Annons
Annons
, Göran Ingman, , Karin Wimark, Mikael Persson,

, Göran Ingman, , Karin Wimark, Mikael Persson,

Restips

Här är årets 25 bästa resmål 2016!

Det är dags igen. Årets tyngsta lista är här. Sveriges mest beresta redaktion har korat de hetaste destinationerna i ­världen just nu. Listan presenteras uppifrån och ner. Läs och låt dig inspireras!

Text: Per J Andersson • 2016-02-19 Uppdaterad 2022-02-27

25. Baku, Azerbajdzjan

Klubba i Kaukasus

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Om vi säger Baku, så säger du kanske Eurovision. Staden är fortfarande så anonym att Loreens finalseger är det enda många svenskar känner till. Hög tid att ändra på det! Azerbajdzjan har rest sig ur askan av Sovjetunionen och Baku förvandlas raskt till en pulserande metropol vid Kaspiska havet. Få andra städer i världen växer så snabbt som Baku gör just nu. Staden är rik, dynamisk och har massor att upptäcka.

Världsarvslistade gamla byggnader står sida vid sida med spejsiga skyskrapor där färgen knappt torkat. Som lysdiodstäckta Flame Towers, en skyskrapetrio så spektakulär att man misstänker att arkitekten egentligen tänkte pitcha idén till Dubai eller Shanghai.

Nya hotell öppnar ständigt och Baku har ett riktigt bra klubb- och nattliv, topp tio i världen enligt Lonely Planet. Vad göra under ett besök? Ta ett spabad i råolja – hjälper tydligen mot både hudproblem och impotens – eller gå på ett museum över miniatyrböcker.

Passar för: Den som behöver en ny weekendstad att upptäcka.
Bästa tid att åka hit: April–oktober. Våren är vacker.
Så tar du dig hit: Direktflyg saknas. Aeroflot via Moskva eller Turkish Airlines via Istanbul är två alternativ.
Restid: Cirka 6–7 timmar.

24. Kuba

Udda solsemester

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Karin Wimark.

Från karibisk bakgård till välexponerad framsida. När historien vänder blad, kan det gå fort. Nu vill alla resa till Kuba. Även amerikaner. Stora förändringar är förmodligen på gång. Kommer önationen att förvandlas till ett nytt Florida eller Costa del Sol? Vi vet inte, men vågar inte ta risken utan reser nu när alla spännande miljöer fortfarande är intakta.

Kolla in Havannas vräkiga jänkare som kryssar sakta längs strandpromenaden Malecons dånande atlantvågor. Gungstols-serverad mojito på en veranda nedanför Vinales sockertoppsberg. Maria del Gordas vidunderliga sandstrand som är lugn som en söndagsmorgon. Het salsa på en musikalisk bakgård i -Trinidad.

Passar för: Sol och bad i annorlunda förpackning. Dessutom musikaliskt epicentrum.
Bästa tid att åka hit: Torrt och svalt, november–april. Varmt och fuktigt, maj–oktober. Augusti–oktober betyder risk för orkaner. Högsäsong: mitten december–mitten mars och juli–augusti.
Så tar du dig hit: Charter och rundresor med bland annat Apollo, Ving, Kenzan Tours och Solresor. Reguljärflyg från Skandinavien till Havanna med till exempel KLM, Air France och Aeroflot.
Restid: Cirka 13 timmar inklusive byte av plan.

23. Normandie, Frankrike

Österlen de luxe

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Getty Images.

Efter ett par timmars tågresa från centrala Paris kommer du till tvillingorterna Trouville och Deauville på atlantkusten. Här har konstnärer hängt sedan 1800-talet för att fånga det vackra ljuset, äta skaldjur och dricka vitt vin på fiskmarknaden och ta en kvällspromenad längs havet.

Besök också den lilla pittoreska konstnärs- och hamnstaden Honfleur vid Seines utlopp och missa inte ysterierna i Camembert, Livarot och Pont-L’Evêque. I den sistnämnda byn hittar du även calvadosbränneriet Père Magloire med äppelspritmuseum och guidade rundturer i bränneriet. Landskapet i Pays d’Auge, som den här delen av Normandie kallas, är ett Österlen de luxe med sluttande frodiga ängar med betande kor, slingrande bäckar och rader av äppelträd.

Passar för: Familjer, kärlekspar, matnördar och konstnärer.
Bäst tid att åka hit: Maj–september.
Så tar du dig hit: Flyg till Paris och därefter tåg från Paris Saint Lazare till Trouville–Deauville.
Restid: Cirka 5 timmar inklusive transfer i Paris.

Mitt bästa tips:

Krigsminnen på Omaha Beach

Från Trouville är det drygt en timmes bilresa ner till stränderna där de allierade landsteg 6 juni 1944. Ovanför vackra Omaha Beach ligger drygt 9 000 döda amerikanska soldater begravda under raka rader med vita kors.

– Per J Andersson, redaktör.

22. Dominica, Karibien

Vildvuxen västindier

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Dominica är känd för att ha lika många floder som dagar på året och med sin vildvuxna orörda regnskog lockar den både nyfikna vandrare och filmteam för inspelningar av Pirates of the Caribbean. Den bergiga ön Dominica har till skillnad från andra öar i Karibien knappt några stränder och är därför en av Västindiens mest orörda öar.

Hyr en bil och åk längs vacker kust och slingrande inlandsvägar. Färdas i en liten eka på Indian River kantad av mangroveträskets virvlande rötter eller dra på dig snorkeln vid Champagne Reef där varma bubblor sipprar upp från sprickor i havsbotten likt ett nyfyllt glas champagne.

Ta sedan en tur till den smått kaotiska huvudstaden Roseau där färgsprängda fasader omger toner av reggae och doftande fruktmarknader. Dominica är inte större än halva Öland, skryter inte med storslagna stränder men gömmer en orörd natur och en lokal charm som gör det omöjligt att inte falla pladask för den karibiska ön.

Passar för: Naturintresserade, äventyrare, charterskygga.
Bäst tid att åka hit: November–april är bäst då orkansäsongen är över i Karibien.
Så tar du dig hit: Flyg till någon av de närliggande öarna Saint Lucia, Guadeloupe eller Martinique och därefter färjan L’Express des Iles till hamnen i Roseau på Dominica alternativt flyg som går mellan öarna. Liat.com, express-des-iles.com
Restid: Cirka 27 timmar.

Mitt bästa tips:

Opretentiös fiskelycka

Åk till DD’s Fish Spot för bästa smakupplevelsen. I Pointe Michel ligger den enkla och genuina fiskrestaurangen som lockar öns invånare dag som natt. Färsk fisk väljs ur en box, tillagas efter önskan och serveras med en kall öl. Njutning!

– Karin Wimark, praktikant.

21. Grönland, Danmark

Ren och skär polarmagi

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock,

Magiskt börjar blir ett slitet ord i resesammanhang och bör bara användas när det verkligen stämmer. Som för Grönland. Att se knölvalars våta fenor blänka i gyllene midnattssol bland mäktiga isberg kan inte beskrivas på annat vis än som hänförande, respektingivande – och fullständigt magiskt.

Att promenera bland Sisimiuts brokigt färgglada hus, vandra under Ummannaqs hjärtformade berg, att se inlandsis spricka, kalva och tumla till sjöss från världens finaste utsiktsplats strax utanför Ilulissat – vi pratar ren och skär resemagi. Den här istäckta jätteön långt upp på Moder Jords panna bjuder på upplevelser du inte kan få någon annanstans.

Att upptäcka Grönland är varken enkelt eller billigt, men det är värt mödan och varenda krona.

Passar för: Naturälskare. Polarfantaster. För alla som förstått att man ska resa norrut på sommaren.
Bäst tid att åka hit: Juni till mitten av juli för att få uppleva landskapet i midnattssol.
Så tar du dig hit: Direktflyg från Kastrup. Ett annat sätt att uppleva Grönland är på kryssning med exempelvis Hurtigruten eller Quark Expeditions.
Restid: Knappt 5 timmar.

Mitt bästa tips:

Utsikt från Ilulissat

Bänkarna på berget utanför Ilulissat, med utsikt över fjorden och isbergen som makligt masar sig mot Atlanten. Jag har aldrig sett en vackrare plats.

– Göran Ingman, reporter.

20. Norra Vietnam

Sval skönhet

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Med södra Vietnam i ryggen blir mötet med den norra delen av landet en skön kontrast. Det mesta känns lite lugnare, lite svalare. Även om försäljarna i Sapa höjer pulsen något vid ankomst, är den lilla bergsbyn ett andhål för överhettade Asien-resenärer. Vandring i bergen bland vackra odlingsterrasser, konstverk i sig själva, är en av anledningarna att ta sig hit.

En annan anledning är förstås Hanoi. Mysigare än Ho Chi Minh City, och med ett lite lugnare tempo. Strosa runt i de gamla stadsdelarna vid sjön, utforska gatumaten och upplev den uttrycksfulla dockteatern på Thang Long Water Puppet Theatre.

Sedan väntar Halong Bay. En skärgård av sagolika kalkstensöar som gjord för att segla runt i en djonk – en traditionell träbåt med klassiska segel. Där på båten ska du somna under en stjärnbeströdd himmel. Eller sjunga karaoke tills du stupar.

Passar för: Nyfikna Asienresenärer.
Bästa tid att åka hit: Året runt funkar, men april–maj är en bra tid temperaturmässigt.
Så tar du dig hit: Flyg med minst ett byte. Exempelvis i Bangkok eller Qatar.
Restid: Från cirka 17 timmar beroende på antal byten.

19. Louisiana, USA

Söderns smältdegel

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Kreoler och cajuns. Zydecomusik och rykande heta gumbogrytor. Från fuktiga träsk och slingrande bayous till pampiga plantagegårdar. Louisiana, längst nere i Södern, är en unik plats i USA. Här finns en multikulturell mix med influenser från Karibien och Afrika, och det franska inflytandet dröjer sig fortfarande kvar.

Idag har New Orleans hämtat sig från orkanen Katrinas härjningar för drygt tio år sedan och börjat återta sin position som landets kulturella vagga. Staden är värd en resa i sig men vik gärna ett par dagar åt att upptäcka det mer lantliga Louisiana och den vilda naturen.

Passar för: Musikintresserade, gourmander, naturnördar.
Bäst tid att åka hit: November–juni.
Så tar du dig hit: Flyg till New Orleans med minst en mellanlandning, oftast i USA.
Restid: 13–14 timmar.

Mitt bästa tips:

En tur på träsket

Ta en tur i Atchafalayaträsket – USA:s största våtmark. Du kommer att se alligatorer, exotiska fåglar och definitivt drabbas av träskfeber. McGees Landing i Henderson har träskturer med svävare, 50 dollar per person. mcgeeslanding.com 

– Fredrik Brändström, tf chefredaktör

18. Manchester, Storbritannien

Fotboll och kultur

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Getty Images.

Manchester har genomgått en imponerande meta-morfos, från Englands svarta industriella hjärta till en av Europas främsta kulturstäder. Förvisso- ständigt ett populärt resmål för fotbollsälskare, men det har varit lite tyst om Manchester i några år.

Nu tar Englands andra stad, ”huvudstaden i norr” för sig rejält igen. Under 2015 nyöppnade ett renoverat och utökat Whitworth Art Gallery och HOME, ett center för samtida konst, film och teater, invigdes. Samtidigt har regeringen lovat runt en miljard svenska kronor till The Factory som ska bli permanent hem för konstfestivalen Manchester International Festival. Naturligtvis finns även National Football Museum i staden som ståtar med storklubbarna United och City.

Inte intresserad av varken konst eller fotboll? Åk ändå. Shoppa och spana in arkitekturen i The Quays, den läckra stadsdelen vid vattnet, ät gott på någon av alla bra restauranger, drick öl på en pub. Festa och dansa. Det räcker gott för en skön weekend.

Passar för: Fotbollsfans. Kulturintresserade. Anglofiler.
Bästa tid att åka hit: Sommartid. Även november–december för den populära julmarknaden.
Så tar du dig hit: Direktflyg från Arlanda och Kastrup.
Restid: Cirka 2 timmar.

17. Tamil Nadu, Indien

Gudarnas värld

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

I Tamil Nadu längst ner på Indiens sydspets finns Indiens häftigaste hinduiska tempel, som fyller hela stadskvarter, har höga torn dekorerade med olikfärgade gudar och till skillnad från andra delar av Indien är de öppna också för icke-hinduer. Du strövar fritt runt i gångar och pelarsalar och ser kulten utövas. Hoppsan, där står en elefant. Oj, där brinner kamfer och rökelse. Wow, där kommer fyra kvinnor rullande på marken med uppsträckta armar, som om de vore levande timmerstockar.

Indiens största tempelområde heter Srirangam och ligger i Tiruchirapalli (Trichy). Här finns också Rock Fort tempel som ligger på en hög smal klippa som känns som en kopia av berget som Bamses farmor bor på. Utanför Trichy ligger Mariammantemplet där man tillber den röda gudinnan för att slippa få smittkoppor. Mäktigast är ändå det pampiga Sri Meenakshitemplet i Maduari där kulten pågår från gryning till midnatt.

Men i Tamil Nadu äter du också Indiens bästa vegetariska mat, badar från ljusa stränder och upptäcker fransk-indisk blandkultur i före detta Pariskolonin Puducherry.

Passar för: Dig som gillar basarer, möten med människor och god vegetarisk mat.

Bäst tid att åka hit: Januari–mars.

Så tar du dig hit: Flyg via Dubai eller Doha till Chennai.

Restid: 11,5 timmar.

Mitt bästa tips:

Böljande teplantage i Nilgiribergen

Hoppa på det smalspåriga bergståget i Mettupalayam och åk upp i Blå bergen (Nilgiri-bergen) i vagnar dragna av ånglok. Tågets slutstation är Ooty, Queen of the hills, som grundades av britterna på 1800-talet. Vandra och rid mellan kullarna, besök teplantage och drick en gin och tonic i baren på klassiskt koloniala Savoy.

– Per J Andersson, redaktör

16. Polen

Prisvärda playor

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: IBL-AOP.

Uppsluppen skymning på vit sandstrand, romantiska korgsolstolar och ett kul band som spelar flowerpowerspretig 1970-talsrock. Känslan pekar mot Rivieran. Men platsen heter Sopot och överraskar precis lika mycket som resten av Polen. Tvärs över Östersjön hittar vi massor av plustecken. Förmånligt prisläge. Kort resa. Ändlös variation.

Gå på kafésafari i sagostaden Krakow och beundra Europas pampigaste torg, Rynek Glowny, i sällskap av ljuvliga äppelkakan szarlotka. Strosa i medeltida Gdansk som fött både fackföreningen Solidaritet och skön Shakespeareteater med sommaröppet tak. Kolla in årets europeiska kulturhuvudstad Wroclaw med kul student-liv och spännande arkitektur. Testa Warszawas glittriga nattliv kring Pl Pilsudskiego och fortsätt fram till gryningen på klubbarna i Stara Praga.

Växla sedan om till Polens gröna sida. Trekking bland varg och björn i Bieszczady. Flottfärd genom floden Dunajecs dramatiska kanjon. Bad nedanför Slowińskis drygt 30 meter höga sanddyner. Glömde vi vinfesten i Zielona Gora och slalom i Zakopane?

Passar för: Alla hittar något spännande i Polen.

Bästa tid att åka hit: Funkar året runt. Sommar är högsäsong. Vår och höst personliga favoriter. Vinter för vintersport och storstäder.

Så tar du dig hit: Lågprisflyg till exempelvis Warszawa, Gdansk, Krakow och Katowice. Färja Karlskrona–Gdynia, Nynäshamn–Gdansk, Ystad–Swinoujscie och Trelleborg–Swinoujscie. Lätt att ta sig vidare med tåg till exempelvis Warszawa, Krakow och Wroclaw.

Restid: Nattfärja 8,5–19 timmar. Flyg 1–2 timmar.

15. Belgien

Beige har blivit ball

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Brygge. Foto: Thinkstock.

Nu måste det ändå ha blivit något fel tänker du kanske. Belgien ett hett resmål? Kanske associerar du till torra EU-byråkrater i Bryssel eller tätbefolkade anonyma städer i ett platt landskap. Vi menar att Belgien är underskattat. Huvudstaden Bryssel är, trots att den präglas av internationell politik, en trevlig weekendstad  med ett bra utbud av restauranger och barer. Sedan finns pärlor som Brygge, en medeltida Unescoskyddad stad som är värd en weekendresa i sig.

Landets andra stad Antwerpen är även den känd för sin historiska arkitektur men har på senare tid också blivit ett världscentrum för haute couture-mode. Med den rådande öltrenden har törstiga resenärer börjat rikta sina blickar mot Belgien – som med rätta räknas som ett av världens främsta öl-länder. Belgiens mat och dryck börjar få det erkännande de förtjänar.

Passa för: Ölkonnässörer, historiker, modeintresserade.

Bäst tid att åka hit: Maj–september.

Så tar du dig hit: Brussels Airlines flyger till Bryssel, bland annat från Bromma utanför Stockholm. Hyr bil eller fortsätt med tåg. Belgien är ett litet land, det är inga stora avstånd mellan städerna.

Restid: 2,5 timmar med flyg.

14. Baskien, Spanien & Frankrike

Stränder & pintxos

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto:Thinkstock.

Från konstmuseer i Bilbao till charmiga citystränder i matmeckat San Sebastian och surfarnas fäste Biarritz. Allt fler upptäcker området som geografiskt delas av Spanien och Frankrike och binds samman av en egen kulturell identitet. Hyr bil och kör längs Biscaya-buktens vilda kustlinje såväl som genom det bergiga inlandet med gulliga gårdar som producerar ost och cider.

Spendera några dagar i Biarritz och promenera längs den glammiga strandpromenaden till stranden Côte des Basques där solbrända surfare rider på vågor från Atlanten. Fortsätt med pintxosrundor och strandhäng i bildsköna San Sebastian och du har en perfekt långweekend. San Sebastian är ett bra val för barnfamiljer, här finns både ett vetenskapsmuseum, tivoli och akvarium.

Passar för: Matälskare, surfare, barnfamiljer och golfare.
Bäst tid att åka: För en strandsemester är juli eller augusti bäst men särskilt Biarritz har ofta ett milt klimat fram till mitten av oktober som passar för golf eller semestrar där maten är i fokus.
Så tar du dig hit: Direktflyg till Biarritz under sommarmånaderna. Flyg går till San Sebastian och Bilbao via fler europeiska städer.
Restid: Drygt 3 timmar.

Mitt bästa tips:

Bila längs kusten

Besök mysiga fiskebyar som Mundaka, Pasai Donibane och Bakio som ligger nära den häftiga stenkyrkan San Juan de Gaztelugatxe. Ät himmelsk god mat i små bergsbyar och stanna till vid öde stränder.

– Johanna Jackson, webbredaktör.

13. Madagaskar

Lemurer och lata dagar

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

För dig som vill kombinera äventyr med avkoppling finns knappast ett lämpligare resmål än Madagaskar. Världens fjärde största ö är också världens mest varierade. Madagaskars natur bjuder på ett överflöd och 90 procent av arterna finns bara här, tack vare öns långvariga isolering från resten av planeten.

Lemurerna är förstås Madagaskars söta storstjärnor, men där finns också kattdjuret fossa, pyttesmå kameleonter och mulliga baobabträd. Landskapet skiftar från mustig regnskog till fnasig öken, från kärva kalkstensklippor till gröna kullar med terrasser av risfält. Vägarna är dåliga, så de flesta besökare hyr fyrhjuls-driven bil med förare för att ta sig fram säkert.

Föredrar du livet under ytan? Runt Madagaskar finns 250 öar, 45 mil barriärrev och ett varmt och klart hav att upptäcka med fenor och cyklop. Bli inte förvånad om du för sällskap av sköldpaddor, valhajar och mantor. När alla äventyr gjort dig trött, vila en stund på en strand. Andilana på ön Nosy Be är en av de finaste du kan hitta och på sömniga Ile Sainte Marie finns gömda, palmkantade bukter med vitast möjliga sand.

Passar för: Naturintresserade. Dykare. För dig som vill uppleva något annorlunda på resan.

Bäst tid att åka hit: Hela året utom regnsäsongen i januari–mars.

Så tar du dig hit:Enklast är Air France via Paris, enda europeiska staden med flyg till Madagaskar. Annars får du räkna med dubbla flygbyten. Dyra biljetter, sällan under 10 000 kr.

Restid: Minst 15–20 timmar.

12. Bolivia

Saltast i Sydamerika

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

När man har grannar som Brasilien, Peru, Argentina och Chile och själv helt saknar havskust är det kanske lätt att bli lite anonym. Därför blir också Bolivia ofta mer av en utflykt från nyss nämnda länder, än en destination helt i sitt eget namn. Så behöver det förstås inte vara. Tänk dig en resa från de snöklädda Anderna till Amazonas fuktiga regnskogar. Tänk dig vilda, riviga berg med Titicaca-sjön som en oas (häpp – här finns det ju kust!) på den karga högplatån. Eller världens största saltöken, Salar de Uyuni, i all sin förtrollande oändlighet.

Bolivia må vara ett fattigt land, men ett land med stor variation och kulturell rikedom. Avsluta i den läckra huvudstaden La Paz, otroligt vackert belägen på över 3 660 meter över havet. Vilket gör den till världens högst belägna huvudstad.

Passar för: Kulturintresserade äventyrare.

Bäst tid att åka hit: Året runt, men maj–september är klarast i höglandet.

Så tar du dig hit: Från Sverige krävs två byten, ofta ett i Europa och ett i Sydamerika.

Restid: Från cirka 30 timmar med flygbyten.

Mitt bästa tips:

Dödens väg

Stupbranta Camino de las Yungas – även kallad Dödens väg – slingrar sig ner på en vertikal bergsvägg från La Paz till Coroico. Det har blivit populärt att köra mountainbike de dryga 5 kilometerna till säkerhet. Rekommenderas bara om du har bra bromsar och kan hantera dem.

– Karin Wallén, krönikör.

11. Florida, USA

Vinterparadiset i väst

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Nummer 11.

När vintern nalkas är det inte längre givet att blicka mot Sydostasien. Stränder och behagligt klimat finns även västerut. Nya direktflyg från Sverige har medfört att USA:s strandparadis kommit lite närmare. Missförstå oss inte, Florida är långt ifrån någon oupptäckt del av världen.

Men vid sidan av välkända strand-städer som Miami och Fort Lauderdale samt barnfamiljernas Orlando upptäcker allt fler även andra delar av delstaten, som den lite mer lågmälda västkusten. Populärt bland amerikanska övervintrare men lite mer outforskat bland nordbor.

En helgjuten Florida-tripp inkluderar även ett besök i nationalparken Everglades samt en biltur genom Florida Keys – en episk amerikansk roadtrip i mini-format. Här går vägen med vatten på bägge sidor och du kan göra spontana strandhugg på öar som Islamorada (aktuellt med Netflixserien Bloodlines som spelades in just här).

Passar för: Solsugna i alla åldrar.
Bäst tid att åka hit: Februari–maj, oktober–november.
Så tar du dig hit: Flyg till Miami med Norwegian. SAS flyger direkt från Köpenhamn till Miami från och med hösten 2016.
Restid: 10,5 timmar med direktflyg.

Listan fortsätter på nästa sida.

10. Etiopien

Afrikanskt äventyr

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Till Etiopien åker man för människorna, kulturen och landskapet. Enligt forskare kan det ha varit här som mänskligheten uppstod, och det finns uråldriga lämningar bland annat av klippkyrkor från 500-talet.

Den höglänta terrängen bjuder på fantastiska vandringar, och Simienbergens variationsrika natur brukar liknas vid både Grand Canyon och Nepal. Området har 25 toppar på över 4 000 meter över havet och kallas ibland för Afrikas tak. När du är färdig med höjderna kan du bege dig ner till Danakilöknen, belägen 120 meter under havet och utsatt för extrem hetta. Där finner du ett märkligt färgrikt landskap som mer påminner om science fiction än något du förväntar dig hitta på jorden.

Etiopien har gjort sig känt som ett land med en totalitär regim som utövar förtryck mot oliktänkande. Men att ta den medvetenheten med sig och ge människorna i landet en chans till möte kan bli en svårslagen upplevelse.

Passar för: Kunskapslystna vandrare.
Bäst tid att åka hit: Oktober–mars, då det är torrperiod.
Så tar du dig hit: Ethiopian Airways flyger från Stockholm till Addis Abeba.
Restid: Från cirka 10 timmar.

9. Rwanda

Minnesvärda möten

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto; Thinkstock.

Att stå öga mot öga med en bergsgorilla. Känna håren på kroppen resa sig i ren eufori över att få se dem i deras naturliga miljö, och samtidigt veta att det är några av de sista vi har kvar på jorden. En på samma gång vacker och sorglig känsla, och ett måste att uppleva i Rwanda. I bergslandskapen där Rwanda, Uganda och Kongo möts finns den spillra kvar som måste skyddas från tjuvjägare. Att besöka dem som turist är ett sätt att ge dem bättre förutsättningar att överleva.

Men det finns också annat som berör i Rwanda. Landet har rest sig efter folkmorden på 1990-talet och bildat ett av världens mest jämställda parlament. Kigali räknas som en av världens säkraste huvudstäder att vistas i som turist. Men självklart finns det djupa sår kvar, och att besöka Kigali Memorial Center är ett sätt att försöka förstå folkmordets mekanismer och vad det gör med ett land och dess människor. Det är dags att uppleva Rwanda både för att förstå det förflutna och uppskatta nuet.

Passar för: Samhällsintresserade friluftsmänniskor.
Bäst tid att åka: Rwanda kan besökas året runt. Torrtiden juni–september är bäst för att se bergsgorillorna i Volcanoes nationalpark. Regnperioderna februari–juni och september till mitten av december är bäst för att se schimpanser, som då inte vandrar lika långt som under torrperioderna.
Så tar du dig hit: Flyg med ett byte, med till exempel Ethiopian Airlines eller Turkish Airlines.
Restid: Från 12 timmar.

8. Sulawesi, Indonesien

Indonesiens akvarium

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Som fyra spretande fingrar sticker halvöarna ut från Sulawesi och bildar en lång kustlinje att utnyttja. Här finns Indonesiens bästa dykvatten, vida känt för sin biologiska mångfald. Bunaken National Marine Park, strax nordost om huvudön, är ett av världens absolut högst rankade dykområden, med en unik koncentration av färgsprakande korallrev och förstås mängder av fiskar. Sulawesi som ö bjuder på kuperad terräng med berg upp till över 3 000 meter.

Även under ytan skiftar miljön, vilket ger en variation som tilltalar mängder av undervattensdjur. Att sikten kan vara 25 meter och vattentemperaturen faktiskt kan nå ännu högre siffror, gör ju inte heller ont.

Men det är inte bara under ytan artrikedomen finns. Tillbaka på huvudön kan du torka vattnet ur öronen och lyssna efter någon av de 1 450 fågelarter som finns i området.

Passar för: Dykentusiaster och naturälskare.
Bäst tid att åka hit: Mars–oktober är bäst för att dyka i norra Sulawesi.
Så tar du dig hit: Flyg med minst två byten.
Restid: Från 24 timmar.

Mitt bästa tips:

Pulau bangka

Hur vackert det än är under ytan dras tyvärr Indonesien med ett nedskräpningsproblem som både flyter på havet och samlas på land. Tar du dig en bit ut från Bunaken, exempelvis till Pulau Bangka, kommer du dock knappast att bli besviken. Vita skärvor av sand, och en undervattensvärld som ger dig dåndimpen.

– Karin Wallén, krönikör.

7. Costa Rica

Ekolyx i djungeln

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

En av Costa Ricas största tillgångar är utan tvekan landets rika natur och överflöd av olika djurarter som till en stor del skyddas i reservat och nationalparker som utgör cirka 20 procent av landets yta. Costa Rica har blivit en betydande destination för lyx- och ekoturism men allt fler unga med mindre resebudget börjar även hitta hit. Här kan du surfa, dyka eller varva ner med yogapass eller spabehandlingar.

När du vill höja adrenalinnivåerna kan du prova forsränning eller bada i varma vulkanpooler vid Rincon de la Vieja eller så tar du dig upp till trädtopparna med ett zipline-äventyr i djungeln – nästan ett måste vid ett besök i Costa Rica. Eller så kan du bara slappa med en paraplydrink på en folktom strand som kantas av bugande palmträd. I Costa Rica är möjligheterna oändliga.

Passar för: Surfare, äventyrslystna, hälsofreaks, yogisar och ryggsäcksresenärer.
Bäst tid att åka hit: Hela året, men högsäsongen pågår mellan december och mars. Under lågsäsongen mellan maj och fram tills mitten av november regnar det mer men priserna är billigare, -vegetationen grönare och det är färre turister.
Så tar du dig hit: Flyg till San José med två mellanlandningar.
Restid: Cirka 20 timmar.

6. Istrien, Kroatien – årets matdestination

Smaker i gränslandet

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Kroatiska landskapet Istrien är en korsväg. Här har omväxlande romare, venetianer och habsburgare styrt. Det italienska arvet känns mest tydligt. I provinshuvudstaden Pula finns en välbevarad romersk amfiteater och i badorten Rovinj och andra kuststäder serveras mer pasta än potatis.

Kusterna bjuder på bad i klart vatten från klippor och bryggor, medan inlandet består av böljande vinodlingar och höga kullar, ofta krönta med en borg. Besök pyttebyarna Roc och Hum som känns som hämtade ur ett Asterixalbum och muromgärdade Motovun högst upp på en kulle med milsvid utsikt och årlig filmfestival. Här mixas det italienska köket med det centraleuropeiska. Färska skaldjur och fin fisk med italienska smaker vid kusten, som toppas med inlandets vita tryffel och välhängda lamm-, nöt- och fläskkött med syrade grönsaker. De istriska vinerna tillhör de bästa i östra hörnet av Medelhavet. Hyr en cykel eller en bil och ta dig runt mellan vingårdarna – Franc Arman, Capo, Matosevic med flera – och njut av smakerna, dofterna, tanninerna och livet.

Passar för: Barnfamiljer och matnördar.
Bäst tid att åka hit: Maj–september.
Så tar du dig hit: Direktflyg från Skandinavien till Pula på sommaren. Andra årstider flyger du till Trieste och tar bussen till Istrien.
Restid: 2 timmar med direktflyg, annars cirka 5 timmar.

5. Queens, New York, USA – årets storstad

Mest multikulti

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock,

Att åka The 7 Flushing Local från Manhattan till slutstationen i Queens tar 29 minuter och kostar 25 kronor. Det är den enda tågresa du behöver ta för att upptäcka världen. ”International Express” gnisslar och gungar förbi Long Island City på andra sidan East River, upp på rälsen över Roosevelt Avenue. Där under breder världskartan ut sig: Filippinerna, Bangladesh, Tibet, Colombia, Jamaica, Puerto Rico, Peru. I Astoria, längre norrut, hittar du Grekland och Egypten.

När tåget når Flushing kliver du ut i Kina. Skyltarna har asiatiska tecken, butikerna säljer durian och drakfrukt, och lunchen på pekinganka smakar lika gott som den är billig. Det här är New Yorks äkta Chinatown, den på Manhattan är en tafflig turistkopia.

Queens är världens etniskt mest blandade område, ingen annan plats har lika många nationaliteter, språk och smaker. En mix och ett myller som är underbart att upptäcka.

Nöjer du dig med att stanna i USA kliver du av på första stationen i Long Island City, Vernon Blvd, och käkar på The Burger Garage.

Passar för: Dig som vill upptäcka mer av New York. För alla som gillar mat och nya smaker. Queens är ett kulinariskt mecka.
Bäst tid att åka hit: Året runt. Men somrarna kan bli heta och vintrarna kyliga.
Så tar du dig hit: Direktflyg till New York från Arlanda eller Kastrup.
Restid: Cirka 8 timmar.

Mitt bästa tips:

Bohemian Beer Garden i Astoria

Tjeckisk fatöl till bra priser, familjär stämning och en stor innergård med långbord. Finns inget trevligare ställe att vara på en varm sommarkväll i New York.

– Göran Ingman, reporter.

4. Nepal – årets äventyr

Världens tak

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Inget land skriker så mycket äventyr som Nepal. Snö och glaciärer följer Himalayas översta våning. Tempel, terrass-odlingar och klosterbyar är levande vardagsrum. Adrenalinkickarna som väntar är både oändliga och tidlösa. Berg att klättra i. Virvlande floder för forsränning och kajak. Trekkingleder till Mount Everest och Annapurna. Ångande djungel med tiger, noshörning och elefant.

Ända finns det goda skäl att resa till Nepal just nu. Jordbävningen 2015 slog undan fötterna på ett land som är extremt beroende av turism. Idag fungerar det mesta åter normalt. Buss, flyg, hotell, trekking. Res nu och du hjälper till med återupp-byggnaden av världens tak.

Passar för: Folk som vill röra på sig. Allt från vandringar och drakflygning till mountainbike och djungelsafari.
Bäst tid att åka hit: Höst och vår för trekking. Högsäsong är oktober–november. Vinter betyder klart och skönt väder, men elak kyla på hög höjd. Maj till slutet av september är monsunperiod.

Så tar du dig hit: Äventyrsresor, Pathfinder, Läs & Res, Världens Resor, Far Away Adventures är några svenska researrangörer som har Nepal på programmet. Bland annat Turkish Airlines och Qatar Airways erbjuder reguljärflyg från Skandinavien till Kathmandu.
Restid: Cirka 13 timmar.

Mitt bästa tips:

Shivas berg

Man kan vandra i tunn luft till Everest. Ge sig ut på månadslång jakexpedition till avlägsna Dolpo. Eller ta lokalbussen i knappt en timme från Kathmandu till Shivapuri. På bergets sluttningar växer gammal, knotig sagoskog av rhododendron och ek. Hinduiska eremiter mediterar i ihåliga träd. Leopard smyger på tysta stigar. I buddistiska nunneklostret Nagi Gompa väntar dessutom billigt och stämningsfullt boende.

– Mikael Persson, reporter.

3. Hamburg – årets weekenddestination

Het hamnstad

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Tysklands näst största stad har hamnat lite i Berlins bakvatten. Det är synd, eftersom det finns många skäl att älska Hamburg. Här finns något för alla, i distinkt skilda kvarter som alla är lätta att ta sig emellan. I Sternschanze och Karolinenviertel finns det unga hippa Hamburg, med alternativa butiker och det gamla slakthusområdets nya restauranger.

Ett stenkast ner mot Elbe ligger mytomspunna Reeperbahn, som lever dygnet runt men mest på natten. För en glimt av det splitternya Hamburg beger du dig till Hafencity – en helt ny stadsdel som växer fram i Europas största byggprojekt, där hamnen låg innan den flyttades längre ut från centrum. Hamnen har ett starkt symbolvärde för Hamburgborna, och att sitta på en servering vid Elbstrand och se fartyg lossa last från hela världen är ett skådespel du inte bör missa.

Passar för: Stadsflanörer.
Bäst tid att åka: Året runt.
Så tar du dig hit: Flyg, tåg eller bil. Hamburg ligger bra till från både Rostock och Kiel, med färjeavgångar från Trelleborg respektive Göteborg.
Restid: Direktflyg från Stockholm tar 1,5 timme. Direkttåg från Köpenham tar 4,5 timme.

Mitt bästa tips:

Ät på strandpärlan

Ta en passagerarfärja till Elbstrand och restaurangen Strandperle, som håller öppet året runt. Här äter och dricker du gott, medan du studerar hamnkranarna och fartygstrafiken på andra sidan älven. strandperle-hamburg.de

2. Korsika, Frankrike – årets sol & baddestination

Vild och vacker

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Många känner till den, men Korsika tycks ändå på något sätt förbisedd jämfört med andra öar i Medelhavet. Varför? undrar vi – ön har trots allt precis det som många resenärer efterfrågar idag. Stränderna är bland de bästa i Europa, maten och vinet håller hög klass och som bonus finns den vilda naturen som inbjuder till aktiviteter och fysiska utmaningar. Kanske är det de karga och höga bergen som kan få ön att verka lite otillgänglig?

Korsikanerna själva dras också med ett rykte om att vara lite aviga. Själva lockas vi av det egensinniga på Korsika. Den lilla ön innehåller många världar i en – från de inbjudande stränderna och badorterna till de vilda och mytomspunna bergen. Oavsett om du kommer för att vandra eller bara lata dig på stranden kommer du att trivas här.

Passar för: Vandrare, familjer, sol & badare.
Bäst tid att åka:Maj–juni och sep–okt. Juli och augusti lockar flest turister men kan också vara i varmaste laget.
Så tar du dig hit: Flyg till Bastia, Ajaccio eller Calvi.
Restid: 3 timmar med flyg.

Mitt bästa tips:

Ta tåget till stranden 

Mellan Ile Rousse och Calvi på västkusten går en långsam rälsbuss som gör ideliga stopp vid byar och stränder längs vägen. Det går inte fort men tåget är ett suveränt sätt att se kusten och inbjuder till spontana infall, bara att gå av där man tycker det ser fint ut. Var på plats i god tid för att knipa en sittplats, det kan bli trångt under högsäsongen. train-corse.com

1. Filippinerna – årets resmål

7 000 öar kan inte vara fel

Här är årets 25 bästa resmål 2016!
Foto: Thinkstock.

Filippinerna har bubblat ett tag. Smugit fram i skuggan av asiatiska storheter som Thailand och Malaysia. Förra året tog landet hem plats 22 på den här listan, nu tronar Filippinerna överst på pallen. Så vad är storheten? I våra ögon är det att Filippinerna lyckas vara både annorlunda och bekant.

Bekant för sitt turkosa och snorkelvänliga hav, för vita puderstränder och palmer med exakt rätt vykortsvinkel. Precis som grannländerna, även om Filippinernas badparadis är snäppet snyggare. Inte så konstigt i ett land med 7 107 tropiska öar att välja bland.

Annorlunda för Bohols böljande chokladkullar, för knasiga skapelser som det klotögda spökdjuret, och för att landet är katolskt i en region där många vänder sig mot budda. Här finns inga snirkliga tempel, utan klassiska stenkyrkor som lika gärna kunde stå i Spanien eller Italien. En detalj kan tyckas, men det ger landet en annan känsla.

Filippinerna är också annorlunda för det starka amerikanska inflytande som gett allt från BBQ-restauranger och relativt goda engelskakunskaper, till de märkliga bussar som kallas jeepneys.

Filippinerna kan vara overkligt vackert, men baksidorna finns där. Slum och fattigdom i Manila, städer sönderslagna av tyfoner. Det är inte världens enklaste land att resa i, men belöningarna är stora.

Passar för: Alla. Oavsett om du är nyfiken backpacker eller soltörstande vinterturist som bara vill vila, hittar du en plats.
Bäst tid att åka: November–april.
Så tar du dig hit: Direktflyg saknas. KLM via Amsterdam till Manila är ett smidigt alternativ. Flyg via Bangkok eller Hongkong är också vanligt.
Restid: cirka 15 timmar.

6 fantastiska sätt som resande förändrar dig till det bättre

15 outforskade destinationer – hit reser minst turister

Årets 25 bästa resmål 2015

10 bästa länderna för etiskt resande 2016


Text: Per J Andersson • 2016-02-19
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen