Annons
Annons
Foto: Hanna Sistek

Foto: Hanna Sistek

Indien

Mumbai i Shantarams fotspår

Med boken Shantaram blev Mumbai hippt för en stor västerländsk publik. Vagabond stämde träff med bokens författare och bad honom att tipsa om stans bästa restauranger och barer.

Text: Hanna Sistek • 2010-02-22 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Gregory David Roberts är mannen som rymde från ett australiskt fängelse och under sin flykt mellanlandade i indiska Mumbai (Bombay).
Han förälskade sig i staden, hamnade i slummen, startade en klinik och blev indragen i den undre världen. Maffia, droger, fängelse, våld. Hamnade så småningom i Afghani-stan, där han stred med mujahidin. Blev världsberömd genom sin roman Shantaram, i vilken vi kan följa hans eskapader. Men främst är boken en hyllning till Mumbai – staden han känner som ingen annan.
Shantaram – som Gregory David Roberts kallas på hindi – bor numera i Schweiz, sedan han gifte sig med prinsessan Francoise Sturdza. Men han besöker Mumbai ett halvdussin gånger om året. Just nu lägger han sista handen vid nästa bokmanuskript The Mountain Shadow som kommer ut i slutet av året och är nästa delen i den trilogi, där Shantaram också ingår.
Trilogin handlar om 1900-talet, eller “rotlöshetens århundrade” som Roberts även kallar det, en effekt av stora folkflyttningar och urbanisering.
Johnny Depp har köpt filmrättigheterna till Shantaram och Roberts hoppas att den ska vara uppe på vita duken om två år.

Gokul

Restaurang och bar som ligger på en av bakgatorna vid hotellet Taj Mahal. Väldigt lokalt ställe dit solen aldrig riktigt når, med lågt i tak och simpla vita träbås. Den intimare och mer loungiga delen ligger i innanmätet, där röken går att skära med rakblad.

– Folk går hit för att supa. Det är väldigt rått. De serverar ölen med sugrör så du har knytnävarna redo, berättar Gregory David Roberts.
Det går även att få ett indiskt mål mat för 70 rupier, motsvarande 12 kronor. Specialiteten är tandoorikyckling (15 kronor) och fisk (7–20 kronor). En stor Kingfisher kostar 18 kr. Ägaren Dinesh är underbar.

Adress: Gokul restaurang och bar, 10-Tullock Road, Apollo Bunder.

Mumbai i Shantarams fotspår
På skuggiga sunkhaket Gokul serveras ölen med sugrör.

Café Leopolds

Vagabond träffar honom på Café Leopolds som varit ett populärt vattenhål för turister i decennier. Roberts bär en gul-grön tenniströja, uppkavlade ärmar, svarta jeans. Det tunna håret hänger i en lång blond fläta. Han blir genast centrum för allas uppmärksamhet. Autografer, foton.

Minnet från attacken mot Mumbai 26 november 2008 sitter ännu i väggarna. Kulhål i marmorn, genomskjutna pelare. Leopolds var ett av flera ställen som de paki­stans­ka terroristerna slog till mot, tillsammans med lyxhotellet Taj Mahal några hundra meter bort.
Maträtterna pÙ? menyn är kategoriserade i kinesiskt, indiskt och kontinentalt. En 66 centiliters ölflaska kostar 200 rupier, motsvarande 34 kronor. Stället är bara en
av flera favoriter som drivs av parser, det folk som invandrade från dagens Iran för länge sedan och nu är överrepresenterade bland Indiens näringslivselit.

Adress: Leopolds, Colaba Causeway, Colaba, tel +91-22-228 733 62 och 22-220 201 31, http://www.leopoldcafe.com.

Mumbai i Shantarams fotspår
Gregory David Roberts, författaren till succéromanen Shantaram, på sitt stamställe: Café Leopolds.

Restaurang Saurabh

Saurabh betyder lukt på hindi. Den drar dig in. Sydindiskt vegetariskt arbetarhak där man kan festa loss på en masala dosa (indisk variant av crêpe, med potatis­fyllning) för en femma.

Adress: Restaurang Saurabh, Shid Bagath Singh Road 5, nära Colabas busstation, Sassoon Dock, tel +91-22-221 517 03, +91-22-221 638 81.

Mumbai i Shantarams fotspår
Goda pakoras friteras gyllenbruna på arbetarkrogen Saurabh.

Moshes Restaurang

Moshe Shek har på senare år öppnat några av Mumbais fräschaste kaféer. Den här i Cuffe Parade har mosaik i fönstervalven, trendiga takkronor och en fridfull trädgård i bersåskugga. Rustika trägolv värmer själen. Moshe lärde sig bakandets ädla konst i London och Tel Aviv innan han återvände för att öppna eget. Hittills har det blivit tre kaféer och en restaurang. Här hänger ungdomar och njuter av äppelpaj och chokladkaka. Man kan även köpa bröd, marmelader och annat.

Adress: 7, Minoo Manor, Captain Prakash Pethe Marg, Cuffe Parade, tel +91-22-221 612 26-7.

Mumbai i Shantarams fotspår
Ät en äppelkaka i skuggan pÙ� Moshes uteservering.

Café Mondegar

Ännu en institution på Colaba Causeway där Queen strömmar ut ur högtalarna och ungdomar tar sig en bira. Dadaistiska seriefigurer av Maria Miranda pryder väggarna och menyn har något för varje smak, både indiskt och kontinentalt.

Adress: Metro House, 5-A Colaba Causeway/Shahid Bhagat Singh Road, Colaba, tel +91-22-220 205 91 och 228 305 86.

Piccadilly Restaurant

Luftigt libanesiskt ställe på hörnet med öppna dubbelfönster mot Mumbainatten. Simpelt och billigt. Glöm falafeln, men deras hummus är god, och så kan man ta sig en kebabrulle för 8 kronor. Eller varför inte en sallad, vilket annars tillhör rariteterna i Indien.

Adress: Donald House, Colaba Causeway, mitt emot Electric House, tel +91-22-228 232 17 och 205 614 31.

Mumbai i Shantarams fotspår
Piccadilly serverar bra sallader och hummus.

Restaurang Pratab

Sydindisk familjerestaurang i Mumbais finansiella Fort-distrikt, inte långt från Mumbaibörsen.
– Jag brukade spela gitarr med ägaren, Pratab, som bodde i närheten av min slum. Han är otroligt vänlig och jämt på plats, berättar Roberts.

Pratab berättar gärna om sessionerna med Roberts som var fattig på den tiden och tacksamt tog emot ett mål mat. Specialiteten här är fisk och skaldjur. Pomfret tandoori (75 kr, räcker till fyra) och krabba med vitlökssmör (42 kr). Men de vegetariska alternativen är många och det finns även biryani – indisk risotto – på menyn.

Adress: 79 Janmabhoomi Marg, Fort, tel +91-22-228 711 01.

Yazdani Restaurant & Bakery

Mumbais äldsta bageri som funnits sedan brittiska styret. Väldigt hemtrevligt, med ärtgröna flagnande väggar, nybakat bröd, luggslitna tavlor och rostfläckar. Delägaren Pervez Irani, som är parser, har rattat stället i över ett halvsekel. Han slänger käft och trugar kakor. Här äter man bun maska, fralla med smör, som doppas i te (2 kr).

Adress: Yazdani Restaurant & Bakery, Cawasji Patel Street, Fort, tel 022-228 707 39.

Mocambo Café

Denna mysiga italienare på hörnet, är ett ställe för ett kallt glas vitt (30 kr) eller en shake (15 kr). Stekar, fläskkotlett och pasta hör till specialiteterna. Det är ett intimt ställe med sex bord på nedre våningen, som går i svartvitt med originalmålningar på väggarna.
Adress: Mocambo Café, 23-A, Sir P M Road, tel +91-22-228 704 58 och +91-650 652 64.

Mumbai i Shantarams fotspår
Mysig italienare där man får sig ett gott glas indiskt vitt vin: Mocambo.

Haji Ali Juice Centre

Gammalt välkänt hak vid havsfronten några kilometer norr om Marine Drive för såväl morgonpigga som nattsuddare. Här hänger ungdomar över en färskpressad juice (6–14 kr) och en grillad macka (12 kr). Enkelt, färgglatt ställe med bara sex bord och kvick omsättning. Brysk service utan fjäsk. Specialiteten är färsk frukt med grädde.
På baksidan ligger Haji Ali-templet, mitt ute i havet, 150 meter från land. Haji Ali var ett helgon som nu ligger begravd här och har givit stället dess namn. Templet är ett populärt utflykts- och badmål, där Mumbaibor gärna tar sig ett dopp från templets klippor. Juicebaren är öppen från fem på morgonen till ett på natten.

Adress: Haji Ali Juice Centre, Lala Lajpat Rai Road, Haji Ali Circle, tel +91-22-235 109 51.

Mumbai i Shantarams fotspår
Roberts hängde med maffiakillar på Haji Ali Juice Centre. Deras juicer är bäst i stan.

Four Seasons Hotel

Håller riktigt hög standard. Stans enda femstjärniga hotell som har ett program för fattiga barn i slummen, där de har öppnat skola för slumbarn. Dessutom tar de in några av ungarna med bra attityd och tränar dem för att jobba i hotellet.

De har allmänt sett schysta personalpolicyer. Till exempel har chaufförerna ett luftkonditionerat personalrum, istället för att hålla till i den heta källaren, vilket är kutym på de flesta hotell. Four Seasons utbildar och behandlar sin personal med respekt. Det här är stället att gå till för ett västerländskt mål.

Adress: 114 Dr E Moses Road, Worli, tel +91-22-248 180 00, http://www.fourseasons.com/mumbai.

Mumbai i Shantarams fotspår
Lyxig buffé med socialt samvete: Four Seasons.

Olive Bar & Kitchen

Båda Oliverestaurangerna håller högsta klass och kostar därefter. Maten och interiören är fantastisk. Vitkalkade väggar, levande ljus och modernt medelhavskök med indiska toner. Avslappnande vita korgfåtöljer. Perfekt ställe för en dejt eller middag med ett mindre sällskap. Specialiteten är marockanskt lamm och öring med citron­smör från Himalaya. Torsdagskvällar rockar, då kommer alla filmstjärnor hit.
Det finns två Oliverestauranger, här är båda adresserna:
Adress 1: Pali Hill Tourist Hotel, 14 Union Park, Khar West, tel: +91-22-260 582 28.
Adress 2: Amateur Riders Club, Mahalaxmi Race Course, Gate no 8 K. Khadye Marg, tel +91-22-408 595 95-96. http://www.olivebarandkitchen.com.

Mumbai i Shantarams fotspår
Misch-masch. Medelhavsindiskt på Olive Bar & Kitchen.

Kyani & Co

I slutet på Fashion Street, granne med Bombay Gym­khana Club, ligger detta gammaldags kolonialhus med mosaikgolv och pelare. Atmosfären är speciell, med träbord, stolar och högt i tak, både bildligt och bokstavligt. Parserkaféer finns bara I Mumbai. De har karaktär. Här serveras te och halvt västerländsk mat, som gurksmörgåsar, det finns inget mer engelskt, men de gör mackorna med indisk touch. Du kan också beställa en omelett med chili i. Hit kommer ett utsnitt av hela samhället: utlänningar, studenter, konstnärer och författare. Men även folk som har råd med femstjärnigt. Kunderna tar sig tid, många sitter och skriver. Är man både hungrig och törstig så kan man testa en falooda, typisk indisk dryck med sirap, glass och mjölk. Stället är billigt och bra.
Adress: Kyani & Co, 657, Jer Mahal Estate, Dhobi Talao, tel +91-22-220 114 92.

Mumbai i Shantarams fotspår
Kolonialt och blandat på parserkaféet Kyani & Co.

Indigo/Indigo Deli

Ägarna av Indigo och Indigo Deli ligger bakom Mumbais moderna barscen. Indigo Deli är rustikt, med höga föns­ter och tjocka väggar och är ett paradis för gourmander. Här finns allt en västerländsk smaklök kan sakna i Indien; ostar, vin, suffléer, quicher. Bra kaffe. Ligger granne med Moshes tredje nymornade kafé bakom Gateway of India och Taj Mahal. Hit kikar överklassen in på en kopp.

Adress1: Indigo, 4 Mandlik Rd, Apollo Bunder, tel +91-22-663 689 99 http://www.foodindigo.com.
Adress2: Indigo Deli, 5, Ground Floor, Pheroze Building, Chhatrapati Shivaji Maharaj Marg, tel +91-22-66551010, http://www.indigodeli.com.

Drottningens halsband

En tre kilometers promenad som inte bör missas är Marine Drive eller Netaji Subhash Chandra Bose Road som gatan döptes om till på 1990-talet. Promenaden kallas också sedan gammalt för Drottningens halsband.
Mer info på: http://www.en.wikipedia.org/wiki/Marine_Drive.

Mumbai i Shantarams fotspår
Njut av Mumbainatten på Marine Drive.


Text: Hanna Sistek • 2010-02-22
IndienRestipsMumbai (Bombay)

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top