att ta sig till de flesta av Maldivernas bebodda öar relativt smidigt. Foto: Johanna Jackson

Boende: 

Bo på airbnb eller enklare gästhus för att få ned kostnaderna. Det går att få tag på rum för mindre än 200 kronor natten. Men för en duglig standard kan man räkna på att ett rum för två personer brukar gå loss på cirka 600 kronor per natt. 

Mat:

Äter man ute i Maldiverna kan man räkna med att behöva betala ungefär 80 procent av svenska priser om man äter på en vanlig restaurang som inte är allt för anspråksfull. En middag går loss på mellan 80 och 100 kronor, enklare lunch som soppor eller mackor kostar mellan 30 och 60 kronor. Det går så klart även att komma undan på mindre.  

Tips: Fixa surfen 

Många öar har bra mobiltäckning. För att slippa förlita sig på wi-fi och för att undvika dyra mobilräkningar köper många som besöker Maldiverna ett lokalt SIM-kort. Detta går att göra på flygplatsen i Malé. Det fungerar dock inte om din telefon är operatörslåst.

Valuta: 

Cash is fortfarande king på Maldiverna, så glöm inte att ta ut tillräckligt med pengar från flygplatsen. Det går att betala både med maldivisk rufiyaa och dollar, den första är det bättre kurs på. Kom ihåg att räkna din växel då vissa butiksägare annars kan försöka tjäna några extra kronor på din ovetskap. 

Maldiverna på en budget – så gör du
Rusningstrafik på ön Fulidhoo. Foto: Johanna Jackson

5 tips på öar i Maldiverna 

1. Maafushi

Är utan tvekan en av de populäraste öarna bland turisterna och även en av de största öarna i Maldiverna. Maafushi ligger söder om Malé och har bra färjeförbindelser som går dagligen förutom på fredagar. Bra utbud på restauranger och gästhus. Har även bankomat. Bikinistranden (alltså där turister får lov att bada i västerländska badkläder) är inte så stor och riskerar att bli fullproppad under högsäsong. Utanför Maafushi finns också en av få barerna som serverar alkohol på Maldiverna. (Resort-öarna är undantagna). Floating bar, som egentligen är en båt, serverar vin och öl för saftiga priser, men är en välkomnande oas när man längtar efter en kall öl.

Maldiverna på en budget – så gör du
Färggranna husfasader på Maafushi. Foto: Istock

2. Gulhi

Lilla Gulhi ligger strax norr om Maafushi och är också välanpassad för turister men ändå inte turistig.Här finns en ganska stor sandstrand som kantas av ett vackert rev som går ut från stranden som en halvmånecirkel. Det finns inget dykcenter på ön men det går att hyra jetskis, kayak och SUP:ar från stranden.

Maldiverna på en budget – så gör du
Ett annat Maldiverna en det man brukar se i turistbroschyrerna. Grafitti på Gulhi. Foto: Johanna Jackson
Maldiverna på en budget – så gör du
Strandperfektion. Foto: Johanna Jackson

3. Fulidhoo

Ännu längre söderut sett från Malé ligger den lilla ön Fulidhoo som är känd för sin framgångsrika ensamble som framför och tävlar i den populära musikgenren boduberu. Ön som går att gå runt på en halvtimme och har få turister, men trots detta finns hela 8 gästhus, och fler är på väg att byggas. Bikinistranden här är liten, och det är dåligt med korallrev nära stranden men ön är utmärkt för den som letar efter avskiljt lugn och maldivisk vardagslunk. Många turister kommer för att besöka dykcentret som finns på ön.  

Maldiverna på en budget – så gör du
Bikinistranden på ön Fulidhoo är näst intill obefintlig. Foto: Johanna Jackson

4. Thulusdhoo

Thulusdhoo, eller Coca cola-island norr om Malé anses vara en av de bästa öarna för surfing på Maldiverna och två berömda vågor – Chicken och Coke – går att fånga direkt från kusten, så man behöver alltså inte ha båt vilket är vanligt för många surfställen. Smeknamnet efter läskedrycken har både vågen och ön fått på grund av att läskföretaget har en fabrik på ön.  

Maldiverna på en budget – så gör du
Thulusdhoo – bäst för surfing. Foto: Istock

5. Addu City 

Addu City är en intressant ögrupp med 6 olika öar som sammanlänkas med en lång asfaltsväg och är så långt söder man kan komma i Maldiverna. Storleken, vegetationen – till och med språket – skiljer sig från många delar av övriga landet. Flygplatsön Gan var en brittisk flottbas fram till 70-talet och på öarna syns spår av brittisk kolonialism. Dykningen däremot skiljer sig inte från övriga delar av landet utan är fenomenal även här.  

Maldiverna på en budget – så gör du
Asfalt – en ovanlig syn på Maldiverna då de flesta vägar utgörs av sand. Foto: Getty Images/

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde! 

Video: 5 misstag att undvika på Maldiverna

4 lyxiga paradisöar du kan hyra

Spana in den här nya undervattensvillan i Maldiverna


Text: Johanna Jackson • 2018-04-11
MaldivernaRestipsGuideSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top