Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Laos

24 timmar i Vientiane

Laos huvudstad bullar upp med buddor, bastu och baguetter.

Text: Karin Wallén • 2012-09-06 Uppdaterad 2021-06-23

09.00 Skandinavisk frukost

Lika bra att få det överstökat redan till frukost, för även om det verkar fånigt att söka upp ett svenskt bageri när man är i Laos, är Scandinavian Bakery (74/1 Phangkham Rd, scandinavianbakerylaos.com) en riktig Vientianeklassiker som slår sina nystartade kusiner Swedish Pizza and Baking House (som finns i två upplagor i denna lilla stad!) med råge. Njut av en kaffe med påtår, koppla upp dig på gratis wifi eller se nyheterna på kabel-tv:n, och välj och vraka från smörgåsar och smarriga svenska bakverk. Det gör nästan alla internationella besökare förr eller senare, för det är svårt att låta bli.

10.00 Bomberna som föll

Mellan 1964 och 1973 fälldes två miljoner bomber över Laos, och kvarliggande klusterbomber skadar och dödar människor än idag, långt efter Vietnamkrigets slut. COPE är en organisation som hjälper skadade människor med rehabilitering och proteser. Ett besök på deras utställningscenter, COPE Visitor Centre (Khou Vieng Rd, mittemot Green Hotel) är en upplevelse, och ger en skrämmande insyn i krigets eftermälen.

11.30 Buddor i kubik

Promenera eller ta en tuk-tuk till busstationen Khou Din, intill marknaden Talaat Sao. Ta buss nummer 14 till Xieng Khuan, en imponerande park full av buddistiska och hinduistiska skulpturer två mil utanför stan. De över 200 cementstatyerna har inte mer än något halvsekel på nacken, men är imponerande i sin storslagenhet. Den gigantiska liggande buddan och den märkliga jätte­pumpan som man kan vandra runt i och klättra upp på, är bara två av alla coola formationer som gör resan ut hit väl värd.

24 timmar i Vientiane

13.00 laapa i dig lunch

Passa på att smaka Laos nationalrätt, laap, som är en kryddig färs av kyckling, fläsk, fisk eller nötkött, med smak av chili, mynta och lime. På Kua Lao (111 Samsenthai Rd) serveras traditionell laotisk mat i ett gammalt kolonialhus som gör sitt bästa för att ge dig en kulturell upplevelse. Ta lunchen här istället för middagen om du vill undvika att mätta magen mitt i ett laotiskt musikal-nummer.

14.30 gyllene tempel

Ska man se ett tempel ska man se Pha That Luang (ca 4 km tuk-tuk-färd norr om city) – en symbol både för buddismen och hela nationen. Den gyllene stupan med sin höga spira påstås innehålla ett bröstben från Budda själv, och är cent-rum för en särskild festival under
fullmånen i november.

17.00 bastu och massage

Har du inte fått nog av tempel är nästa stopp Wat Sok Pa Luang, en liten bit ut på landsbygden, där den största religiösa upplevelsen är av mer kroppslig karaktär. Laoterna älskar sin örtdoftande ångbastu och sin massagekultur, och här kan du få hela paketet i ett traditionellt stylthus. Vill du hellre ta en massage i stan kan du prova lyckan hos till exempel The Oasis (rue Francois Ngin).

19.00 fransk middag

De franska kolonisatörerna lämnade mer än baguetter efter sig i Laos. På trevliga bistron La Cave des Chateaux (Nam Phu) kan du välja kött eller skaldjur från grillen, eller gå rakt på de andra godbitarna: chokladmousse, ostar, viner, pastis …

21.00 kväll vid Mekongfloden

Ta en Beer Lao på någon av alla restau­ranger som ligger längs med gatan som följer Mekongfloden, och kolla in gatuförsäljarnas smycken, väskor, kläder och mat. Nyligen började flodpromenaden byggas om, med ett betongunderlag som tilltalar joggarna och flanörerna. På andra sidan ligger Thailand och glittrar i mörkret när solen gått ner i ett orange­färgat dis över Mekongfloden.

24 timmar i Vientiane
Gatumat i kvällsmörkret.

Missa gärna!

Att störta fram med en kamera i högsta hugg när munkarna gör sin dagliga vandring i stan. För att respektera kulturen ska man dessutom göra sig lägre än munkarna och aldrig se dem i ögonen när man ger dem sin gåva.

Missa inte!

Att göra en tur ut i det kuperade gröna landskapet utanför staden. Bland annat Green Discovery (greendiscoverylaos.com) anordnar friluftsaktiviteter i närheten.


Text: Karin Wallén • 2012-09-06
LaosRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top