• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Cityguide till Alicante – 10 favoriter

  Spanska Alicante är långt ifrån en själlös semesterort. Här möter du en levande spansk stad med antika rötter. Vagabonds redaktör Per J Andersson listar sina favoriter.

  Cityguide till Alicante – 10 favoriter
  Alicante är en underskattad semesterstad. Vi guidar dig till stadens guldklimpar. Foto: GettyImages

  Favorithotell

  Hotel Boutique Alicante Palacete S.XVII

  Inrymt i ett före detta kloster från 1700-talet, med tjocka stenväggar och träbjälkar i taket. Perfekt läge intill ­katedralen San Nicolas de Bari och livliga restaurang­gator. Frukosten intas på kaffenördbaren Madness på ­andra sidan gränden. Dubbelrum från 1 000 kr/natt.


  Bästa lunchen

  Bar Manero

  Musslor, räkor, skinkor. Både klassiska spanska tapas och smårätter med en tvist, som laxtartar med avokado och äpple och konfiterad jordärtskocka. Intim atmosfär. Som en blandning mellan lyxig butik och exklusiv medlemsklubb. Missa inte deras goda cocktails.

  • Calle Medico Manero Mollá 7
  Bar manero i Alicante

  Lyxigt, intimt och tapas av högsta klass på Bar Manero i Alicante. Foto: Bar manero

  Bästa middagen

  El Portal

  Populär restaurang och bar med hög klass och nyromantisk design med mässingsbeslag, kristallkronor och rosor. Superbra service, kockar av världsklass. Atún dos colores är tonfisk med två sorters såser som passar fint ihop med ställets egen variant av patatas bravas med stark sås och aioli.

  View this post on Instagram

  Texturas #gastronomy @elportaltaberna

  A post shared by El Portal (@elportalkrugambassade) on

  Bästa baren

  Portal d'Elx

  Så heter den gamla vita kiosken på Plaza Portal de Elche. Här låg tidigare en brunn där stadsborna hämtade sitt dricksvatten. Ingen partybar, men ett underbart ställe att sitta på ljumma nätter under de exotiska trädkronorna med ett glas cava, andas in doften av stad och hav och föra långa existentiella samtal.

  • Poratl de Elche

  Bästa tapasen

  Gastrobar San Telmo

  Ligger bakom San Nicolás-katedralen och serverar spännande kulturella korsreferenser och innovationer som musslor i kokosmjölk eller vermouth, friterad bläckfisk i svart aioli och stekt grisöra med hummus. Rejäla murar och mörka trätakbjälkar.

  Bästa kaféet

  Madness Specialty Coffee

  Koffeinmecka med vintagemöbler och blankpolerad ­industri- och steampunk-design. Kombinerat rosteri­ och kafé som också serverar underbara frukostar och smårätter. En trappa upp flyr du undan nedervåningens liv och rörelse och sitter hela förmiddagen med din bok eller dator och dricker både en och två koppar cortado med perfekt rostat kaffe.

  Madness Specialty Caffee i Alicante

  Perfekt rostade kaffebönor och frukost för en bra start på dagen. Foto: Madness specialty coffee

  Bästa kvarteret

  Gamla stan

  Gränderna runt San Nicolás-katedralen öster om Rambla Méndez Núñez är populära bland turister. Det finns ett skäl – här finns det gamla Alicantes själ. Smala gränder, uteserveringar, liv och rörelse och en känsla av tidlöshet och många bra barer och restauranger, och några trista turistfällor – se upp!

   

  Bästa marknaden

  Mercado Central

  Spanska städer har i de flesta fall behållit sina traditio­nella matmarknader. Saluhallar med ett överdåd av grönsaker, fisk, kött och vin. Alicantes mattempel är byggt i två våningar och rymmer förutom alla stånd med råvaror och färdiglagad mat också flera vattenhål i form av prisvärda tapasbarer med livlig atmosfär. Testa Mil921, Aitana och Anamar för några assietter med lufttorkad skinka, vällagrad fårost eller vinkokta musslor. Sköljs ner med iskallt mineraldoftande vitt vin eller helt enkelt una caña (ett litet glas fatöl).

  Vacker gata i Alicante

  Ta dig tid att promenera genom Alicantes vackra gator. Foto: GettyImages

  Strandutflykt

  San juan

  Stadsstranden Postiguet är bra, men den i semesterorten San Juan är bättre. Hyr en cykel eller ta spårvagnen och bege dig de åtta kilometerna längs kusten till San Juans långa fina strand för en heldag i vågorna och solen. ­Eller ta utflyktsbåten till den historiskt intressanta badön ­Tabarca som en gång i tiden var fristad för medelhavs­pirater.

  Bästa kulturupplevelsen

  Maca 

  Många spanska städer är framstående när det gäller samtida konst. Så också Alicante med sitt moderna konstmuseum MACA, som rymmer såväl permanenta som tillfälliga utställningar. Här hittar du verk av såväl Miró och Dalí som Juan Gris. 

  Kvällspromenad genom Alicante

  Strosa på Esplanada de España. Foto: GettyImages

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!