Annons
Annons

Bali vill inte ha backpackers, utan turister som spenderar pengar och stannar länge. Foto: GettyImages

Nyhet

Bali öppnar för vissa turister – vill inte ha ”parasiter”

När Bali försiktigt börjar välkomna tillbaka turister är det med vissa förbehåll. Fem länder har fått grönt ljus och resenärer med "dålig attityd" vill man inte ha.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-13 Uppdaterad 2021-10-13

Thailand har börjat glänta på dörren för resenärer. Under ett program som kallas för ’Sandbox’ har den thailändska regeringen lättat en del på landets reserestriktioner. i korthet innebär programmet att vissa öar i Thailand tagit emot resenärer som testats för Covid-19 varpå resenärerna måste stanna på ön i sju till tio dagar, beroende på om man är vaccinerat eller inte, innan de får lämna ön och resa till andra delar av landet. Såvida ännu ett test visat negativt.

Läs mer: Thailand lättar en aning på reserestriktionerna

Det har fått andra asiatiska länder att se över sina metoder för att ta emot turister. Sri Lanka är sedan ett par veckor öppet för inresa utan karantän och Indien meddelade häromdagen att charterturister släpps in från med nu på fredag och andra resenärer från och med 15 november.

Fem länder får grönt ljus

Indonesiens främsta turistmagnet, ön Bali, kommer öppna för vissa resenärer från och med 14 oktober. Det gäller fem länder Nya Zeeland, Japan, Kina, Sydkorea, Qatar och Förenade Arabemiraten. Alla resenärer måste dock vara vaccinerade, ha testats negativa innan avresa samt tillhandahålla en hotellbokning för de åtta dagar av karantän som är obligatorisk. När svenska resenärer kommer att släppas in är ännu oklart.

Nej till turister med dålig attityd

Dessutom har regeringstjänstemän talat om behovet av att förändra turistsektorn och fokusera på att locka turister av ”kvalitet”. Bland annat har Luhut Pandjaitan, minister för havsfrågor och investeringar, sagt att myndigheterna skulle ”filtrera” bland turister. ”Vi vill inte ha backpackers”, sa han.

The Guardian rapporterar att I Putu Astawa, chef på Balis turistbyrå, menar att de turister man vill ha ska spendera mer pengar, stanna längre och ha ”bättre attityd”. Han menar att det handlar om turister som inte har följt riktlinjerna för covid och har missbrukat sina turistvisum genom att arbeta olagligt eller brutit mot lagen på andra sätt. ”Det är parasiter som vi måste ordna och hålla koll på”, sa Putu Astawa.

Det handlar om turister som inte lämnat Bali sedan pandemin startade och som alltså inte följt restriktionerna, men ön har även länge dragit med turister som behandlat platsen som en festlokal utan regler eller konsekvenser. Många gånger har just australiensare hamnat på löpsedlarna, såväl i Bali som i hemlandet. Fylleslag och ”dålig attityd” handlade det oftast om och 2019 hade myndigheterna fått nog och planer på att skicka hem turister som bröt mot lagen eller betedde sig illa började diskuteras. Både i Bali och Australien.

Men nu är det visst nog och pandemin och det försiktiga öppnandet av landets gränser verkar vara en perfekt tid att ”sålla bland resenärerna”.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-10-13
NyhetBali

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen