Annons
Annons
Kiyomizutemplet har blivit något av en symbol för staden Kyoto.

Kiyomizutemplet har blivit något av en symbol för staden Kyoto.

Japan

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition

Ett par dagar i lugna Kyoto är en bra start på en vistelse i Japan. Här får du en grundkurs i det traditionella Japan – geishor, tempel och zenträdgårdar –  samtidigt som det ultramoderna landets alla förströelser finns inom räckhåll.

Text: Jan Pettersson • 2014-01-23 Uppdaterad 2021-06-23

Ända sedan den japanske kejsaren flyttade sitt hov från Nara till Kyoto år 794, har Kyoto genomsyrats av kultur och religiösa riter. Sammanlagt byggdes närmare 2 000 tempel här.

Till skillnad från många av de andra större städerna i Japan, är Kyoto lätt att få grepp på för en besökare. Staden är byggd efter gammal kinesisk stadsplanering, vilket innebär att den kan liknas vid ett stort schackbräde. Gatorna går till stora delar i öst–väst, nord–sydlig riktning. Att ha centralstationen, ett arkitektoniskt under bara den, som utgÙ�ngspunkt brukar fungera bra.

Det är en vacker – och med japanska mått mätt – rogivande stad. Som turist hamnar man hela tiden mellan gammalt och nytt. Ena stunden sitter man och begrundar mossbeklädda stenar från 1400-talet, för att timmen senare sitta på en futuristisk bar och sniffa på rent syre, medan 3D-animerade mangafigurer slåss med samurajsvärd på plasmaskärmar.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Giondistriktet är av tradition geishornas hemvist i Kyoto.

Här är våra förslag på hur du lägger upp två minnesvärda dygn i Kyoto. Låt dig inspireras!

Dag 1

09.00 – Trädgårdsdags

Man kan inte annat än förbluffas över den trädgårdsarkitekt som för drygt 500 år sedan planerade vad som idag är den mest kända zen-trädgården i världen – Ryoanjii.

Till saken hör att ingen egentligen vet vad de femton strategiskt utsatta stenarna på templets välkrattade stenhav symboliserar. Den bästa tesen jag hört hittills är att det inte är stenarna utan den tomma ytan runt stenarna som är det viktiga. Likt en kalligrafimästares sparsamma penseldrag är det stenhavets tomhet man ska ta till sig. “No Mind”, som det så filosofiskt heter.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Ryoanjii. Världens mest berömda grustag.

12.00 – Munkar & mossor

Ginkakuji, eller Silverpaviljongen som den också kallas, byggdes 1482 av shogunen Ashikaga Yoshimasa, som ville ha ett ställe där han bland annat kunde beskåda månen. När shogunen dog togs området över av munkar, som bland annat anlade en vacker mossträdgård i bästa zen-stil. Här finns också ett stenhav med en gruskon som symboliserar vulkanen Fuji. Att se på när trädgårdsmästarna går runt och sopar rent mossan med en kvast är i  sig en rätt lugnande upplevelse.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Silverpaviljongen. Inte så silvrig, men vacker ändå.
Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Detalj från mossträdgården vid Silverpaviljongen.

14.00 – Kärlekskällan

Med kropp och sinne i fullkomlig harmoni fort­sätter du sedan upp längs de östra bergen tills du kommer till Kiyomizutemplet. Något av en symbol för staden Kyoto. Härifrån har du också en fin utsikt över staden. Templet grundades år 778 men byggnaderna du ser härstammar från runt 1500-talet. Byggdes på en källa vars vatten säger sig främja långt liv, framgång i skolan samt ett lyckligt kärleksliv. Vem vill inte ha det? Templet når du även direkt från Kyotos centralstation med buss nr 100 eller 206.

17.00k– Körsbärsparken

Som avslutning på dagen tar du dig till Maruyamaparken som är Kyotos mittpunkt. Är du här under vårens körsbärsblomning, lär du inte känna dig ensam. Här kan då samlas över 50 000 festglada japaner om väderlek och blommorna samarbetar. Vissa av träden är nästan 700 år gamla. Det största av dem kallas i Japan för “alla körsbärsträds moder”.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Maruyamaparken. Vanligtvis en lugn och fridfull plats, förutom under vårens körsbärsblomning.

20.00 – Japansk tapas

Den största koncentrationen restauranger finner du i området mellan Oike-dori och Shijo-dori samt Kiyamachi-dori och Karasuma-dori. Här ligger matställena på rad. Prisklasser från riktigt billigt till obscent dyrt. Om stället inte har en prislista som hänger utanför, finns det en anledning. Nu är du varnad!

Mina egna favoriter måste vara någon av de många små barerna eller izakaya, som de heter på japanska. Här kan man verkligen snacka om hål i väggen. När du kommer in i lokalen kan du välja mellan att sitta vid baren och se kockarna jobba eller ta plats på tatamimattorna. Fråga snällt om det finns en meny på engelska. Om inte, ska du kanske stanna kvar i alla fall. Det är otroligt hur långt man kan komma med lite teckenspråk.

Beställ in japanskt öl och kanske ett krus med sake. Menyn på izakayas påminner faktiskt en hel del om den spanska tapaskulturen. Välj mellan massor av utsökta smårätter. Vill du ha ris till får du beställa det vid sidan.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Izakaya. När japanerna vill vara sig själva för en stund.

Dag 2

09.00 – Sjungande golv

Hoppa på en buss och ta dig till Nijoborgen. Detta bevis på samurajernas makt, lät byggas av den kanske mest kände shogunen av dem alla, Tokugawa Ieasyu i början på 1600-talet. Ieasyu lyckades med att ena landet under en ledare. Något som hans ättlingar lyckades upprätthålla till samurajväldets fall 1868.
Nijoborgen är kanske mest känt för sina så kallade näktergalsgolv. Knarrande golvplankor som konstruerades för att varna mot eventuella lönnmördare.

Att golven fortfarande “sjunger” efter drygt 400 år är ytterligare bevis på japansk hantverkskonst av den högre skolan. Njut även av den vackra lummiga trädgården innan du går in i borgen.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Nijoborgen. Känd för sina sjungande golv, som varnade husägaren för lönnmördare.

13.00 – Shoppingrunda

Hjärtat av Kyotos shoppingdistrikt löper öst–väst mellan Shijo-dori och Kawaramachi-dori. Du når detta område med buss 205 från Kyotos centralstation. Hoppa av efter fyra stopp, så är du där.
Här finner du också de stora varuhusen som Hankyu, Takashimaya och Daimaru. Har du en kvart över, tycker jag att du ska ta dig till någon av varuhusens matavdelningar. Det är inte varje dag du får se en melon med en prislapp på runt 500 spänn.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Nishikimarknaden är ett måste för den som vill shoppa mat och delikatesser.

16.00 – Geishor i Gion

Ett annat “måste” i Kyoto är Giondistriktet där stadens världsberömda geishor eller geiko, som de kallas i Kyoto, håller till. Dessa skygga nattfjärilar stöter man lättast på under sen efter­middag. Då kommer de ut från sina bostäder i Gion, på väg till kvÙ?llens bokade uppträdanden. Man känner sig lite som en paparazzo när man smyger omkring och jagar fotomotiv. Skulle du ha lyckan att få se en geiko på gatan, fråga snällt om du får ta en bild. De flesta ställer gärna upp. Men inte alla.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Geishor har, till skillnad mot vad många tror, inget att göra med prostitution.

19.00 – Middag

När du ändå befinner dig i området bör du passa på att avnjuta lite god mat. Har du en tjock plånbok beger du dig till Hanami-koji-gatan där du finner det allra bästa som det japanska köket bjuder på. Det finns dock mer humant prissätta ställen här. Jag skulle testa Gion Nishisaka (ligger mitt på Hanami-koji) som serverar mycket god mat. Deras beef shabu shabu är lysande. Räkna med runt 500 kr per person för en middag.

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Shabu shabu. Japanernas variant av dopp i grytan.

00.00 – Skönsång & skrål

Runt midnatt är det så dags att fatta ett viktigt beslut. Hem till sängen eller vidare. En bra nöjeskombo som många japaner och turister utsätter sig för är att börja kvällen på baren The Pig & Whistle. När du “insupit” tillräckligt med inspiration tar du dig till Jumbo Karaoke Hiroba, som ligger i samma byggnad. Adressen är Kawabata-dori-Sanjo.

För cirka 200 svenska kronor per person får ni hyra ett rum under två timmar. Att det ingår fri alkohol i priset är något man är ytterst tacksam för när man själv är på väg att misshandla ett gammalt örhänge av Sinatra eller Cash. Men hur illa det än låter så jublar japanerna. De är i sanning ett hänsynsfullt folk!

Kyoto – två dygn enligt japansk tradition
Romantiska Sannenzakagatan. Ett populärt ställe att shoppa traditionella souvenirer.

Quiz: Hur mycket kan du om Japan?

Stor guide: 10 trendiga stadsdelar i Tokyo


Text: Jan Pettersson • 2014-01-23
JapanRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top