Foto Göran Ingman och Getty images

Foto Göran Ingman och Getty images

Filippinerna

Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna

Världens bästa strand har den kallats, White Beach på ön Boracay. Vagabond testar det vita filippinska pudret.

Text: Göran Ingman • 2012-10-13

Korallerna går i gråskalor och siktdjupet är inte mer än åtta, kanske tio meter. Djurlivet ställer upp med tre bleka näbbgäddor och en ensam clownfisk målad i svartvitt. Att snorkla innanför Boracays nordvästra spets är som att titta på Mitt i naturen innan färgtv:n uppfanns.
Snorklingen blir en besvikelse, men det finns en förklar-ing. Vi har helt enkelt plumsat i på fel sida av ön.
– Den här tiden på året blåser det ofta för hårt på andra sidan ön för att vi ska kunna ta oss till de bästa reven. Annat är det på sommaren när sydmonsunen tar över, säger Randy som är skeppare på vår paraw, en traditionell filippinsk segelbåt med dubbla utriggare.
Vi gör ett försök att runda ön ändå. Havet pressas samman och dyningarna växer till rejäla vågor. De hand­sågade utriggarna – enkla träpontoner på vardera sida skrovet för balansens skull – slår hårt mot vågtopparna och vi sprejas dyngsura av ljummet hav innan besättningen får nog och försiktigt vänder båten mot lä och lugn.
På väg tillbaka mot White Beach pekar Randy mot land, på en liten hotellanläggning som klättrar på berget mellan grönblått hav och mättad djungelgrönska.
– Pacos place! ropar han.
– Pacos? skriker jag tillbaka över vågsmattret.
– Yes! ler Randy.
Jag skrattar och låtsas förstå. Vitrappade väggar och solblekta halmtak får stället att se ut som en ohelig korsning av grekisk bergsby och Hobsala i Sagan om ringen. Som om Frodo Bagger byggt sig ett lantställe på Boracay. Det har han inte, visar det sig.
Anläggningen heter West Cove Resort och ägs av en vän till Filippinernas kanske största idol, boxaren Manny Pacquiao som med tio världsmästartitlar i sju olika viktklasser ibland kallas för världens främsta.
Ryktet på ön gör gällande att Manny själv är den egentliga ägaren och trots idoga dementier från både Manny Pacquiao och ägaren kallas stället alltid Pacquiao’s Place av öborna. Enligt ett annat rykte blev Mannys yngsta dotter, Queen Elizabeth, till i hotellets största svit. Något som gör att rum 108 ständigt bokas av filippinska hotellgäster ivriga att göra precis som superstjärnan, för cirka 2 500 kronor natten.

Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna
Snacks, thaikäk eller McDonald’s? Strandpromenaden har det mesta.
Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna
Filippinsk strandperfektion. Sanden är finmalen, vit och sval under fötterna.

Manny Pacquiao är inte den enda som lockats till Boracay. Under det tidiga 1980-talet tillhörde ön backpackerresenärerna och efter att det amerikanska affärsmagasinet Forbes 1989 rankade White Beach som världens bästa strand, tog utbyggnaden av Boracay fart på allvar.
– Jag kom hit första gången 1988. Då fanns väldigt få hotell, inga vägar eller motorcyklar och ingen båthamn. Vi fick vada iland på White Beach, berättar filippinska Delia som besökt ön många gånger sedan dess.
Idag prenumererar White Beach på topplaceringarna på resemagasinens listor över klotets främsta stränder och Boracay har blivit Filippinernas motsvarighet till vårt Gotland, eller till Thailands Phuket: Tummelplats för både tillfälliga turister och välbärgade storstadsbor med hus på ön. Här finns fler än hundra hotell, ännu fler restauranger och både Starbucks och McDonald’s har slagit sig in bland strandpromenadens dykshoppar, massagesalonger och barer.
Boracay är, som ni förstår, ingen bortglömd pärla. Tvärtom. Men trots det bjuds besökaren på en känsla av värdighet och lugn som många andra omsusade destinationer sedan länge förlorat. White Beach är vidsträckt nog för att rymma såväl shopping och fest som stillhet och avkoppling.
– Nyårsafton var helt galen. Det har aldrig varit så mycket folk på ön som i år, säger svenske Robert Widerström som är på Boracay för tredje gången.
Jag tänker tillbaka på nyårsafton, några dagar tidigare. Visst var det gott om folk, framförallt i utomhusgallerian D’Mall och den tillhörande delen av stranden, men ändå inte alltför farligt. Om det var Boracays mest fullsatta dag hittills, visar det bara att ön fortfarande har gott om svängrum kvar.
Boracay är, i detta nu, perfekt för den som söker sköna stranddagar och samtidigt vill ha ett gott urval av ställen att äta och dricka, kryddat med en gnutta shopping. Om det fortsätter att vara så återstår att se, ytterligare utbyggnad skulle riskera att tippa ön över kanten ned i samma överturistifierade fålla som ökolleger som Phuket och Rhodos.
Det som håller Boracays expansion tillbaka är flyget, eller snarare avsaknaden av bra flygförbindelser. På den närmaste flygplatsen i Caticlan kan än så länge bara mindre passagerarplan landa och gränsen för incheckat bagage är bara tio kilo, något som ställer till det för internationella resenärer som vid transfer i Manila upptäcker att bagaget är alldeles för stort och tungt. För att komma runt det flyger många via Kalibo istället, något som innebär en dryg buss- och båtresa.

Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna
After beach filipino style: Eldfängd nyårsdans under palmerna.
Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna
Pacquiao’s Place. Omtalat ställe med ovanlig arkitektur.

Boracay vore ingenting utan White Beach. Fler stränder finns på ön, men det här är dragplåstret. Huvudrollsinne­havare i drömmarna om en tropisk strandsemester. Och det är väldigt välförtjänt.
För det handlar om fyra kilometer snudd på snövit pudersand, finmalen och mjuk och alltid sval under fötterna. På utsidan: lockande turkost hav. På insidan: palmer och en smal, slingrande strandpromenad utan asfalt eller gatubeläggning. Hundra procent sand mellan tårna, hela tiden.
White Beach är uppdelad i tre avsnitt: boat station
1, 2 och 3. Gränserna är osynliga, men varje del har sina distinkta karaktärsdrag. Station 1 är White Beachs gräddhylla och anses ha den allra finaste sanden, även om det känns som en orimlig skönhetstävling, och flera av öns lyxhotell ligger här med direkt strandläge. Station 2 visar upp mest folkliv och störst utbud, här ligger D’Mall och många ­restauranger, butiker och barer.  Station 3 har enklare och billigare boenden, fler ryggsäcksresenärer och en avslappnad atmosfär.

Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna
Svårbrädad och stolt.
Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna
Mörkret vinner över ljuset och solen doppar sig i Filippinska sjön. Ett bedårande strand­skådespel, nästan varje dag.

Med vita skrov och marinblå segel gungar de på rad i vattenbrynet i eftermiddagsljuset, paraw efter paraw, och väntar på passagerare. Solnedgången på Boracay ska upplevas till sjöss. Vi betalar 700 pesos, en svensk hundralapp, och får segelbåten för oss själva i 40 magiska minuter. Horisonten fylls av kryssande segel när himlen växlar från gul, till orange till röd. Utriggarna frasar i de låga vågorna och solbrända fötter surfar i vattenytan.
I dagens sista ljus glider vi tillbaka till White Beach, kastar ankar och placerar våra fuktiga fotsulor i svalt filippinskt puder.

Lata dagar på strandparadiset Boracay i Filippinerna

SNABBFAKTA FILIPPINERNA
Invånare: 92 miljoner.
Huvudstad: Manila.
Statsskick: republik.
Officiella språk: filipino, engelska.
Antal öar: 7 107.
Landsnummer: 63.
Valuta: filippinsk peso (PHP).
Tidsskillnad: + 6 timmar.
Religion: över 80 procent katoliker.
Bästa tid att åka: året runt, juni–aug är lågsäsong.

MISSA GÄRNA
Att äta på Hobbit House i D’Mall. Restaurangen skryter om att vara “den enda i ­Filippinerna som anställer dvärgar som kypare, servitörer och till och med kockar”.

MISSA INTE

Diniwid Beach. White Beach må vara vacker och välkänd, men det här är den ännu snyggare kusinen. Promenaden längs klippkanten från White Beach (i slutet av station 1) är lika läcker som stranden i sig.

Guide Boracay

RESA TILL BORACAY

Direktflyg från Skandinavien finns inte. klm via Amsterdam till Manila är ett av de smidigare alternativen, Thai Airways till Bangkok och vidare till Manila ett annat. Annars: flyg till någon av de asiatiska storflygplatserna och byt där till exempelvis Cebu Pacific till Manila. Från Manila flyger du till antingen Caticlan (närmast, men bara små flygplan) eller till Kalibo. Bussresan till färjan till Boracay tar ca 2 timmar, båt­färden går snabbt.

RESA RUNT på BORACAY

Motorcykeltaxi är billigt och anvÙ?nds av alla. Missa inte att utforska ön från havet, hyr en paraw, segelbåt, för några timmar.

BO PÅ BORACAY

Vårt val: Beachcomber Resort. Vänligt mellanklassboende som har elva rum med stora balkonger. På “fel” sida vägen, men mycket nära stranden, beachcomberboracay.com.ph. Från ca 600 kr/natt.
Alta Vista. Stor och modern hotellanläggning som tack vare sitt aningen avsides läge ofta är prisvärt. Har minibuss till D’Mall/White Beach. Från ca 600 kr/natt, altavistadeboracay.com.ph.
Asya Premier Suites. Lyxigt och lugnt i ena änden av White Beach. Bara sviter, de minsta är 110 kvadratmeter. Från ca 2 600 kr/natt, asyapremier-boracay.com.

ÄTA PÅ BORACAY

Alla kök finns på Boracay. Du kan äta italiensk pasta, japansk sashimi, amerikansk stek eller koreansk bibimbap, men ge den filippinska maten en chans. Den är inte lika hyllad som den thailändska, men har sina höjdare. Bicol express är en god gryta med chili, adobo är kött, kyckling eller skaldjur i en marinad av bland annat vitlök och vinäger. Testa gärna de filippinska rätterna på exempelvis 357 Resort eller Blue Mango Inn i station 3, billigt och gott!


Text: Göran Ingman • 2012-10-13
FilippinernaRestips

Scroll to Top