Atmosfär från den gamla världen. Det var här på Imperial hotell som de indiska frihetskämparna Mahatma Gandhi och Nehru, brittiska vicekungen Mountbatten och muslimernas ledare Jinnah träffades på 1940-talet och diskuterade delningen av brittiska Indien.

Atmosfär från den gamla världen. Det var här på Imperial hotell som de indiska frihetskämparna Mahatma Gandhi och Nehru, brittiska vicekungen Mountbatten och muslimernas ledare Jinnah träffades på 1940-talet och diskuterade delningen av brittiska Indien.

Indien

Indiens 6 skönaste finhotell

Indiska hotell kan vara skitiga och förfallna. De kan också vara dyra och trista. Vi har testat sex ställen som bjuder på kunglig atmosfär, excentriska detaljer, kolonial historia och minnen av det gamla Europa.

Text: Per J Andersson • 2012-08-22

1. Fairlawn, Kolkata

Pang i bygget i Kolkata

Violet håller hårt på traditionerna. I sextio år har hon drivit anrika Fairlawn Hotel, fram till för några sedan med nu hädangångna maken Edmund. Hon är excentrisk och bitsk och känns som förebilden för Basil Fawltys fru Sybil i tv-serien Pang i Bygget. Hon låter sig inte imponeras av den nya tidsandan. Det ska vara rostat bröd med mintgelé, five o’clock-tea med digestivekex och stek med mintsås (!) och kokt potatis.
Hotellet är en tidsresa tillbaka till femtiotalets Storbritannien. Rummen är unika tidsdokument, liksom matsalen. Ett par gånger har jag bott här, men oftast nöjer jag med besök i trädgården, där man serveras iskalla Kingfisherflaskor och får en stunds avkoppling från verkligheten utanför murarna.
Antal rum: 20. Slog upp portarna: 1936 i hus från 1783. Adress: 13 A Sudder Street, Kolkata. Kontakt: fairlawnhotel.com. Kostar: dubbelrum från 375 kr/natt.

Indiens 6 skönaste finhotell
Fairlawn är en fläkt från något som annars gått förlorat.

2. The Manor, New Delhi

Modern design i Delhi

På The Manor, ett av New Delhis nya boutiquehotell, blandas design med gammaldags gästfrihet. Det mesta ingår: frukost, transfer från flygplatsen, 15 minuters massage i hotellets ayurvediska spa, internet, choklad och mineralvatten.
Huset är funktionalistiskt rent och rummen minimalistiskt dekorerade. På väggarna hänger svartvita bilder på Delhis historiska monument. Bäst är den fina verandan och restaurangen där indiska kocken gör vegetariska fusionrätter som lasagne med panir (indisk färskost), crème brulée med smak av sydindiskt kaffe (coorg) och biscotti med indiska kryddor. Jag sitter länge på verandan och pratar med personalen, som inte känns överdrivet underdånig, som är så vanligt i Indien.
Antal rum: 15. Byggdes: 1950-talet, ombyggt häromåret. Adress: 77 Friends Colony (West), New Delhi. Kontakt: themanordelhi.com. Kostar: dubbel­­­rum från 1 100 kr/natt.

Indiens 6 skönaste finhotell
Huset är funktionalistiskt rent och rummen minimalistiskt dekorerade.

Indiens 6 skönaste finhotell
Funktionalism från 1950-talet möter besökarna på The Manor.

3. Taj Mahal Palace & Tower, Mumbai

En del av Mumbais själ

28 november 2008 attackerade islamistiska terrorister Indiens över­dådigaste lyxhotell och Mumbais mest kända byggnad, Taj Mahal Palace & Towers. Ett trettiotal hotellgÙ?ster och hotellpersonal sköts ihjäl. Hela Indien var chockat. Tillsammans med intilliggande triumfbågen Gateway to India får det ofta representera hela Indien. Det var ett kulturarv som attackerades.
Hotellet är med i hundratals Bollywoodfilmer, är förstahandsvalet
för alla utländska celebriteter och dessutom ett av Indiens bästa konstmuseer. I korridorer och bankettsalar hänger Indiens mest ansedda 1900-talskonst.
Taj Mahal Palace grundades av indiern Jamset-ji Tata som en plats där indisk och brittisk societet skulle kunna mingla fritt utan att behöva bekymra sig om de koloniala white only-regler som gällde på andra fina hotell. Det är ödets ironi att attentatsmännen – utsända av västerlandshatare i grannlandet Pakistan – gav sig på just detta hotell, som ju står för en sorts bitterljuv asiatisk revansch.
Hotellet, som var först i Mumbai med hiss och varmvatten, är en hybrid av hinduiskt och muslimskt, profant och sakralt, moriska kupoler och italiensk renässans. Klientelet är lika kalejdoskopiskt. Här festar indiska filmstjärnor och västerländska popstjärnor och här möts östs och västs ekonomiska och kulturella elit. Beatlesmedlemmen George Harrison fick för 40 år sedan sitarlektioner av Ravi Shankar i en av hotellets sviter.
Jag bor i ett av rummen med utsikt över hamnen. Det ligger röda rosenblad utströdda på sängen och handfatet och badkaret är av marmor. Jag badar i poolen där kråkorna kraxar i palmkronorna. Jag dricker high tea med indisk snackbuffé, inklusive Mumbaibornas favorit belpuri (puffat ris, hårda nudlar, lök, koriander, chili m m). Och jag går The Heritage Tour, en guidad vandring i det grandiosa hotellet.
Taj Mahal är mer än ett hotell. Det är ett nationellt monument och en del av Mumbais själ.
Antal rum: 565. Stod klart: 1903. Adress: Apollo Bunder, Mumbai. Kontakt: tajhotels.com. Kostar: dubbelrum från 1 800 kr/natt.

Indiens 6 skönaste finhotell
Restarangen Wasabi på Taj Mahal sattes i brand under terrorattacken 2008. Nu är det fint igen.

Indiens 6 skönaste finhotell
Den ursprungliga huvudentrén rymmer numera en uteservering med pool.

4. Imperial, New Delhi

Här delades Indien

Imperial är en del av Indiens historia. 1911 bestämde sig britterna för att flytta imperiets huvudstad från Calcutta (nuvarande Kolkata) till Delhi. Söder om den muromgärdade muslimska stadskärnan byggde britterna New Delhi.
Imperial var en del av stadsplanen för imperiets nya huvudstad. Det ritades av D J Bromfield, en av medarbetarna till Edwin Lutyen, mannen som designade staden som skulle vara juvelen i britternas kolonialkrona.
Ett nytt land föddes inne på Imperial. Det var här de indiska frihetskämparna Mahatma Gandhi och Nehru, brittiska vicekungen Mountbatten och muslimernas ledare Jinnah träffades och diskuterade delningen av brittiska Indien i två självständiga länder, Indien och Pakistan.
Stilen är en blandning av viktorianskt och art deco. Den pampiga in­­farten kantas av 24 kungspalmer och själva hotellet har vita rena fasader och raka linjer, som förflyttar besökaren tillbaka till trettiotalet. Det känns som om Tintin när som helst ska dyka upp i en cigarrformad sportbil.
Ända sedan mitt första besök i staden för 28 år sedan har jag gått hit för att dricka te, bada i poolen eller bara låna de fina toaletterna. En gång har jag också bott här. Wow! Det ska jag göra om (när jag får råd).
Inne i lobbyn kastas man tillbaka till drottning Victorias Indien. Stengolvet blänker, luften dryper av söt blomdoft och tavlorna på väggarna visar kungar som kröns och soldater som kämpar mot jätteelefanter (stora som Sagan om ringens olifanter).
Jag tar en titt på Emely Eden-sviten (14 000 kr/natt) där Brad Pitt och Angelina Jolie bott och Royal Imperial-sviten (24 000 kr/natt) där stolsbenen är av massivt silver och där kungar och presidenter brukar checka in. Och jag går trapporna ner till den nybyggda spa-avdelningen, där man också kan öva yoga, spela squash och konsultera en ayurvedisk doktor. Jag kostar på mig bästa massagebehandlingen. Imperial Depth, heter den. Den är dyr och mycket bra. Det känns fint. Jag vill lära känna hotellet på djupet.
Antal rum: 233. Slog upp portarna: 1931. Adress: Janpath, New Delhi. Kontakt: theimperialindia.com. Kostar: dubbelrum från 2 100 kr/natt.

Indiens 6 skönaste finhotell
Kolonial pampighet. Verandah lounge på Imperial serverar underbar tandoori.

5. Neemrana Fort palace, Delhi–Jaipur Highway

Hemma hos maharajan

Rajasthan har gott om gamla herrgårdar och kungapalats som byggts om till hotell. Ett av de häftigaste är Neemrana Fort Palace som ligger i en borg från 1464, bas för ättlingarna till den legendariska kungen Prithviraj Chauhan III. När Indien blev självständigt flyttade sista kungen ut och byggnaden förföll. Fyrtio år senare började den rustas upp och i början av nittiotalet öppnades en del som hotell. Först häromåret var renoveringen helt klar.
Fortet rinner ner för en bergssluttning, har elva olika nivåer, fem olika paviljonger och spännande utsikt. En sagovärld med mörka koloniala
trämöbler och gammal indisk kungaprakt.
Antal rum: 55. Byggdes: 1464. Adress: vid vägen mot Jaipur, tolv mil söder om Delhi. Kontakt: fort-palace.neemranahotels.com. Kostar: dubbelrum från 850 kr/natt.

Indiens 6 skönaste finhotell
Maharajamiddag med ökenutsikt.

Indiens 6 skönaste finhotell
Neemrana Fort Palace är byggt i elva olika nivåer.

6. The Bungalow at the Beach, Tranquebar

Där Indien var danskt

Glöm de brittiska kolonialisterna! Välkommen till danska Indien! Kung Christian IV:s handelsfartyg landade redan 1620 på Indiens sydostkust, slöt avtal med maharajan av Tanjore och byggde Dansborg som fungerade som dansk handelsstation ända till 1845, då britterna tog över. Danskarna handlade framför allt med peppar, som var lika åtråvärt som guld.
Alldeles vid stranden ligger den stora bungalowen i kolonialstil med enkla men rymliga rum döpta efter danska kungligheter. Runt omkring en stor trädgård med rejäl pool. För att aktivera mig i de lantliga omgivningarna åker jag på båtutflykt uppför floden, badar i poolen och besöker det danska 1700-talsfortet och 1300-talstemplet Masilamani Nathar (som kombinerar tamilsk och kinesisk arkitektur) och minns den tid som flytt då vårt grannland hade koloni i Indien.
Antal rum: 8. Byggdes: 1700-talet. Adress: Tranquebar, Tarangambadi, 12 mil söder om Pondicherry. Kontakt:  bungalow-on-the-beach.neemranahotels.com. Kostar:  dubbelrum från 650 kr/natt.

Indiens 6 skönaste finhotell
Tidstypisk kolonialinredning från 1700-talet i Bungalow at the Beach dubbelrum.

Indiens 6 skönaste finhotell
Föreställ dig danska handelsskeppen lastade med peppar som ankrar på redden.

Läs också

Krönika: Min kamp med Indien.
Indienbloggen: När Indien var danskt.


Text: Per J Andersson • 2012-08-22
IndienRestipsMumbai (Bombay)New Delhi