Annons
Annons
Annons

Guideboken Mitt Mallorca ger dig tips på aktiviteter, sevärdheter och bästa maten på Mallorca. Vi bad författaren om höjdpunkter i Palma de Mallorca. Foto: Press

Restips

Att göra i Palma – 20 guldkorn du inte får missa

Från takvandring på katedralen till mysiga vermuterior och livliga restauranger. Jörgen Ulvsgärd kan det mesta om favoritön Mallorca. Här delar han med sig av sina bästa tips i huvudstaden Palma.

Text: Jörgen Ulvsgärd • 2024-05-15 Uppdaterad 2024-05-16
Annons

Journalisten och fotografen Jörgen Ulvsgärd har har alltsedan 1970-talet besökt Mallorca och är nu aktuell med en uppdaterad utgåva av boken Mitt Mallorca. I boken varvas konkreta tips på sevärdheter, restauranger, kaféer, hotell med mera kombinerat med författarens personliga kommentarer.

Att se och göra i Palma de Mallorca

Experten tipsar


Es Baluard

Modern konst & vidunderlig utsikt

I utkanten av La Lonjakvarteren vid Porta de Santa Catalina smälter Es Baluardmuséet för modern konst samman med den gamla stadsmuren. Muséet innehåller en samling av målningar, teckningar och skulpturer av konstnärer som representerar de viktigaste internationella trenderna sedan slutet av 1800-talet. Men utsidan är minst lika intressant som insidan. Häftiga skulpturer och en mycket bra restaurang och kafé på den stora terrassen utanför ger  en mysig inramning till den vidunderliga utsikten över Palmabukten.

Annons

Adress: Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10.

Es Baluardmuseet lockar med modern konst i Palma. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Katedralen La Seu

Takvandring på gigantiskt byggnadsverk

Det är mäktigt att stiga in i denna gotiska helgedom från 1300-talet. Överallt sipprar ljuset in genom otaliga målade små och stora fönsterglas. Den framgångsrike katalanska arkitekten Antoni Gaudi var den som under restaureringen av La Seu på 1900-talet öppnade upp en mängd igenmurade fönster så att mer ljus kunde komma in. Han flyttade också i samband med restaureringen högaltaret till dess nuvarande plats. När jag står inne i Katedralens mittskepp och blickar upp mot kyrkans färgglada blyinfattade fönster tänker jag ofta på Joan Miró, Mallorcas okrönte konstnär. Varje dag efter lunch gick han till katedralen och lyssnade på organisten. För några år sedan öppnas möjligheten att som besökare få göra en takvandring på katedralen. Det är en smått hissnande och mäktig upplevelse stå på taket av detta gigantiska byggnadsverk och studera Palma från ovan.

Ett måste och en höjdpunkt vid ett besök i Palma de Mallorca. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Att följa med på en takvandring på katedralen La Seu är en mäktig upplevelse. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Palma Sport & Tennis Club

Anrik tennisklubb

Detta är för mig en liten hemlig oas i Palmas vimmel dit jag ofta kommer bara för att koppla av och ta en kaffe i del lilla trädgården. Mallorcas gamla anrika tennisklubb i Palma har förvandlats till ett läckert hälso- och sportcenter som blivit en efterlängtad mötesplats för både stadsborna och turisterna i stan. Här kan man spela tennis på fem fina grusbanor, simma i en 25-meters simbassäng utomhus, träna på gym eller utöva yoga. För de som bara åker hit för mat och dryck är restaurangen och kaféet själva hjärtpunkten i anläggningen. Läget är centralt och ligger i utkanten av Santa Catalina.

Adress: Carrer Joan Maria Thomàs, 4, Ponent, 7014 Palma.

Palma Sport & Tennis Club är lika mycket ett hälso- och sportcenter som en trevlig mötesplats. Foto: Jörgen Ulvsgärd

La ruta Martiana

Barrunda på tisdagar

Varje tisdag kväll är barerna, kaféerna och restaurangerna i området Sa Gerreria runt Plaça Quartera samt Plaça Coll i gamla stan fulla av folk. Här serveras smårätter som till exempel, tapas eller pintxos tillsammans med öl för en billig penning. Du kan starta på vilken bar som helst i de trånga gränderna. Nya utskänkningslagar innebär dock till mångas förtret att barerna stänger klockan 12 på natten för att inte störa de boende i kvarteret. Barrundan La Ruta Martiana är bästa sättet att komma ikontakt med lokalbefolkningen i Palma. Ett av dessa populära ställen är tapasbaren Molta Barra som är en favorit i området. Cool inredning och alltid hög och livfull stämning.

Befinner du dig i Palma de Mallorca en tisdag ska du bege dig till området Sa Gerreria för bästa barrundan. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Es Molinar

Populär strandpromenad

Under de senaste tjugofem åren har de gamla fiskebyarna Portixol och Molinar förvandlats från ett slitit och nedgånget område till en exklusiv och trendig del av Palma. Idag är denna strandpromenad ett av de mest uppskattade rekreationsområdena i staden. Här springer och spankuleras det från morgon till kväll. Portixol betyder den lilla hamnen och Molinar, som börjar vid torget Born del Molinar, fick sitt namn efter alla Molinos, väderkvarnar som förr låg tätt i Palmabukten. Bebyggelsen bestod då av små enkla hus och fiskarstugor som låg direkt vid vattnet. Vill man inte åka till Illetas eller Es Trenç för att bada går det utmärkt att hoppa i plurret efter sin joggingrunda.. Här ligger också det klassiska svenkägda hotellet Portixol.

Bege dig ner till strandpromenaden vid Es Molinar för mysig stämning om kvällarna. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Promenera eller spring längs med stranden och ta ett dopp längs vägen. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nobis Hotel Palma

Designhotell i Gamla stan

Att hotellvistelse är en stor del av nöjet med att resa kan jag skriva under på. Ibland är vi bara ute efter en säng att sova i och vill bara att det ska vara billigt, men oftast betalar vi lite extra för njutningen av en vacker byggnad, ett vackert läge eller extravagansen av att få bli omhändertagen till både kropp och själ. Ett sådant ställe är det svenskägda designhotellet Nobis Hotel Palma centralt beläget intill Las Ramblas i Gamla stan och som öppnades vid årsskiftet. Byggnaden har en rik historia som går tillbaka till 1100-talet när det ursprungligen fungerade som ett muslimskt palats under den medeltida islamiska eran. Allt är smakfullt inrett och rymmer en högklassig bar ”Mirall Bar” likaså en utsökt restaurang NOI.

Adress: Carrer de les Caputxines 9, Centre 07003, Palma.

Läs också: Mallorcas hetaste hotell – 3 nyheter att drömma om!

Den historiska byggnaden är välbevarad men moderniserad. Foto: Press

Plaza de España

Palmas storstadspuls

Området kring det stora torget Plaza España är ett av Palmas mest sprudlande områden. Här känner man att Mallorcas huvudstad är en storstad i det lilla formatet. Torget har inte den historiska inramningen som huvudtorget Plaça de Major -, men det har å andra sidan en puls med många barer, restauranger, caféer och snabbmatskedjor i kombination med butiker och varuhus inte minst det stora varuhuset Corte de Inglés. Framförallt är Placa de España den stora knutpunkten för kommunikationer inom staden och vidare ut på landsbygden på Mallorca. Den gamla tågstationen med sin smalspåriga järnväg till och från staden Sòller utgår härifrån. Den bästa restaurangen på Plaça de España är Restaurang Andana som ligger i den gamla tågstationen.

Läs också: Chefredaktörens tips: ta tåget från Palma till Sóller på Mallorca

Tåget till Soller utgår från torget Plaza España. Foto: Jörgen Ulvsgärd

5 restauranger att besöka i Palma

Aromata

Restaurangen ligger ii en 1800-talsbyggnad utmed gatan Cocepció centralt i Palma. Köket serverar klassisk Medelhavsmat med de allra färskaste och lokala råvarorna. Lunchmenyerna ändras varje månad med gourmetrestaurangen på kvällarna byter meny efter säsong.

Adress: C/ de la Concepció 12 Centre 07012 Palma. aromatarestaurant.com

Fera

Restaurangen ligger utmed gatan Concepció centralt i palma, Innegården är grönskande vacker och maten serveras med en fusion av asiatisk och medelhavskök av högsta kvalitet. Deras kaffe är det bästa som serveras på ön.

Adress: C/ de la Concepció 4 Centre 07012 Palma. ferapalma.com

Läs också: 10 anledningar att älska Mallorca

NOI Palma

Detta är en ny, högklassig restaurang och levande mötesplats med härlig miljö för både lokalbefolkning och resenärer. Restaurangen ligger inne i Nobis Hotel Palma där Head Chef Xema Àlvarez presenterar säsongsbetonade medelhavsrätter med lokalt producerade råvaror.

Adress: Carrer de les Caputzines 9 Centre 07003 Palma. nobishotel.es/noi

Foto: Instagram: @nobishotelpalma

El Camino

Elegant ställe i smalt utrymme med barservering av tapas, skaldjur och kötträtter samt vin. Här har de skapat en meny av medelhavsrätter att dela för de som älska variation av utsökt tapas.

Adress: Carrer de Can Brondo 4 07001 Palma. elcaminopalma.es

El Camino är ett av Jörgens favoritställen i Palma. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Marc Fosh

Den populäre engelske Michelinkocken Marc Fosh har lagat mat på Mallorca i cirka trettio år. Här är råvarorna A och O i det medelhavsinspirerade köket. Restaurangen har en ljus och vacker innergård och ligger i anslutning till Hotel Convent de la Missió.

Adress: Carrer de la Missió 7, Centre 07003 Palma. marcfosh.com

Naturvinsbaren Bar La Sang

Rustik vinbar

Det senaste tillskottet på Palmas bar & restaurang scen är naturvinsbaren Bar La Sang som drivs av sommeliern Lukas Lundgren med familj. Här kan du botanisera bland ett sort urval av inhemska naturviner likväl som internationella. Inredningen är enkel och rustik och väggarna tapetserade med vin. Perfekt om man vill köra ”label drinking”.Kunskapsnivån är hög med en intressant variation av viner som serveras med chark- och ostbrickor. Fastnar du för något vin kan du även köpa med det hem! 

Adress: Carrer d´Antoni Frontera 24, Nord 07004 Palma. barlasang.com

Foto: Instagram @barlasang

UCO Bakery

Bröd, konst & hantverk

En relativt nyetablerad pärla för brödälskare på Mallorca. UCO Bakery är inte bara ett bageri med ett smakfullt brödsortiment utan också en plats för lokal konst och hantverk. Deras fokus ligger på surdegsbröd med hög kvalitet. Med ett brett utbud av färskt bröd, delikata bakverk och hälsosamma produkter erbjuder de en smakresa utöver det vanliga, ett måstebesök för dem som vill njuta av det bästa. UCO växer för varje dag och öppnar snart upp fler butiker på Mallorca. Idag finns de på två platser i Palma, centralt på Carrer de Berenguer de Sant Joan och på Placa del Comtat del Rosselló, och i jetsetorten Portal Nous.

Adress: Carrer de Berenguer de Sant Juan 1 Centre, 07012 Palma. ucobakery.es

Mercat de Santa Catalina

I saluhallen blandas söta dofter av nybakade ensaimadas med doften av hav från bläckfisk, ostron och allsköns fisk på krossad is, med aromer från sobrassadakorvarna och porcnegreskinkorna som hänger från taket. Vid sidan om dessa stånd rymmer marknaden flera populära barer och restauranger. Här ligger också en av de mest populära lunchrestaurangerna i området, Bar Joan Frau Cuina Mallorquina. Marknaden är mindre än Mercado Olivar i Gamla stan, men här hittar du ändå allt du behöver.

Adress: Plaça Navegació mercatdesantacatalina.com

Bar Joan Frau Cuina Mallorquina är en av de mest populära lunchrestaurangerna i saluhallen. Foto: Jörgen Ulvsgärd

3 barer och kaféer att besöka i Palma

Bar Nicolas

Detta är en av Palmas trendigaste barer och en omåttligt populär mötesplats – chict och elegant. Utbudet i baren är stort. Inredningen är strikt med bra uteservering.

Adress: Plaça del Mercat, 19. barnicolas.com

Santal

Santal i Palma är en modern liten oas mitt emellan väderkvarnarna i Santa Catalina och som erbjuder en blandning av fika, brunch och härliga bakverk. Här kan gästerna njuta av färskpressade juicer, näringsrika bowls och andra hälsosamma alternativ, allt i en avslappnad och modern miljö..

Adress: Carrer de la Indústria. instagram.com/santalcafe.es/

Grand Café Cappucino

Detta är ett av Palmas charmigaste caféer och ett av mina favoritställen. Kaffekejan Cappucino är Mallorcas svar på  Starbucks med flera caféer i Palma. Detta Café ligger i en gammal vacker byggnad med en underbar innegård på affärsgatan San Miguel.

Adress: Carrer de Sant Miguel. cappuccinograndcafe.es

Café Cappucciono är en av Jörgens favoritkaféer i Palma de Mallorca. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Heat by Sophia Lie

Hälsooas i Palma

En hälsosam oas belägen i centrala Palma precis intill huvudgatan Passeo del Borne. Förutom deras signaturbehandlingar som infraröd bastu, LPG massage och ”face workout” erbjuds här även yoga och olika andningsövningar.

Adress: Carrer dels Apuntadors 13 heatbysophialie.com

Heat by Sophia Lie erbjuder alla möjliga behandlingar – från yoga till kroppsbehandlingar. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Door 13

Undangömd jazzklubb

Denna lilla jazzklubb är en hemlig liten pärla för alla ”music lovers” i Palma. Innanför dörr 13 strax intill nya svenskhotellet Nobis Palma Hotel på Carrer de les Caputxines 13 är det trångt med hög stämning. Varje veckokväll från onsdag till söndag är klubben och baren öppen. Inredningen med sina Chesterfieldsoffor andas något hemtrevligt. När det gäller musiken bjuds här på både boogie, jazz och swing från en amerikansk guldålder.

Adress: Carrer de les Caputxines 13, Centre 07003 Palma.

Vermuteria La Rosa

Bästa Tapasbaren

På menyn finns allt från grillade grönsaker och getostar till iberiska skinkor och den traditionella korven sobrasada – plus, förstås, pinfärska bläckfiskar, räkor och musslor. Deras tortillas är suveräna som sig bör i en spansk servering. Stället är Populärt mitt i centrum utmed Carrer Unio och torget Plaza de Mercat, så räkna med att köa minst någon kvart. Eller boka bord via hemsidan!

Hitta hit: Vermutería La Rosa, Carrer Rosa 5.

Boken Mitt Mallorca av Jörgen Ulfsgärd finns att köpa på nätbokhandlare för 230 kr.

Läs också:

18 höjdpunkter på Mallorca – bad, byar & restauranger

Hitta rätt tapasbar i Palma de Mallorca


Text: Jörgen Ulvsgärd • 2024-05-15
RestipsSpanienListorMallorcaMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen