Annons
Annons
Populärt med ayurveda i Kerala. Foto: GettyImages

Populärt med ayurveda i Kerala. Foto: GettyImages

Indien

Allt du behöver veta om ayurveda i Kerala

Massage, yoga, vegetarisk mat och örtmediciner. Låter det som något du skulle kunna prova på under en semester i Indien? I så fall kommer du älska ayurveda!

Text: Per J Andersson • 2020-10-01 Uppdaterad 2021-06-23

Tillhörande reportage 

Läs mer: Ayurveda i indiska Kerala

Vad är ayurveda?

En flertusenårig lära som delar upp allt här i världen – människor, grönsaker, blommor, djur ’? i fem element: jord, vatten, eld, luft och rymd. Det ska inte förstås bokstavligt, utan bildligt.

Elementen tar sig olika uttryck, men alla finns alltid representerade i allt. I människan tar de form som de tre doshorna: vata, pittha och kapha. Varje människa har alla tre inom sig, men domineras av en eller två av dem.

Certifiering

I den sydliga indiska delstaten Kerala är det gott om såväl ayurvediska sjukhus som mer lyxiga ayurvediska hotell/resorts. Välj ett ställe som är certifierat med Green Leaf eller Olive Leaf som utfärdas av Department of tourism i Kerala. Då kan du vara säker på att stället är seriöst, med korrekt sjukvårdsutbildad personal.

Måste jag vara sjuk?

Du behöver inte ha någon sjukdom för att ta in på ayurvediskt hälsohem/hotell. Det räcker med att du vill känna dig lite mindre stressad och mer harmonisk i livet. De flesta ställen har paket med helpension och behandlingar med fokus på att bli av med just stress, men ocksÙ� för att gå ner i vikt, avgiftas, föryngras och stärka sitt immunförsvar.

Sjukdomar/tillstånd som man anser sig vara extra bra på att lindra är bland annat reumatism, psoriasis, fibromyalgi, astma, allergi och fetma. Men även psykiska tillstånd som depressioner efter skilsmässor och andra förluster tar man sig an med traditionella metoder i syfte att skapa balans i kropp och själ.

Hur länge ska jag stanna?

Du stannar så länge du vill, även om man rekommenderar tvÙ� veckor eller längre. För många kanske max en vecka i samband med en indisk rundresa kan kännas lagom. Känner du för att pröva på ayurveda i bara tre dagar går också det bra. De som vill gå all in satsar på en panchakarma, som är en tre veckorlång, omfattande renings- och föryngringskur.

Allt du behöver veta om ayurveda i Kerala
Ayurveda, som är sanskrit för ”vetande om livet”. Foto: Foto: Jonas Gratzer

3 favoriter i Kerala

Somatheeram

Somatheeram har funnits sedan 1990 och ligger vid havet strax söder om Kovalam Beach, några mil från Thiruvananthapuram. En blommande Edens lustgård på sluttningen ner mot havet. Lyxigt, bra mat, drömläge.

Rajah Island

Seriöst ställe beläget på en egen ö i The Backwater (ett sötvattensområde med sammanhängande sjöar, åar och floder) strax utanför staden Thrissur. Avskildheten skapar en känsla av en annan värld. Tillverkar egna ört- och växtmediciner på Rajah Healthy Acres, som tillhör samma sjukhuskoncern. Det tredje och lyxigaste med samma ägare heter Rajah Eco Beach och ligger som namnet antyder vid havet.

Läs mer på ayurvedichospital.com!

Meiveda

Vackert beläget ayurvedahotell på Pappali Beach i Punnayur. På Meiveda kan du också gå kurs för att bli kanchaparma-terapeut och sprida ayurvedaläran vidare.

Resa till Kerala

Qatar och Emirates flyger från Stockholm och Köpenhamn till Thiruvananthapuram (Trivandrum) eller Kochi (Cochin). Somatheeram ligger ca 2,5 mil söder om Thiruvananthapurams flygplats, medan Rajah Island ligger 7 mil och Mediveda 8 mil norr om Kochis flygplats.

Ayurveda i indiska Kerala

5 resmål för en lyxig spa-weekend

Berlins bästa spa


Text: Per J Andersson • 2020-10-01
IndienRestipsGuideKerala

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen