• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 7 vackra och pittoreska byar i Irland

  Klart du ska uppleva Irlands huvudstad Dublin, men inget går upp mot landets dramatiska klippor, gröna och böljande landskap, folkmusik i landets pittoreska byar. Vi listar 6 charmiga byar på den gröna ön.

  7 vackra och pittoreska byar i Irland
  Kinsale och Donegal är några bland Irlands härligaste byar och småstäder. Foto: GettyImages

  Kinsale

  Kinsales smala kullerstensgator, 1800-talsarkitektur i bländande färger och robusta balkonger är ett dragplåster i sig, men lägg till ett riktigt bra restaurang-, kultur- och konstutbud och den här lilla byn i södra Irland är ett måste på en resa till Irland. Missa inte den saftiga hummeren på Fishy Fishy vid kajen, stanna till för en kaffe eller lunch på Lemon Leaf Cafe och kolla in hantverksbutiker längst gatorna.

  Kinsale i Irland

  Kinsale ligger vacker beläget vid havet. Foto: GettyImages

  Färglada hus i Kinsale

  Färgglada hus kantar Kinsales gator. Foto: GettyImages

  Roundstone

  Blunda och föreställ dig en liten irländska by med havsutsikt, fiskefartyg i hamnen och små mysiga krypin. Lägg dessutom till bergskedjan The Twelve Pins i bakgrunden och du har Roundstone.

  Huvudgatan bjuder på en mäktig utsikt över Atlanten där besökare dröjer sig kvar med med en skål chowder eller en krämig stout på O'Dowds Seafood Bar.

  Båt i förgrunden till byn Roundstone

  Lilla Roundstone är litet, men med det mäktiga havet och mysiga krypin är det väl värt ett besök. Foto: GettyImages

  Inistioge

  Inistioges charm lockar resenärer och självaste Hollywood för filmer som Fröken O'Hares hemlighet (1994) och Circle of Friends (1995.) Hit kommer man för att vandra i naturen eller trädgården Woodstock Gardens. En elegant kalkstensbro spänner över floden Nore och förbinder byn till omkringliggande jordbruksmark och i närheten finns tre golfbanor för den som vill svinga efter bollar.

  Bron i Inistioge

  Bron över till Inistioge. Foto: GettyImages

  Adare

  Historiska Adare ligger vid ruinerna av Desmond Castle och ett franciskanerkloster. Vandra längs med byns rader av halmtakstugor eller floden Maigue. Bo i det renoverade Adare Manor, ett av Irlands mest överdådiga hotell och njut av huvudgatan som är full av kaféer, hantverksbutiker, pubar och restauranger.

  Läs mer: Lyxig herrgård i Irland utsett till världens bästa hotell

  Halmtaksstuga i Adare

  Adares halmtakstugor. Foto: GettyImages

  Adare Manor i Irland

  Vackra och 5-stjärniga Adare Manor. Foto: GettyImages

  Dalkey

  Dalkey grundades av en vikingabosättning och blev en viktig hamnplats under medeltiden. Idag är det lätt att ta sig till samhället från Dublin och det är enkelt att upptäcka platsen till fots. Börja i mitten av staden på huvudgatan Castle Street, där det finns kaféer, restauranger, pubar och små butiker. Från Coliemore Harbor kan man ta båtturer längst med kusten som är populärt bland såväl dykare som delfiner. Inte konstigt att världskändisar som Bono och David Howell Evans från bandet U2 och sångerskan Enya.

  Läs mer: Skådespelaren Matt Damon fast i Dalkey, Irland: "En av de vackraste platserna"

  Pittoresk gata i Dalkey

  Dalkey ligger lagom nära Dublin för att locka såväl turister som kändisar. Foto: GettyImages

  Clifden

  Den lilla staden Clifden grundades i början av 1800-talet och ligger i det dramatiska landskapet Connemara. Börja med ett besök på Clifden Castle innan du fortsätter genom staden för shopping, mysiga pubar med livemusik och matställen. Kom för staden, men stanna för den vackra omgivningen med nationalparker, vandringsleder och mycket mer.

  Cliften i Irland

  Relativt unga by, men Cliden har mycket att erbjuda i och omkring staden. Foto: GettyImages

  Twelve Pines Island utanför Clifden

  Twelve Pines Island med bergskedjan Twelve Pins i bakgrunden. Foto: GettyImages

  Donegal

  Den pittoreska byn Donegal ligger belägen i en by som ramas in av andaktsfullt vackra och spektakulära naturomgivningar. Två givna stopp i Donegal är fyren Fanad Head och den bildsköna stranden Ballymastocker Bay.

  Donegal fyr

  Fyren Fanad Head i Donegal. Foto: GettyImages

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!