705418.jpg

Malaysia

Malaysia med småbarn

Föräldraledighet är så mycket mer än BVC-besök, burkmat och barnvagnsmaraton. Särskilt om den tillbringas i Malaysia och Thailand.

Text: Anders Carlén • 2011-12-09

Förödelsen är total. En bombmatta av pad thai ligger utspridd i en halvmåne runt barnstolen tillsammans med rester av det som en gång var ett smörgåsrån och en vackert upplagd melonefterrätt.
Ett dricksglas har dessutom gått i bitar och följts upp med såväl kniv- som gaffelkastning, och jag tittar oroligt på min fru när en servitris närmar sig med bestämda steg.
Färgade av det ibland bistra babyklimatet i Stockholm där kaféerna stoltserar med laminerade bilder på överkryssade barnvagnar, och restaurangerna medvetet saknar barnstolar, gör vi oss beredda på en välförtjänt utskällning, eller i alla fall en lätt skakning på huvudet.
Men reaktionen blir den motsatta.
– So cute! säger hon glatt på dålig engelska, lyfter upp Valter – och går sin väg.
Med stor förvåning ser vi vår son vandra från famn till famn och noggrant synas och busas med av de andra servitriserna, kockarna, diskarna samt även de lokala gästerna – innan han, efter att ha passerat köket en extragång, återvänder till oss med servitrisens hjälp.
Så ger hon oss notan och frågar glatt:
– First time in Malaysia?

Malaysia med småbarn

Listan över goda råd och förmaningar från nära (pool­bad kan leda till sjukdom!) och kära (maneterna i havet är dödliga!) är lång när vi lämnar Sverige för Langkawi, Malaysia.
Vi ska vara borta i fyra veckor och har planerat resan utifrån Valter, elva månader. Med andra ord ingen bergsklättring, fallskärmshoppning eller bananbåt, men däremot stenkoll på lokala sjukhus, en väska till brädden fylld med barnmat och förbokade familjehotell i Vings och Apollos regi eftersom det garanterar både pool, luftkonditionering och en spjälsäng till Valter.
Langkawi visar sig inte bara vara soldränkt, vackert och gästvänligt – det är det perfekta resmålet för lagom bekväma småbarnsföräldrar. En minut till poolen, en och halv minut till havet och ytterligare 30 sekunder till minimarkets och plastblöjor – och alltid hotellrummet inom räckhåll för snabba blöjbyten och luftkonditionerings- pauser när solens strålar blir för starka. Det tar oss bara några dagar samt kirurgtejp över alla eluttag så är vi helt avslappnade och acklimatiserade till den lokala lunken.
Men ganska snart får vi trubbel i paradiset när den kortaste av oss tre bestämmer sig för att hungerstrejka. Värmen, jetlagen och det allmänna semesterläget hos sonen har brutit alla så högt skattade matrutiner och det blir en strid på kniven, förlåt skeden, att få i honom vad bvc rekommenderat. Lösningen blir till sist väl kyld välling fyra gånger om dagen och fruktdrinkar i alla tänkbara färger. För man kan ju inte gärna ge honom lokal mat, eller?

Malaysia med småbarn
Öråd. Hela familjen samlad i skuggan.

Spjälsängen är identisk med den som Valter har hemma och vore det inte för att den redan var upptagen av Dai Pei Ni, åtta månader gammal – och placerad mitt i en fullsatt nudelrestaurang, skulle jag kunna missta den för sonens. Ägaren till restaurangen, tillika den lilla flickans pappa, berättar stolt att hon nyss lärt sig att stå upp – innan han fortsätter till nästa bord för att ta upp en ny beställning.
Tanken lockar att fråga om han också kör med Anna Wahlgrens femminutersregel när dottern ska sova, men jag nöjer mig med en kokosdrypande nasi lemak, som Dai Pei Nis mamma lagat inne i det spartanska köket.
Vi har tillbringat dagen utom räckhåll från solen på öns största köpcentrum, Langkawi Fair, och bunkrat upp med lokal barnmat, extrablöjor och ett par flipfloptofflor åt Valter, misstänkt lika ett par Adidas-dito, av märket Asadi. Ett äventyr som även inkluderat en taxiresa tur och retur, där vi blev positivt överraskade över att det fanns bälte i baksätet och hastighetsbegränsningar som följdes, även om omkörning vid möte, krön och kurva var obligatoriskt.

Malaysia med småbarn
Promenad längs Ko Lipes lilla gågata. Se upp för nioåriga mopedchaufförer utan trafikvett.

Höghastighetsbåten drivs med tre gigantiska Yamaha­motorer och vi far fram över Andamanska havet i snabba 30 knop. Det gungar ordentligt och det är många som sitter med påsar i sina händer, redo att göra sig av med frukosten, innan vi når fastlandet.
En vecka har gått i Malaysia och vi åker en timme väster­ut för miljöombyte – till den thailändska ön Ko Lipe.
Valter trivs bra i den medtagna flytvästen och halvvägs till slutdestinationen sluter han ögonen för att somna, men dränker plötsligt oss båda med en kaskadspya. Jenny kommer snabbt till undsättning och efter några munnar vatten och ett paket näsdukar är vi åter på banan. Dränkta i svett, vällingspya och vätskeersättning anländer vi en halvtimme senare till Ko Lipe.
Vi checkar in – den här gången på ett Apollohotell – och konstaterar snabbt två saker:
1. Matstrejken är över – så länge sonen får en egen och väl tilltagen tallrik med den thailändska rätten pad thai (risnudlar, räkor, fläsk och böngroddar).
2. Ko Lipe är den snygga och coola styvlillebrorsan till Langkawi, där sanden är vitare, vattnet turkosare och stämningen än mer avslappnad.
Men vi är inte ensamma om att lockas av tanken på en oupptäckt ö med en öde strand – av dussinet hotell som finns på ön är de flesta ockuperade av svenskar och den eftersträvade känslan av att vara en internationell backpacker försvinner i samma stund som vi morgonpaxar oss varsin solstol (det var faktiskt de andra som började).
Hur som helst, Valter trivs som en ettåring i saltvattnet och tar till sig det thailändska folket – och köket – lika fort som han försvinner ur våra händer för att bli runtburen på ytterligare en restaurang. Han har heller inga problem med det rutinstyrda livet som lätt uppstår när utbudet håller sig till bad, sol och att titta på unga män som jonglerar med eld. Det har däremot hans föräldrar och efter två veckor är det med stor upptäckarlust och energi vi återvänder till Langkawi. Då beslutar Valter sig för att testa ännu fler av de lokala delikatesserna.

Malaysia med småbarn

Det är en perfekt avvägd mix av sand och snäckskal som den tidigare matstrejkaren serverar sig själv kvällen innan avfärd – och som blir början på fem dagars magsjuka för Valter, och ångest för oss. Barn torkar ut på nolltid, med livs­hotande följder. Så när alla vår medtagna resorbtabletter är utblandade och serverade – och de lokala smaksatta bortom drickgränsen, är det bara att ringa hem:
Till Margareta på svenska sjukvårdsupplysningen som har öppet dygnet runt och som kommer med råd – och recept på egenhändigt hopblandad vätskeersättning: (sex teskedar socker, en halv tesked salt och en liter vatten som du kokar). Sen blir det ordning på torpet, eller i det här fallet – i bungalowen.

Malaysia med småbarn

Valter, med sitt blonda hår och sin ringa ålder, fungerar som en mänsklig magnet och vi får kontakt med de mest oväntade människor när vi rör oss längs de livliga gågatorna. Det pratas med Valter och med oss och det tas en hel del bilder – utan oss. Att resa med barn, visar det sig, är extremt socialt.
Sista veckan håller vi oss borta från sand och snäckskal och besöker istället nattmarknaden i staden Kuah som bjuder på lokala rätter, fejkklockor och barnleksaker som aldrig skulle passera svenska myndighetskontroller. Blöjbytena sker spontant i gränder, på de få offentliga toaletter som finns att tillgå, men även i lite lyxigare miljöer, som till exempel ett cigarrum för vipgäster.

Malaysia med småbarn
Barnsligt enkelt. Livet som förälder på en strand utan vardagsproblem.

Tillbaka i Sverige efter fyra veckors resande räknar vi med att matvägran ska vara över och serverar glatt en av de många färdigrätter som rest med oss till Malaysia tur och retur. Men den lille globetrottern bara skakar på huvudet åt våra naiva försök och dömer snabbt bort husmanskosten med ett tallrikskast i golvet.
Jag ser ingen annan utväg än att ge mig ut i snömodden och gå till den lokala asiaten för att beställa hämtmat. Tre pad thai, närmare bestämt.

Guide till Langkawi

Resa till Langkawi

Flyg. Stockholm–Langkawi, med mellanlandning i Amsterdam och Kuala Lumpur med klm kostar från 12 000 kr. Biljettpris för barn varierar mellan flygbolag, men hos klm betalar man cirka 10 procent av en vuxen­biljett för barn under två år. En vuxen som reser med fler än ett barn under två år måste reservera säte för ett av barnen. Barn 2–11 år: 75 procent av vuxen­biljett. Det går också charter till Langkawi i Vings regi.
Båt. Från Thailand och ön Ko Lipe går båtar som en alternativ resväg.

Resa runt på Langkawi

Taxi kör på ön enligt fasta priser, exempelvis hamnen i Kuah–Pantai Tenga för 55 kr. Tidtabeller för transporter till Langkawi finns på langkawi online.com. Bälte finns, men inga bilbarnstolar.

Bo på Langkawi

Mutiara Burau Bay Beach Resort, tel 604-95 91 06 (mutiara-buraubay.com). Ligger på nordvästra delen av Langkawi inklämt i djungeln, med utsikt över havet. Ett knappt existerande utbud av affärer och restauranger väntar dock utanför hotellet. Egen hydda med barnsäng från 550 kr.
Amzar Motel, tel 604-955 13 54. Budgetboende längs Pantai Cenang för dig som vill leva billigt. Tänk dock på att ditt barn kanske inte uppskattar budget framför bekvämlighet lika mycket. Från 100 kr/natt, ingen barnsäng.
Vårt val! The Frangipani Langkawi Resort & Spa, tel 604-952 00 00 (frangipanilangkawi.com). Vinghotell med ekoinriktning och möjlighet till lekkamrater för äldre barn eftersom många skandinaver bor här. Ligger längst ner på populära stranden Pantai Cenang med havsnära pool. Lyxig hydda med barnsäng från 800 kr/natt.

Äta på Langkawi

Utbudet är rikt och bjuder, förutom på traditionell malaysisk mat, även på indisk och kinesisk kokkonst. Barn är varmt välkomna till såväl gatukök som lyxrestauranger och erbjuds ofta specialanpassade rätter efter föräldrars ibland komplicerade önskemål.
McDonald’s, Kuah. Efter fyra veckor av asiatisk kokkonst.
Charlie Motel, Pantai Tenga. Budgetrestaurang som har både thai- och malaysisk mat på menyn. Starkt kryddat! Under 100 kr för hela familjen.
Mare Blue Italian Restaurant, Telaga Harbour Park, Pantai Kok. Den bästa italienska maten utanför Italien – eller i alla fall i Malaysia – hittar du vid Telaga Harbour, på nordvästra delen av Langkawi. Runt 100 kr/pers.

Resa till Ko Lipe, Thailand

Thailändska ön Ko Lipe ligger bara en timme bort med båt. Under högsäsongen oktober–maj går det fyra färjeturer dagligen, två med vanliga färjan och två med snabbfärjan. Boka i tid eftersom det är ett populärt resmål. Cirka 300 kronor per person och enkelresa. Barn under 6 år åker gratis.
Telagaharbour.com eller kohlipethailand.com.
Vill du bo över kan du välja mellan alltifrån enkla hyddor till lyxiga resorter. Reser du med barn är Sita Beach Resort & Spa (sitabeachresort.com) och Bundhaya Resort (bund hayaresort.com) bra familjehotell där du kan bo för cirka 500 kronor natten. Frukost ingår.
Det finns ett flertal restauranger längs stranden och på båda sidorna av den lilla gågatan som korsar ön. Prisläget och kvaliteten är ganska mycket desamma och du kan lätt mätta familjen för 150 kronor.

Missa inte!

Utsikten från det 700 meter höga berget Gunung Mat Chinchang dit du tar dig med linbana och med barnet i famnen. Ta gärna en promenad på den intilliggande bron som är helt transparent och gör de mest vältränade benen oerhört svaga.

Malaysia med småbarn

Missa gärna!

Depåstoppet på väg upp till Gunung Mat Chinchang. Det är inte obligatoriskt att stiga av, men lätt att tro det, och när du väl gjort det måste du köa ytterligare en gång för att nå toppen.

5 Barnvänliga aktiviteter

1. Underwater World. Asiens största akvarium hittar du längs Pantai Tengah. Slipp värmen för en dag och upplev pingviner, anakondor och hajar. Vuxen cirka 80 kr och barn från tre år 60 kr.
2. Nattmarknad. Varje lördag hålls det nattmarknad inne i centrala Kuah. Köp en leksak i pvc-plast eller ät en nygrillad majskolv för två kr.
3. Langkawi Fair. Besök öns största köpcentrum som förutom en heldag i luftkonditionering, även erbjuder souvenirer, adidaskläder och en Big Mac på McDonald’s.
4. Toppa semestern. Se ända bort till grannlandet Thailand från toppen av det 700 meter höga berget Gunung Mat Chinchang med hjälp av Langkawi Cable Car. Barn åker gratis och vuxna betalar 60 kr/pers.
5. Ta trapporna. Besök de sju vattenfallen, Telaga Tujuh, och ta ett svalkande dopp i något av dem. Klart njutbart efter att du har gått uppför de 367 trappstegen som leder dit. Ligger i anslutning till linbanan.
För mer information om andra aktiviteter som passar barn, besök http://www.langkawi-beaches.com.

Malaysia med småbarn
Krypavstånd mellan bungalow och bad.

 


Text: Anders Carlén • 2011-12-09
MalaysiaRestipsLangkawi

Scroll to Top