Annons
Annons
Foto: karl-Johan Larsson

Foto: karl-Johan Larsson

Burma

Så reser du runt i Burma

Resa i diktaturens Burma. Det går utmärkt. Men först är det är några praktiska tips och etiska regler vi vill att du ska del av.

Text: • 2010-11-15 Uppdaterad 2021-06-23

SNABBFAKTA
Invånare: drygt 50 miljoner.
Huvudstad: Naypyidaw.
Största stad: Rangoon.
Språk: burmesiska.
Valuta: 980 kyat = ca 8 kr. Observera att utlänningar inte kan ta ut pengar i Burma. Ta med amerikanska dollar.
Tidskillnad: +5,5 timmar.
Visum: ja, läs mer under separat rubrik.
Landsnummer: 95.
Bäst tid att resa: nov-feb.
Rengar mest: Juni-augusti (rangoon), maj-juni (Mandalay).

MISSA INTE
[/h3]Cash is king. I Burma kan västerlänningar inte ta ut pengar i varken bankomater eller på bankkontor. Ta med tillräckligt med pengar (rena och hela dollarsedlar) för din vistelse i landet.

MISSA GÄRNA

För lång tid i Rangoon. Rangoon, med bland annat vackra Shwedagon Paya, är en spännande stad, men lägg inte för mycket tid här. Två-tre heldagar räcker gott. Satsa sedan på andra delar av Burma.

RESA TILL BURMA

LANDVÄGEN. Det går att ta sig till Burma landvägen från bland annat Thailand, men dessa gränsövergångar öppnar och stänger om vartannat. Dessutom är det svårt att ta sig vidare in i landet nÙ?r man passerat gränsövergångarna.
FLYG. Det bästa sättet att resa in i Burma. Från Bangkok går det flera direktflyg till Rangoon, bland annat med Air Asia (http://www.airasia.com) och Thai Airways (http://www.thaiair.com). En tur-och-retur-biljett kostar 1 500-2 000 kr.
GRUPPRESOR. Världens resor (varldensresor.se) har två olika paketresor till Burma. De kostar 35 000-39 000 kr per person, inkl flyg. Läs och Res (http://www.lasochres.se) har rundresor i Burma. De kostar kring 14 000 kr per person, exklusive flyg. Why Travel (http://www.whytravel.info) har inga färdiga paketresor, men kan hjälpa dig med att ordna visum, boende, rundresor med mera.

Så reser du runt i Burma

TA SIG RUNT i BURMA

BUSS. I de delar av Burma där turister får röra sig är bussnätet relativt väl utvecklat. Resorna är billiga, men inte så bekväma.
TÅG/INRIKESFLYG. Finns på en del sträckor, bland annat till tempelområdet Bagan i centrala Burma.
Problemet för resenärer i Burma är att alla skyltar på busstationer och liknande är på burmesiska och att få talar engelska. Om du träffar någon engelskspråkig burmes, eller har en egen guide någon dag, be honom eller henne skriva ut namnet på platsen dit du ska så du kan visa upp det när du letar efter rätt väg.
Din researrangör eller ditt hotell kan förstås hjälpa dig med resor i landet. Har du hyrt egen guide så kommer själv-fallet han eller hon att se till att du kommer rätt när ni reser.

VISUM TILL BURM

Reser du med en researrangör får du hjälp med visumförfarandet. Det går förstås att ordna på egen hand också. Befinner du dig i Bangkok är det relativt enkelt. Många resebyråer ordnar det åt dig, men det tar någon dag.
Om du vill ordna visum på egen hand från Sverige så är det smidigast att kontakta en burmesisk resebyrå som kan hjälpa dig. Kostnaden är om-kring 65 dollar. Du betalar visumavgiften online och behöver ett foto på dig och en kopia på ditt pass. Myanmar Visa Online är pålitliga. Du når dem på http://www.myanmar-panda-hotel.com), Rangoon. Förvänta dig ingen lyx, men ett rent och funktionellt mellanklassboende med vacker nattutsikt mot spektakulära kupolen vid Shwedagon Paya, Burmas heligaste plats. Internet finns på hotellet, men tänk på att vissa sidor (till exempel hotmail) är spärrade av militär-juntan. Restaurang finns på hotellet, men håller låg kvalitet. Ät hellre på någon restaurang
i närheten. Bästa rummen på Panda Hotel kostar 45 dollar, ca 350 kr, per natt för två.
I Ngwe Saung ligger privatägda och mysiga Emerald Sea Resort (http://www.emeraldsearesorts.com) med 25 rum, varav fem är härliga strandbungalower med egen veranda mot havet. Perfekt för par. Emerald Sea Resort är fräscht, har bra service och bra mat. Extra plus för läget mitt på stranden och för att resorten inte är så stor att den blir opersonlig. Räkna med priser kring 90 dollar, ca 700 kr, per natt för två i strandbunga-lowerna.

MAT

Den burmesiska maten liknar den thailändska, men med mer influenser av Indien och Kina och ofta av lite enklare slag än grannlandets. Ris är grunden i de flesta burmesiska rätter. Curry är vanligt, liksom chili- och vitlökssås. Är man i närheten av havet kan man avnjuta utsökta skaldjursrätter i olika former. Favoriten är ris med grillade kräftspett och chili- och vitlökssås. Dhoug or though är en mycket god och typisk burmesisk sallad, gjord på råa grönsaker som slungats i en dressing gjord på limejuice, lök, nötter och chili.

PRISNIVÅN I BURMA

Burma är billigt – men dyrare än grannlandet Thailand. Detta gäller framför allt boendet.
Hotellstandarden i Burma är generellt sett lägre än den i Thailand och prislappen högre. Ett enkelt mellanklasshotell kostar ca 200-400 kr. Vid strandorterna kostar hotellen en bra bit mer. Lyxhotell kostar ofta flera hundra dollar per natt. Räkna med att en stor del av de pengarna går direkt in i militärjuntans plånbok, så undvik dessa hotell.
I Burma kostar en enkel lunch omkring 15-20 kr. Middag på finare restaurang i Rangoon kostar ca 70 kr. En stor öl kostar omkring 16 kr.
Landtransporter är billigt i Burma. Den sju timmar långa bussfärden från Rangoon till Ngwe Saung Beach kostar till exempel ca 65 kr. En privat guide med egen bil kostar ca 400-1 200 kr per dag, beroende på bil och upplägg på turen.

Så reser du runt i BurmaSÄKERHETEN I BURMA

Ser man till kriminaliteten i Burma, så är det ett relativt säkert land att resa i som turist. Få brott drabbar resenärer som är i Burma, även om det förekommer precis som i alla länder. Iakttag normal försiktighet. Militärjuntan är inget hot mot resenärer generellt sett, men om det skulle bli upplopp eller liknande som resenärer filmar eller fotar så blir situationen förstås en annan. Kom ihåg att det är en nyckfull regim. Händer det något i landet som juntan tycker är extraordinärt så kommer de att ta till extra-ordinära åtgärder.
Glöm aldrig att militärregimen är ett stort hot mot burmeserna själva. Ställer du fel frågor öppet så är risken stor att den du pratar med hamnar i stora problem.
Juntan fängslar godtyckligt burmeser, många gånger till fleråriga fängelsestraff. Säkerhetstjänsten finns överallt och flera gånger under din resa kommer du att vara övervakad utan att du vet om det.
Troligtvis kommer de också prata med dig någon gång under resans gång för att dubbelkolla att du verkligen bara är turist och ingenting annat. Du kommer tro att det är en vanlig, vänlig och normalt nyfiken burmes du pratar med, när det i själva verket är en agent som agerar under täckmantel. Professionella fotografer och journalister är inte välkomna i Burma.

LÄS PÅ OM BURMA

I guideboksväg är Lonely Planets Burma den bästa.
From the Land of the Green Ghosts av Pascal Khoo Thwe, är en bok om författarens flykt från landet.
The River of Lost Footsteps av Thant Myint-U baseras på personliga upplevelser och är också läsvärd.
Letters from Burma och Freedom from Fear är Aung San Suu Kyis berömda böcker.
Burmakommitténs sajt (http://www.burmakommitten.org) innehåller mycket info man bör veta innan man reser till Burma.


Text: • 2010-11-15
BurmaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen