Annons
Annons
Vagabond älskar Tokyo för maten, populärkulturen, energin och lugnet som rådet i denna megastad. Foto: GettyImages

Vagabond älskar Tokyo för maten, populärkulturen, energin och lugnet som rådet i denna megastad. Foto: GettyImages

Japan

Allt du behöver veta om årets hetaste resmål – Tokyo

Varje år korar Vagabond "årets bästa resmål". Och nummer ett är – Tokyo – världens bästa stad. Här listar vi allt du behöver veta om staden, resan och så får du givetvis massor av tips.

Text: Fredrik Brändström • 2020-01-28 Uppdaterad 2021-11-03

Årets bästa resmål 2020

– motivering –

I Tokyo finns en atmosfär och en energi som inte går att hitta någon annanstans i världen. Trots att det bor 35 miljoner människor här finns det få städer som är så lugna och säkra att vistas i för en besökare. Strosa i Shibuya, rumla runt i Shinjuku, nörda loss på japansk populärkultur i Akihabara, kolla in de senaste trenderna i Harajuku och känn historiens vingslag i Asakusa. Och passa även på att utforska lite mer okända kvarter som Shimo-Kitasawa, Daikanyama, Nakameguro och Koenji. 

2020 är Tokyo extra mycket i rampljuset tack vare de olympiska spelen som hålls mellan 24 juli och 9 augusti.

Har du gott om tid och vill göra Tokyoresan till ett riktigt äventyr så är det bara att ta Transsibiriska järnvägen till Vladivostok där du fortsätter med båt till Japan. Busenkelt!

Chefredaktörens bästa tips: 

“Januari och februari är enligt mig en underskattad period att besöka Tokyo. Antalet turister är få och man kan ofta ha tur och hitta billiga flygbiljetter. Inte minst är det också högsäsong för den som vill testa norra Japans världsberömda skidåkning”.

– Fredrik Brändström

Allt du behöver veta om årets hetaste resmål - Tokyo
Det finns alltid någonting att se eller göra i Tokyo. Foto: GettyImages

Resa till Japan

Visum

Svenska medborgare som önskar resa till Japan som turist i längst 90 dagar behöver inte ansöka om inresevisum i förväg.

Resa dit

Flyg

T/r-biljetter finns för från drygt 4  000 kronor.

Till sommaren 2020 börjar All Nippon Airways flyga mellan Stockholm och Tokyo. Dessutom har svenska SAS öppnat en ny direktlinje till Haneda International Airport i Tokyo från Kastrup, Köpenhamn.

Läs mer här: Ny direktlinje mellan Stockholm och Tokyo 2020 och Ny direktlinje till Tokyo från Köpenhamn.

Finnair flyger direkt från finska huvudstaden Helsingfors till Tokyo, och två gånger i veckan har de även börjat flyga till nordliga Sapporo på ön Hokkaido.

Läs mer här: Nytt direktflyg till japanska Sapporo från Helsingfors

Tåg och båt

Ta Transsibiriska järnvägen från Moskva till Vladivostok och färja till japanska Tottori via Sydkorea, eller så kan du svänga av ner till Kina och ta dig till Shanghai, varifrån du kan åka färja till Osaka.

Valuta

Japanska yen: 1000 yen motsvarar cirka 87 kronor.

Fler och fler butiker och restauranger tar emot kort, men det är många ställen som inte accepterar internationella kort. Ha därför alltid med dig kontanter! Det bästa stället för uttag är 7-Eleven, de finns praktiskt taget överallt och uttagsautomaterna accepterar internationella kort.

Telefoni och internet

Nya telefoner ska fungera bra, men är väldigt dyrt att ringa och skicka SMS. En lösning är att hyra en pocket wifi router, dvs mobilt bredband. Man bokar detta innan resan och hämtar upp på bland annat flygplatsen, några leverantörer är Japan Wireless, iVideo, Pocket WiFi och Fox WiFi. 

Det är inte bara bra för telefoni eller sms utan underlättar även enormt när man letar sig fram i mega-metropolen och behöver karta och internet. Glöm inte att ta med en “power bank”, dvs extra batteri för att ladda det mobila bredbandet under dagen.

Tips! Många uthyrare på Airbnb har ett portabelt modem för gästen att ta med sig ut på stan under vistelsen. En bra sak att kolla efter om man hyr rum/lägenhet.

Tåg i Japan

Japan Rail Pass är ett interrailkort som kan användas i stort sett obegränsat på alla Japan Railways-linjer (JR-linjer) i hela Japan. Man kan köpa Japan Rail Pass på plats, dock är det lite dyrare än att köpa passet innan avresa.

Förbeställ ett nationellt järnvägspass som gäller i hela landet i 7, 14 eller 21 dagar för mellan 2 300 och 4 700 kr, med tillägg för första klass. I Sverige kan passet köpas på förhand via Japanspecialisten (japanspecialisten.nu).

Allt du behöver veta om årets hetaste resmål - Tokyo
Tåg är heligt i Japan. Kommer på minuten och är alltid i framkant rent tekniskt. Foto: GettyImages

OS – Tokyo

De 32:a sommarspelen kommer att arrangeras i Tokyo den 24 juli till 9 augusti 2020. Vilket kommer innebära att det ju denna period kommer vara väldigt många fler turister i staden, dessutom kostar resorna under denna tid mer än vanligtvis.

De flesta arenorna ligger i två huvudsakliga zoner: Heritage Zone omfattar centrala Tokyo medan Tokyo Bay Zone ligger till större delen på de konstgjorda öarna Ariake och Odaiba. Under OS i Tokyo kommer fem nya idrottsgrenar att introduceras för första gången; baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing.

Vill man köpa biljetter eller läsa mer om OS, besök Sveriges Olympiska Kommitté

Läs mer om Tokyo och Japan nedan.

Vi listar några av våra mest lästa och populäraste reportage och guider!

Stor guide: 10 trendiga stadsdelar i Tokyo

Koenji – Tokyos bohemiska oas

Guide: 20 pärlor i Koenji – Tokyos bohemiska kvarter

33 måsten i Tokyo

Tokyo–Hokkaido – med snabbtåg genom Japan

Guide: Tågresa i Japan

Kyushu: 17 måsten på de varma källornas ö i Japan

Quiz: Hur mycket kan du om Japan?


Text: Fredrik Brändström • 2020-01-28
JapanRestipsListorTokyo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top