Annons
Annons
Öarna tillhör Andamanerna – Indiens okända paradisöar. Foto: Istock

Öarna tillhör Andamanerna – Indiens okända paradisöar. Foto: Istock

Indien

Historiskt beslut: Indien öppnar upp isolerade öar för turism

Länge har de avlägsna öarna som tillhör Indien varit utom räckhåll för turister. Nu blir det ändring på det, efter ett beslut från landets inrikesminister.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-20 Uppdaterad 2021-06-23

Totalt 40 öar belägna i den Bengaliska viken, utanför Andamanerna och Nicobarerna berörs av beslutet. Några har aldrig tidigare varit öppna för turister, andra har inte haft besök utifrån på flera decennier. 29 av dessa öar är bebodda. 

En ö som tidigare varit stängd för turister är North Sentinel Island som bebos av sentineleserna – ett av världens mest isolerade folkslag. Folkgruppen uppskattas bestå av mellan 50 till 400 individer och har fram tills nu nästan undsluppit kontakt utifrån. Tidigare försök att närma sig ön har misslyckats katastrofalt och befolkningen är kända för sitt våldsamma bemötande mot folk utifrån. 

Historiskt beslut: Indien öppnar upp isolerade öar för turism
Bild: Google Maps

Till exempel mördades två illegala fiskare av stammen 2006 och när indiska myndigheter försökte hämta tillbaka kropparna möttes de utsända av en svärm av stenar och pilar. Det skriver bland annat Telegraph.  

Hur stor påverkan de nya reglerna kommer att ha på ursprungsbefolkningen och hur mycket kontakt med turisterna de kommer att ha är dock oklart. Enligt Times of India kommer endast dagsresor till öarna att tillåtas. För resor till vissa områden som vildmarksreservat och skyddade skogar kommer man dessutom behöva särskilda tillstånd. 

Låter det spännande? Enligt den brittiska tidningen Express.co.uk är de nya reglerna bara temporära och gäller fram till 2022. 

Andamanerna – de okända paradisöarna i Indien

Tio vanliga frågor om Indien

Indiens 10 vackraste stränder


Text: Johanna Jackson • 2018-08-20
IndienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen