Annons
Annons
Foto: Tobias Larsson

Foto: Tobias Larsson

Maldiverna

Maldiverna – Öluffa genom paradiset

Maldiverna. Lyxigt hotell, turkost vatten bortanför verandan och vacker pool. Underbart – och smått långtråkigt i längden. Nu är det möjligt att utforska mer av paradiset genom att båtluffa från ö till ö.

Text: • 2012-10-01 Uppdaterad 2021-06-23

Huvudön Male, Maldiverna. En ö, en stad, ett gytter av hus som trängs på för liten yta under en obarmhärtig sol. Varje millimeter är utnyttjad. Husen står som i tät, tät givvakt. Paradiset känns fjärran, men redan nere i hamnen skvallrar havet om en annan verklighet; fiskar jagar runt i ett Piggelinglassfärgat vatten, längre ut blir akvariet mörkblått och i fjärran skymtar öar med spretiga buketter av slokande kokospalmer.

Kaptenen Mohammed Ibrahim Fulhu med besättning tar emot när vi kliver ombord på fartyget som ska vara vårt hem den kommande veckan.

– Välkommen till Atoll Explorer och till min extrafamilj! säger han och för handen i riktning mot personalen bakom honom.

Under en veckas tid ska vi kryssa genom Maldivernas arkipelag ihop. De flesta som reser till Maldiverna stannar bara på en eller kanske två olika öar under sin tid i paradiset, men upplägget på denna resa är annorlunda.
Tanken är att gästerna ska få se mer av Maldiverna än just bara de exklusiva resortöarna. De flesta nätterna tillbringas på båten, men med stopp på såväl resortöar som obebodda öar och öar där maldivier bor.

Atoll Explorer kommer med suverän service. Standarden i övrigt är mer medel än lyx. Känslan går mer mot ”hemma hos” än lyxig kryssning – mer personlighet, mindre blingbling.

– Vi har 20 hytter och plats för maximalt 40 gäster. Britter är de vanligaste gästerna. Näst största gruppen kommer nog vara svenskar i och med det nya kontraktet, säger kaptenen vid middagen som består av fantastisk röd snapper, potatis, grönsaker och kallt vitt vin.

Vi blir sittande länge. På däck, i den tropiska natten, mellan ett hav av stjärnor och ett hav av plaskande fisk, tar vi en sista drink. Jag längtar till fÙ�rsta doppet. Känna bländande vit, knarrande sand mellan tårna och havets sträva salt mot ansiktet.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Kuramathi, en av Maldivernas 1 192 paradisöar.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Mat, dryck …

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
… och dykning är alltid av toppklass.

I ett kristallklart hav utanför en liten obebodd ö blir drömmen verklighet. Dhiggiri – några palmer, ett plåttak och i övrigt inget annat än sandstrand – blir vårt dagsstopp. Sol, snorkling och jetlagsslummer avlöser varandra.

Låga iso-tal på kameran försöker fånga den vackra omgivningen, men resultatet blir inte annat än av solutfrätta, färglösa bilder. Jag stoppar ner kameran. Drar på mig cyklopet och lyckas med nöd och näppe att inte trampa på en stingrocka som ligger halvbegravd i sanden på någon decimeters djup.

– De är luriga de där, säger John Cherriman på bred cockneydialekt.

John och hans fru Sandy har rest med Atoll Explorer en vecka. De är brunbrända som Dödahavsrullarna. På stranden blir vi sittande och pratar resor över en öl.

– Det närmaste vi varit Maldiverna tidigare är Indien och på Sri Lanka.

Sandy är pensionerad sedan några år och John arbetar på en farm i Sussex. Resor är deras största intresse.

– Vi har rest en del. Maldiverna har varit toppen. Maldiverna och Himalaya är nog de två bästa resorna vi gjort, säger John och sippar på sin öl.

Sandy nickar.

– Jag var förvånad över hur bra maten var ombord. Toppklass. Som en riktigt bra restaurang i Italien eller Frankrike.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Annorlunda sport: bashi, på bebodda ön Hagnaameedhoo.

Vi kryssar genom området North Ari Atoll, från huvudön Male till resortön Kuramathi, sedan obebodda Meerufenfushi, miniön Dhiggiri, be-bodda Hangnaameedhoo och resortön Batalaa. Veckan avslutas med en natt på femstjärniga Vihamanafushi.

– North Ari Atoll-rutten är min favorit, berättar dykintruktören Mohammed Saeed, medan vi skruvar ihop vår dykutrustning.

– Här finns många kända dykplatser, som Hammerhead Point, Fishhead och Mayaa Thila. De är världsberömda och rankade som några av världens bästa dykplatser. Här kan man se mycket stora djur som hammarhaj, manta och valhaj.

Mina förväntningar på det stundande dyket höjs plötsligt, samtidigt som jag vet att jag inte prickat in den bästa tiden på året. Februari till mars är dykförhållandena som bäst om man vill se stora djur.

Vi hoppar över i en mindre båt, som snart far fram i hög fart över en turkosfärgad glasskiva. Långt därnere syns korallbottnen. Dykplatsen heter Bataalaa Reef, känt för sina stora mängder revfisk och vitfenad revhaj.

När motorn tystnar pekar Mohammed mot plastkorgen med fenor. Jag drar på mig ett trångt par och justerar cyklopet.
Mohammed tar ett kliv ut från relingen och försvinner ur sikte i ett hav av frasande, vita bubblor. Jag följer efter.

Vi sjunker sakta genom en oändligt blå rymd. Solens strålar spretar som en gigantisk solfjäder från ytan. Det enda som hörs är våra tunga andetag och så havet och dess liv som lÙ?gmält och rogivande knäpper, knastrar och sprakar.

På 20 meters djup blixtrar en skugga till i periferin. Mohammed pekar rakt ut i ingenstans. Skuggan är som uppslukad av det blå. Mina andetag blir mindre, men snabbare. Adrenalinet rinner till. Plötsligt bryter sig en mörk hajkropp ut ur skuggorna och simmar rakt mot oss. Några sekunder senare är den borta igen. Den vitfenade hajen är ovanligt stor, över 1,5 meter, men ofarlig.

Vi fortsätter dyket längs med en revkant. En av havets vackraste och giftigaste invånare, skorpionfisken, svävar över den frasiga revkanten en bit bort. Lite längre bort upptäcker vi en till.
Innan vi bryter ytan igen har vi sett en muräna, bläckfisk och flera mindre revhajar.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Kurumba, på ön Vihamanafushi, var Maldivernas första hotell, byggt 1972. Ett av stoppen under öluffen.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Van resenär och nöjd öluffare, John Cherriman från Sussex.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Stingrockor vid resorten och ön Kuramathi.

Maldiverna består av 1 192 öar. Många är obebodda, andra är fullfjädrade resortöar. 200 öar är bebodda. Hagnaameedhoo Island är en av dem som rymmer en del av den blott 300 000 mans- och kvinnostarka nationen. Vi anländer till Hagnaameedhoo i solnedgångens glödande ljus. Böne­utropen hörs innan våra sandalsulor når land. En ung man, Abu Thalib, visar oss runt.

– På Hagnaameedhoo bor 700 personer. En normalstor maldivisk familj består av sju till tio personer, berättar han.

Hagnaameedhoo är inte stort. Några grusvägskorsningar, en skola och så en tennisplan. Den sistnämnda fångar min uppmärksamhet. Några slöjbeklädda kvinnor spelar tennis – baklänges. De står och servar med ryggen mot motståndarlaget, som ska försöka ta lyra. Ju fler lyror de lyckas ta desto bättre. Ju färre lyror – desto bättre för serverlaget.

– Bashi. Det kallas bashi, förklarar Abu Thalib.

Fiske, småskalig godistillverkning – kokos är råvara – är de stora näringarna på ön. En majoritet av männen arbetar på de omgivande resortöarna. Turism är Maldivernas i särklass största näring. Turismen drog igång på 1970-talet då några italienska besökare fick tillstånd att bygga 45 hus av korallsten, ämnade för turister. Än idag är dessa hus kvar, på ön Balaa.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Atoll Explorers egen grodman: dykinstruktören Mohammed Saeed.

Våra dagar flyter iväg. Veckan går fort. Lyxiga Kuramathi är vårt sista stopp. Fast mark och egen minipool blir ett avbrott mot dagarna på båten. Stranden ligger femton steg från min veranda. Boendet är så fint att det är svårt att slita sig därifrÙ�n och njuta av världens kanske bästa hav. Jag försöker göra en kompromiss, men faller in i alla lyxhotells eviga förbannelse och blir kvar i luftkonditioneringens dova surr. Kanske är det helt okej ändå. De flesta som kommer till Maldiverna ser ju faktiskt aldrig mer än så.

Miniguide Maldiverna

Resa dit och resa runt

Flera flygbolag flyger hit, bland annat Qatar Airways, SAS och Emirates, oftast med minst ett stopp vanligtvis i Doha eller Dubai. Fritidsresor, Ving och Apollo anordnar även charter till Maldiverna. Alla flyg till Maldiverna anländer till huvudön Male.
Billigast är resorna i oktober och april (början samt slutet på högsäsongen) samt under den svenska sommaren.
Det finns flera företag som anordnar kryssningar och vissa kan man boka på plats i Male. Se www.atollexplorer.com, www.gtmcruiser.com, www.fourseasons.com/maldiveskh och www.sunholidays.com för mer info.

Bo

På öarna måste man ofta ha förbokat sitt boende i god tid. De flesta bokar sin resa till Maldiverna som en paketresa. Majoriteten av hotellen på öarna är av hög till mycket hög klass. Några få öar i närheten av Male har enklare boende. På Male finns det hotell i olika prisklasser.

Äta

Maten på Maldiverna håller hög klass. Färsk fisk dominerar, ofta i kombination med kokos. Kryddningen kommer från Sri Lanka, Indien och Östafrika.

Mer information

Visitmaldives.com Officiella turistsajten om Maldiverna.
Prodivers.com Välrenomerat dykföretag, för information om dykning på Maldiverna.

Missa inte!

Dykningen! Maldiverna är ett av världens bästa dykområden. Har du en gång i tiden tagit dykcert? Använd det! Fräscha gärna upp dina gamla kunskaper på hemmaplan så är du redo att dyka på riktigt när du kommer hit.

Missa gärna!

En stingrockas gadd i foten eller vaden. Håll koll på var du sätter fötterna i grunt vatten. Kring lilla ön Dhiggiri ligger det ofta stingrockor på grunt vatten.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
Under Ù?luffen bor man mestadels på båten, men med landhugg för spa och restaurangbesök på bland annat lyxiga Kuramathi.

Maldiverna - Öluffa genom paradiset

Maldiverna - Öluffa genom paradiset
En veckas öluff betyder stopp på sju olika öar. Öluffaren får uppleva såväl obebodda öar som lyxiga resortöar.


Text: • 2012-10-01
MaldivernaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen