Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Argentina

Världens bästa vandringar

Hans vandringsintresse tog fart 1972 bland Himalayas toppar. Sedan dess har fotografen Claes Grundsten hunnit med över 50 leder världen över. Här listar han världens fem bästa vandringsområden.

Text: Redaktionen • 2009-05-28 Uppdaterad 2021-09-14

Världens bästa vandringarNamn: Claes Grundsten
Ålder: 59 år.
Yrke: fotograf.
Familj: hustru, två utflugna barn och en belgisk vallhund.
Bor: Ingarö i Stockholms skärgård.

1) Mäktigt i Kala Patthar, Nepal

Kala Patthar är det högsta bergsområdet i världen, och hör till en av mina absoluta favoriter. Turisterna kommer hit i mängder, men det är få platser som slår det storslagna bergslandskapet. Mäktiga berg, med Mount Everest i spetsen, tillsammans med den tibetanska kulturen, den alpina historien och den starka utstrålningen gör de massiva giganterna till ett gudomligt landskap.

2) Djärvt i Patagonien, Argentina

Här finns mer djärva och spektakulära bergslandskap än vid Mount Everest. Där andra berg är mer uppsvällda, är Fitz Roy uppkäftigt och vasst. Ur det annars rätt så platta landskapet reser sig topparna mot himlen. Det ödsliga området ingår i nationalparken Los Glaciares.

3) Tufft i Western Arthurs Traverse, Tasmanien

Vandringen är krävande, det går upp och ner mest hela tiden. Terrängen kan liknas vid en berg-och-dalbana. Omgivningen påminner om vårt eget Lappland, där bergen inte är så högresta men ändå dramatiska, och vildmarken är ruffig. Djurlivet omkring är exotiskt.

4) Nyfikenheten vaknar till i Altaibergen, Mongoliet

Kallas även Altaiknuten – tre länder möts: Mongoliet, Ryssland och Kina. Landskapet är än så länge orört, med endast ett fåtal boenden. Området påminner om Alperna. De vassa bergstopparna får nyfikenheten att vakna till liv, och upptäckarkänslan att knacka på. Här finns inga etablerade vandringsleder, och turismen är än så länge mycket begränsad. Atmosfären är hemlighetsfull, och det råder stillhet och tystnad över trakten.

5) Flodvandring i Fish River Canyon, Namibia

Vandringsstråket går i en djup skåra, som har skapats mellan bergen av floden Fish River. Med högresta berg på uppemot 600 meter har det formats till världens näst största ravin. Till detta enorma kanjonsystem, uppemot tre mil brett och sexton mil långt, söker sig både turister och mer erfarna vandrare. Rutten är endast möjlig under torrperioden, mellan maj och augusti.

Världens bästa vandringar
Fler vackra bilder! Claes Grundstens bok Äventyrets stigar – världens bästa trekking kom nyligen ut på Bokförlaget Max Ström.


Text: Redaktionen • 2009-05-28
ArgentinaMongolietNamibiaNepalAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top