Annons
Annons
Foto: Hindustan Times via Getty Images.

Foto: Hindustan Times via Getty Images.

Indien

Världens högsta staty invigs i Indien

Världens högsta staty står nu klar. Statue of Unity i norra Indien är 182 meter hög, eller 240 meter, beroende på hur man räknar. Det är ungefär som att stapla två frihetsgudinnor på varandra och addera Brasiliens kända kristusstaty på toppen.

Text: Johanna Jackson • 2018-10-30 Uppdaterad 2021-06-23

Den massiva statyn i delstaten Gujarat i nordvästra Indien är byggd i en avbild av Indiens förste inrikesminister och vice premiärminister Vallabhbhai Patel. Under sin livstid organiserade Patel bland annat ickevåldsdemonstrationer bland bönder i Gurajat och han anses vara en av de mest betydelsefulla ledarna i landet. Bland annat för hans roll i frihetskampen och arbete med att ena nationen, som blev självständigt från Storbritannien 1947, tre år innan Patels död. ™�

Världens högsta staty invigs i Indien
En tidig skiss på statyn. Bild: MGA&D/Cover Images

Arbetet med statyn, som politiker hoppas locka turister till det avlägsna området, uppskattas ha kostat 3,8 miljarder kronor att färdigställa, skriver Metro och hänvisar till CNN. Förutom statyn som ligger i närheten av Sardar Sarovar-dammen, ingår även museum och besökscenter i projektet. Höjden på själva statyn är 182 meter, men den vilar på ett 58 meter högt fundament. 

Projektet har bemötts med både hyllningar och kritik. Vissa ser landmärket som ett dragplåster för turism och en gestaltning av Indiens blomstrande ekonomi och välstånd. Andra menar dock att det är vårdslöst att lägga så mycket pengar på ett monument, när en stor del av befolkningen i samma delstat lever i fattigdom och utan tillgång till grundläggande samhällsinstanser som skolor och sjukhus.

Världens näst största staty är den 128 meter, eller 153 meter höga vårtempelbuddan i Kina. 

Världens högsta staty invigs i Indien
Några av världens mest välkända statyer och dess ungefärliga höjd. (Statyns höjd om sockeln/basen inte är inräknad). Statue of Unity, Indien: 240 meter (182) Vårtempelbuddan, Kina: 153 meter (128) Fosterlandet kallar, Ryssland: 87 meter (85) Frihetsgudinnan, USA: 93 meter (46) Cristo Redentor, Brasilien, 38 meter (30) Y:et, Sverige 30 meter David, Italien: 5,2 meter (4,3) Bild via Wikimedia/Creative Commons.

Resefotoquiz – var ligger de här 10 ikoniska statyerna?

Tio vanliga frågor om Indien


Text: Johanna Jackson • 2018-10-30
IndienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top