Redaktionen

Redaktionen

Iran

Tips: Skidåkning i Iran

Albortzbergens skidorter är lättåtkomliga direkt från Teherans flygplats. Här är Vagabonds guide till skidåkningen i Iran.

Text: Redaktionen • 2008-02-06

Resa dit

Iran Air flyger Stockholm-Teheran, Teheran–Stockholm på torsdagar och lördagar. Göteborg–Teheran och Teheran–Göteborg går på måndagar. Flygbiljetten tur-och-retur kostar från 3 600 kronor. Boka genom en svensk resebyrå, till exempel Shoma Travel,
http://www.shoma.se/. Du hittar fler återförsäljare på http://www.iranair.se/.

Resa runt

Från flygplatsen tar du taxi till centrala Teheran eller direkt till bergen. Beroende på trafiksituationen tar det en till tre timmar att nå Dizin eller Shemshak som ligger i olika dalgångar. Taxiresan kostar ungefär 160 kronor. Taxipriserna har gått upp på grund av bensinransonering, men du har större chans att förhandla fram ett bra pris om du tar taxi från centrala Teheran. Pruta alltid! Eftersom arbetslösheten bland akademiker är stor i Iran är det inte omöjligt att hitta en taxichaufför som kan engelska.
Med taxi kan du också ta dig mellan skidorterna, men bli inte förvånad om någon trevlig skidåkare plockar upp dig och ger dig gratis skjuts. Närmaste vägen mellan Shemshak och Dizin är en vacker men skräckinjagande bergsväg som tar 15 minuter med taxi, pris cirka 30 kronor. Observera att den här genvägen kan hållas stängd efter kraftiga snöfall. Darbandsar ligger i samma dalgång som Shemshak, cirka 15 minuters bilväg därifrån.

Bo

Dizin har ett hotell precis vid skidanläggningens fot (tel 0262-254 24 49) som är praktiskt att bo i om man vill åka skidor bara i Dizin. Ett rum för två kostar 60 dollar inklusive frukost. Enkel standard.

Shemshaks skidhotell är ungefär lika betongcharmigt (tel 0221-355 22 60, 355 22 61). I Shemshak hyr Teheranborna lägenhet på skidsemestern. Här finns flera alternativ till boende men ingen välorganiserad förmedling. Vill du ordna eget boende kan du prata med byborna i skiduthyrningen eller i kioskerna längs med huvudvägen. Priset för en lägenhet är cirka 2 700–6 700 kronor per vecka.

Gruppresor

Vill du slippa krångel med att fixa eget boende eller känner du dig osäker i opistade områden finns det flera organiserade skidresor till Iran. Kolla in
http://www.pathfindertravels.nu/, http://www.langleytravel.com/ och http://www.resecentrumgruppen.se/.

Äta

I skidbackarnas restauranger hittar du ingen traditionell iransk mat. Här är det snabbmat som gäller, hamburgare, pizza, soppa och korv. Passa på att äta god mat i Teheran eller på Kohestan Restaurant som ligger på vägen mot Shemshak. Här serveras saftiga kebabspett, goda grytor och fram till klockan tio på morgonen den traditionella frukosträtten halim som är en mättande gröt med kött i. Till frukost på hotellen serveras alltid tunnbröd, iransk fetaost och te.

Priser

Liftkort 40–80 kronor per dag. Skidhyra 70–100 kronor per dag om du väljer moderna carvingskidor. En kopp te cirka 3 kronor. Frukost på restaurang cirka 20 kronor. Middag 30–70 kronor. Iranierna äter oftast sitt huvudmål mitt på dagen.

Säkerhet

Säkerheten i backarna är betydligt sämre än i Sverige. Gör alltid en egen bedömning av snöläget innan du kör utanför pisterna. Detta är särskilt viktigt i Darbandsar och Shemshak där pisterna är branta och lavinrisken är störst. Ta med egen säkerhetsutrustning om du tänker åka mycket offpist. I Teheran är det trafiken du ska akta dig för. Tänk på att följa Irans lagar om klädsel.


Text: Redaktionen • 2008-02-06
IranVinterresa

Scroll to Top