Annons
Annons
Färgglada och genomskinliga toaletter i parken i Tokyo. Foto: Satoshi Nagare/The Nippon Foundation

Färgglada och genomskinliga toaletter i parken i Tokyo. Foto: Satoshi Nagare/The Nippon Foundation

Japan

Kolla in de nya – och genomskinliga – toaletterna i Tokyo

I ett försök att förbättra ryktet gällande offentliga toaletter, som annars anses smutsiga, mörka och otrygga, har man påbörjat ett projekt för att renovera toaletterna. De nya toaletterna har fått folk att höja på ögonbrynen!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-18 Uppdaterad 2021-06-23

Japan nämns ofta i diskussioner som ett av världens ”renaste länder” och vandrar man genom kvarteren i megametropolen Tokyo bli man med ens varse om just hur rent det är, trots de miljontals invånare som bor där. De offentliga toaletterna ska inte bara sämre!

Nippon Foundation, en välgörenhetsorganisation vars syfte är att bidra till Japans återuppbyggnad efter andra världskriget, har lanserat ett nytt prjekt – ”The Tokyo Toilet project”. Tanken är att renovera de offentliga toaletterna i Tokyo, till en början i stadsdelen Shibuya, för att råda bot på allmänhetens syn på dessa som smutisga, mörka och otrygga.

Färgglatt och genomskinligt

Tokyos toalettprojektet kommer ha 16 kreatörer som kommer med idéer för 17 offentliga toaletter för Shibuya-området. De tre första toaletterna öppnades för användning för allmänheten i början av augusti.

De genomskinliga och färgglada toaletterna finns i Haru-no-Ogawa Community Park samt Yoyogi Fukamachi Mini Park, medan en tredje, som flankeras av en serie betongväggar och starkt ljus, finns att hitta i Ebisu Park. 

Men det är de genomskinliga toaletterna som fått folk att reagera. Ytterväggarna har byggts av ett speciellt glas som omedelbart blir ogenomskinliga när man låser toalettdörren. Förutom själva funktionen som toalett har strukturen också en sekundär funktion. ”På natten lyser toaletten upp parken som en vacker papperslykta,” menar arkitektfirman som också påpekar att man, tack vare fönstret, kan se om toaletten är ren eller ockuperad av någon annan.

Kolla in filmen!

Stor guide: 10 trendiga stadsdelar i Tokyo

Allt du behöver veta om årets hetaste resmål – Tokyo

Vagabond listar: Årets 30 bästa resmål 2020

Film: "Världens roligaste flygvärd" får alla att skratta


Text: Helle Kikerpuu • 2020-08-18
JapanNyhetTokyo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen