Annons
Foto: All over press

Foto: All over press

Filippinerna

Bästa paradisöarna i Asien

Vajande palmer och salta bad. Dykning och lata dagar på stranden. Vi har korat våra favoritöar i Asien. Kolla vilken som passar dig bäst!

Text: • 2013-01-23 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Con Dao, Vietnam

Svårnådd skönhet

Arkipelagen utanför Vietnams sydkust är en svårnådd skönhet med mörk historia. Huvudön Con Son användes som fängelseö av både fransmän och amerikaner. Fångarna utsattes för vedervärdig behandling. Idag är ögruppen, som består av 16 lummiga och bergiga öar, en betydligt gemytligare bekantskap.
80 procent av öarnas yta är nationalpark och merparten av det omgivande havet är numera en marinpark där fiskeförbud råder. Dykningen sägs vara Vietnams bästa, chans finns att se såväl sköldpaddor som dugonger. Turismen är försynt – än så länge. Att lyx­kedjan Six Senses öppnat hotell på Con Son, tyder på att det är på väg att ändras.
Resa dit: Flyg från Ho Chi Minh City tar cirka 45 minuter, med Vietnam Airlines,  Jetstar Pacific Airlines eller Air Mekong. Båt går vissa dagar från Vung Tau på fastlandet, resan tar 11 timmar. Boka minst en vecka i förväg.

Bästa paradisöarna i Asien
Från helvete till paradis. Con Dao har ett förflutet som ökänd fängelseö.

Sipadan, Malaysia

Dykning i världsklass

Hit ska du bara åka om du är dykare eller hän­given snorklare. I övrigt, ska sägas, har du inte mycket att hämta här. Sedan 2002 finns nämligen inget boende och inga restauranger på Sipadan, ett beslut som sägs ha tagits för att skydda ekosystemet. Här finns ett av jordens mest välmående rev, och ett spektakulärt undervattensstup där ön plötsligt tippar rakt ner, med en vägg av färgsprakande koraller och tusentals fiskar. Hammarhajar, sköldpaddor, rockor, leopardhajar. Allt av det häftigaste med havet finns här!

Annons

Resa dit: Flyg går från Kuala Lumpur till Tawau på Borneo. Där­ifrån går bussar till staden Semporna, där snabbåten till Sipadan tar en timme. Eftersom man inte kan bo på Sipadan finns boende till exempel i den flytande turistbyn Kapalai, i staden Semporna på Borneo, eller på ön Mabul.

Bästa paradisöarna i Asien
Reven kring Sipadan räknas till de mest välmående i världen.

Gili Air, indonesien

Lugnt strandmys

Bara ett par timmars båttur från Bali, strax utanför Lombok, väntar tre öar som fortsätter vägra biltrafik. Ön närmast Bali, Gili Trawangan, gör visserligen visst väsen av sig ändå, med technopumpande hög­talare och en och annan moped. Mellanön, Gili Meno, är så sömnig och tyst att smekmånadsparen skulle kunna viska ömma ord till varandra på flera meters avstånd om de ville.
Och så har vi Gili Air, ett stenkast från Lombok. Ön där hängmattorna vaggar i takt till gnisslande ponnykärror som vinglar fram på sandiga stigar. Följ den smala, finkorniga stranden ön runt, och hitta din egen lilla plats, där orädda havssköldpaddor seglar förbi under en kristallklar vattenyta.

Resa dit: Från Bali tar det ett par timmar med snabbåt till Giliöarna. En billigare variant är att ta en långsammare färja från Padangbai på Bali till Lembar på Lombok, och sedan vidare till färjeläget Bangsal på norra Lombok. Därifrån går billiga båtar till Giliöarna.

Bästa paradisöarna i Asien
En soffa, en solnedgång, en gitarr. Livet på Gili-öarna är enkelt men behagligt.

Pulau Redang, Malaysia

Malaysias doldis

Inte lika omtalad som backpackerfavoriterna Perhentian i norr eller mer exploaterade Tioman längre ned i syd. Pulau Redang, 45 kilometer ut i det turkosa havet på Malaysias östkust, har hittat en egen nivå, sitt eget sätt att vara alldeles para­disiskt lagom. Till Redang reser du av tre anledningar: slappa, snorkla eller dyka. Siktdjupet är vanligtvis mycket gott, reven ligger ofta nära stranden, och det marina livet är rikt. Den som stannar på land behöver inte bli besviken – stränderna är så där pudrigt perfekta som du hoppas.

Resa dit: Båt från Kuala Terengganu eller från Merang tre mil sÙ�der om staden. Redang har också en pytteflygplats, där flyg från Kuala Lumpur och Singapore landar. Avgångarna är få.

Bästa paradisöarna i Asien
Pulau Redang. Lagom – på ett bra sätt!

Ko Tonsay, Kambodja

Den hemliga kaninen

Mer känd som Rabbit Island bland backpackerfolket är denna ö ändå en riktig doldis, belägen strax utanför staden Kep på Kambodjas kust.
Här finns inte mycket annat än en sömnig sandstrand och några hopsnickrade restauranger där man serverar den berömda pepparkrabban och generösa drinkar i grälla färger, till spridda plastbord i kokosnötspalmernas skugga. Bungalowerna är mycket enkla, men du får total avslappning och opretentiöst leverne på köpet.
Råkar det vara nyår eller någon annan stor högtid kan det plötsligt välla in expats (utlandsarbetande västerlänningar) från Kambodja och Vietnam. Annars råder ett totalt lugn på ön, som för övrigt tycks vara helt fri från kaniner.

Resa dit: Staden Kep nås med buss från Phnom Penh eller Sihanoukville i Kambodja. Någon kilometer utanför centrum ligger hamnen där små båtar avgår till Ko Tonsay. Du kan behöva samla ihop ett litet gäng för att chartra en båt, om du inte kÙ?per en biljett hos en arrangör i Kep.

Bästa paradisöarna i Asien
Öarna utanför Kambodja är ännu relativt oexploaterade.

Phu Quoc, Vietnam

Äventyr på vischan

Med ett tropiskt klimat och 15 mils kust har Phu Quoc, som egentligen ligger närmare Kambodja än Vietnam, god potential att växa som turistmagnet. Och visst har även chartern börjat hitta hit. Men det är lätt att göra sina egna upptäcktsfärder på ön, och se livet som det är bortom turiststränderna.
Mopedfärder ut på vischan slutar ofta i välkomnande inbjudningar till såväl tuppfäktningar som ett glas iskaffe i någons trädgård. Det är för det vanliga livets närvaro man åker hit, snarare än för någon färgsprakande snorkling. Men stränderna är inte heller dumma, och när solen sänker sig kommer happy hour-cocktails och tända lanternor fram på södra änden av Long Beach. Men bara fram till tio på kvällen. Sedan somnar alla, till ljudet av vågskvalp.

Resa dit: Flyg från Ho Chi Minh City till Phu Quoc tar drygt en timme. Färjor går från Rach Gia i Mekongdeltat. Ving har charterresor till Phu Quoc.

Bästa paradisöarna i Asien
Phu Quoc. Fina stränder men också en äkta upplevelse av vardags-Vietnam.

Perhentian Kecil, Malaysia

Minst och skönast

Perhentian Kecil, den mindre av de två Perhentian­öarna i nordöstra Malaysia, är ett ställe att fastna på. Åtminstone om man inte behöver mer än en strand, en bungalow och ett turkost hav för att må bra.
Medan den större ön, Besar, har lite bekvämare hotell och fler barnfamiljer är Kecil backpackerdestinationen – med allt vad det innebär av sovmorgnar och sena nätter. När eftermiddagens dykare kommer tillbaka och släpar upp sina lufttuber på land börjar det röra på sig i restaurangerna. Så fort solen börjat dala åker mattorna ut på sanden. Det är tända stearinljus och lokal “whisky” i plastglas. Eldshower och dunkande högtalare.
När man tröttnar på festerna går flyttlasset bara en kvarts promenad bort, till andra sidan ön. Där väntar den mindre och lugnare Coral Beach med solnedgångar, barbecue och ganska tidiga kvällar. Så kan man stanna lite, lite till.

Resa dit: Båtar går från hamnen i Kuala Besut, som lätt nås med buss, taxi eller chartrad minibuss från staden Kota Bharu, där det också finns en flygplats.

Bästa paradisöarna i Asien
Coral Beach på Perhentian Kecil. Lätt att fastna.

Ko Tarutao, Thailand

Obebodda stränder

Ön Ko Tarutao och nationalparksområdet Ko Tarutao Marine National Park balanserar i ett grönblått hav mellan Thailand och Malaysia. Mellan 1938 och 1946 skickades kriminella och politiska fångar till ön, som med sitt ödsliga läge i praktiken var omöjlig att rymma från. Idag är det just därför man åker hit –
för att kom­ma undan allt. Ön är nästintill obebodd och rymmer
såväl orörda stränder som tät djungel. Trumfkortet på strandsidan
är den generösa tre kilometer långa Ao Sone, som dyker upp efter en längre djungelvandring. Sol, bad, djungelexpeditioner och syrse­dirigerade kvällar under stjärnhimlen är den naturliga dygnsrytmen på Ko Tarutao.

Resa dit: Ko Tarutao ligger längst ner i söder, på Thailands västkust. Närmsta flygplatserna finns i Hat Yai och Trang, som båda har för­bindelser med Bangkok. Det går dagliga färjor till Ko Taruato från Pak Bara på fastlandet. Tänk på att Pak Bara är sista stoppet om du behöver ta ut pengar i bankomat.

Bästa paradisöarna i Asien
Äkta Robinsonkänsla hittar man på natursköna Ko Tarutao.

Pulau Weh, Indonesien

Sumatras uppstickare

En kort båtfärd från hamnen i Banda Aceh tornar ett grönt berg upp sig ur havet. Pulau Weh är en liten, kuperad vulkanö med särskilt stor dragningskraft på dykare och snorklare. Välbevarade korallrev, ett rikt fiskbestånd, häftiga möten med mantarockor och återkommande besök av sällsamma valhajar gör att hängivna undervattensentusiaster gärna tar sig till denna avkrok utanför norra Sumatra.
Men allt fler börjar upptäcka Pulau Weh, eller Sabang som ön ofta kallas lokalt (det är namnet på öns hamnstad). Den som stannar ovanför ytan kan ta sig tid att vandra upp på berget, utforska byarna och fiskehamnarna, eller bara bada och slappa. Acehprovinsen är muslimsk och har sharialagar, och det gäller att tänka på hur man klär sig. Bikini går bra vid din bungalow, men inte ute bland folk.

Resa dit: Det går att flyga till Banda Aceh från bland annat Jakarta, Medan och Kuala Lumpur. Det går också bussar från Medan till Banda Aceh (nattbuss tar ca 12 timmar). Från Banda Aceh går båtar till Pulau Weh.

Bästa paradisöarna i Asien
Sharialagar gäller på Pulau Weh – så skippa toplessbaden!

Miniloc Island, Filippinerna

Lyxigt öliv i Palawan

Palawanarkipelagen i Filippinerna består av tusentals palmkantade paradisöar. Miniloc Island är turistdrömmen personifierad: klarblå himmel, vajande kokospalmer, bländande stränder och bungalower som står knähöga i ett turkost hav. Om det inte var för de regnskogsklädda kalkstensklipporna som tornar upp sig dramatisk och vackert bakom bungalowtaken skulle paradisbilden likna Maldiverna.
På Miniloc finns 50 rum och möjligheter till såväl dykning som massage. När behovet av lyxbungalow, finmiddag och välkrattad strand börjas kännas mättat sÙ� finns det mängder med andra öar att besöka i närheten. Varför inte en dag under stjärnorna på en helt egen ö?

Resa dit: För gäster som bokat Miniloc Island går det specialchartrade flygplan från Manilla till kustbyn El Nido, där gästerna plockas upp med båt. Läs mer om Miniloc Island på elnidoresorts.com.

Bästa paradisöarna i Asien
Miniloc – ett hett restips för smekmånaden.

Text: • 2013-01-23
FilippinernaIndonesienKambodjaMalaysiaRestipsVietnam
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top