Annons
Annons
Nu stoppas alla resor till USA från Europa. Foto: GettyImages

Nu stoppas alla resor till USA från Europa. Foto: GettyImages

Indien

Stopp för resor till USA och Indien

Coronasmittans effekter på resandet blir allt större. Nu stoppas alla flyg från de europeiska Schengenländerna till USA. Och imorgon är det stopp för allt inkommande turistresande, oavsett var man kommer ifrån, till Indien.

Text: Per J Andersson • 2020-03-12 Uppdaterad 2022-01-31

Förbudet för inkommande trafik från Europa till USA – Storbritannien undantaget, eftersom landet inte är med i Schengensamarbetet – tar sin början vid midnatt på fredag. Det gäller människor som bor eller rest i Schengenområdet under 14 dagar före deras planerade resa till USA.

Svenska resenärer berörs därmed också, eftersom Sverige är en del av Schengensamarbetet.

Trump kallade corona för ett ”utländskt virus” som Europa misslyckats med att hejda. Det var så Trump motiverade förbudet av inkommande trafik från Europa under 30 dygn.

– Europeiska unionen misslyckades med att fatta beslut om förebyggande åtgärder och begränsa resandet från Kina och andra hotspots. Som ett resultat skapades ett stort antal nya kluster i USA av resenärer från Europa, sa Trump, enligt flera nyhetsbyråer.

Stopp för Indienresor

Igår meddelade också Indien att alla utfärdade turistvisum för inresor i landet upphävs från och med imorgon fredag 13 mars. Inga nya turistvisum utfärdas heller. Det innebär ett totalstopp för all inkommande turism till Indien.

Däremot berörs inte turister som redan befinner sig i Indien, som hittills knappast drabbats alls av coronasmittan, eftersom man bara rapporterat bara ca 60 smittade och inga dödsfall, och detta i ett land med 1,3 miljarder människor.

Alla som har bokade USA- eller Indienbiljetter uppmanas att kontakta sina respektive flygbolag för att reda ut eventuell återbetalning eller ombokning till senare datum.

Flygstoppet till USA ska till att börja med gälla i 30 dagar. Stoppet för inresande till Indien gäller till och med 15 april. På torsdagseftermiddagen meddelade också Finnair att man ställer in samtliga USA- och Indien-flyg fram till 12 respektive 14 april. Dock kommer det finska flygbolaget flyga hem resenärer från New York fram till 18 mars.

UD avråder för resor till österrikiska Tyrolen

Sedan tidigare avråder svenska Utrikesdepartementet (UD) från icke nödvändiga resor till hela Italien, staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea, från alla resor till Hubei-provinsen I Kina och från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao. UD avråder också från alla resor till Iran. Från och med igår gäller också att UD avråder från icke nödvändiga resor till den österrikiska delstaten Tyrolen. Läs mer på UD:s sajt för reseråd.

Stopp för resor till USA och Indien
Imorse kommenterade Vagabond coronasmittans effekter på resande i SVT Morgonstudio (21 minuter in i sändningen).

Avboka resa på grund av coronaviruset? – detta gäller

UD avråder från icke nödvändiga resor till hela Italien


Text: Per J Andersson • 2020-03-12
IndienUSA

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen