Annons
Annons
Akihabara i Tokyo

Akihabara är en populär stadsdel i Tokyo – här är fem andra platser att besöka i landet. Foto: Jezael Melgoza/Unsplash

Japan

Kontrasternas land – 5 unika upplevelser i Japan

Picknickpark i Tokyo, ninjamuseum i Kyoto och teodlingar på Kyushu. Vi listar 5 unika upplevelser på 5 platser i Japan!

Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-26 Uppdaterad 2023-10-03

Tokyo

Två sidor av Japan

Vare sig man är ute efter helt skruvade upplevelser man inte fattar existerar eller krattade sandgångar och ceremoniella tebjudningar finns båda att finna i Japan. Det är landet med extrema kontraster och ett ställe man kan uppleva detta på är i Harajuku, i stadsdelen Shibuya. Här florerar stadens ungdoms- och cosplaykultur. Söndagarna i Yoyogi Park är legendariska, då blir nämligen parken ett slags vardagsrum för Tokyoborna där de kan slappna av, ha picknick, ägna sig åt hobbys och dansa.

Strax bredvid ligger Meiji Shrine – en shintohelgedom omgivet av skog tillägnad kejsare Meiji och hans hustru kejsarinnan Shoken. De huvudsakliga helgedomsbyggnaderna ligger ungefär tio minuters promenad från den södra ingången nära Harajukus tunnelbanestation.

Läs mer: Stor guide: 10 trendiga stadsdelar i Tokyo

Färgstarkt i Harajuku… Foto: GettyImages
… stillsamt vid helgedomen. Foto: Unsplash

Kyoto

Samuraj- och ninjamuseum

Hoppa på snabbtåget från Tokyo och du rullar in i Kyoto prick 2 timmar och 58 minuter senare. Här är det fullt av klassisk och tidlös elegans. Man kan bland annat besöka många historiska tempel och helgedomar eller vandra genom geisha-distriktet Gion. Är man intresserad av ninja- och samurajhistoria får man inte missa ett besök på Samurai and Ninja Museum, i Kyotos historiska centrum. Här kan såväl barn som vuxna lära sig mer om Japans historia och de världsberömda krigarna. Museet har flera olika utställningar med rustningar, vapen och verktyg. Efter en guidad tur kan man prova en samurajrustning och lära sig att kasta shuriken (ninjastjärnor).

Läs mer: Kyoto – två dygn enligt japansk tradition

Hiroshima

Gripande historier på fredsmuseet

När man kommer till staden Hiroshima är det svårt att föreställa sig att en atombomb släpptes just där och all den fruktansvärda förödelsen som uppstod – då och långt senare. Mellan 90 000 och 120 000 av invånarna i staden beräknas ha dödats av den omedelbara detonationen eller av andra skador de närmaste dagarna, men på grund av ökad cancerrisk samt andra sjukdomar är det omöjligt att veta hur många som dött eller påverkats av detonationen.

Idag kallas staden fredens stad och på fredsmuseet kan man läsa, lyssna och se filmer om hur bombningen av staden påverkade människorna. Det är gripande historier som gör en tveklöst medveten om vilken oerhört farlig risk mänskligheten tagit genom framställandet av sådant vapen.

Genbaku Dome är bevarat i skicket efter bombningen av Hiroshima. Foto: GettyImages

Ureshino

Sov bland japanska teodlingar

Ta nya höghastighetståget Nishi-Kyushu Shinkansen och hoppa av vid Ureshino Onsen Station på ön Kyushu. Här täcks marken av gröna teodlingar invid foten av de omkringliggande bergen. År 2019 lanserades initiativet Tea Tourism i området. Här kan man bland annat hyra cyklar som en del av konceptet ”Tea Cycling” och cykla runt på teplantagen Ureshino, samt smaka på deras berömda gröna te. Vill man unna sig den ultimata te-upplevelsen finns det även möjlighet att övernatta på plantagen. Under vistelsen tilldelas gästerna en dedikerad ”te-butler”, som väljer ut teer och arrangerar traditionella te-ceremonier.

Upptäck Japans fantastiska teer på nära håll i Ureshino. Foto: GettyImages
Japanska teceremonier är en konstform. Foto: GettyImages

Okinawa

Strandhäng med tropisk värme

Okinawa, som är Japans sydligaste prefektur, har en mycket speciell historia. Det var till exempel här som kampsporten karate föddes och huvudön har nio platser klassade som världskulturarv av Unesco. Dessutom har två av öarna, Yanbaru och Iriomote, utsetts till världsnaturarv. Men öarna är nog mest kända för sitt extremt subtropiska klimat, med vita stränder, mangroveträd och fantastiskt undervattensliv. Här är det lätt att glömma tiden och bara leva i nuet. Det finns flera direktflyg från både Tokyo och Osaka. Vill man ännu längre söderut ska man ta sikte på ön Ishigaki för vacker natur, färre turister och utmärkt dykning.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-09-26
JapanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen