Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Australien

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

Buss, flyg, eller tåg? Eller varför inte resa runt jorden till fots eller på en enhjuling? Alla sätt är bra förutom de dåliga sägs det. Här är åtta ovanliga färdsätt som du kan upptäcka världen på.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-05 Uppdaterad 2021-09-14

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

1. På ett lastfartyg 

Älskar du havet men vill slippa att dansa kongatåg med överförfriskade pensionärer i midjeväskor? Har du ingen egen båt? Byt ut kryssningsfartyget mot ett lastskepp! Med resor som sträcker sig mellan allt från 7 till 77 nätter erbjuder Cargoshipvoyages resenärer möjligheten att upptäcka världen från hamn till hamn ombord på ett lastfartyg.

De flesta fartyg tar upp till 12 passagerare utöver besättningen, men många gånger är det betydligt färre medpassagerare. Visa fartyg är utrustade med ett gym, bar och pool men annars är bekvämligheterna få. 

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

2. Till fots

Någon har räknat ut att det skulle krävas cirka 20 miljoner steg att gå ett varv runt jorden (hav ej inräknade av självklara anledningar). En resa som kräver både uthållighet, mod och många par skor av den som tar sig an utmaningen.

Det finns en handfull personer som har lyckats och en av de mest kända är kanske David Kunst från Minnesota, USA. År 1970 påbörjade han vandringen som kom att bli den första jorden-runt-resan till fots som fick officiell status. Under fyra år gick han över fyra kontinenter, erövrade cirka 22 530 kilometer och slet ut 21 par skor.

Den förste personen som sprang runt jorden är dansken Jesper Kenn Olsen. Den resan sträckte sig över 26 232 kilometer och pågick mellan januari 2004 och oktober 2005. 

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

3. I en tuk-tuk    

Om du inte vill köpa din egen tuk-tuk och ge dig iväg på en skumpig långresa så kan du nöja dig med att delta i någon av researrangörens Large Minoritys äventyrliga tuk-tuk-resor.

Upplägget är som följande: mellan 20 och 25 lag tävlar om att komma först i mål efter en 100 mil lång resa där de ska utföra uppgifter som att ”fotografera en krokodil” eller ”äta lunch med en lokalinvånare” på vägen.

Deltagarna kör själva och navigerar med hjälp av kartor och tävlingarna som arrangeras i Kambodja och Sri Lanka varar i nio dagar. Det bästa är kanske 10 procent av kostnaden går till att stödja researrangörens välgörenhetsprojekt. 

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

4. Med cykel 

Rulla fram i egen takt genom Centralasien och sov i jurtor eller trampa från kust till kust i USA. Möjligheterna är många när det kommer till att resor med cykel som förutom att vara billigt dessutom är ett bra alternativ för den miljömedvetne.

För mer inspiration kan du läsa om svenska Fredrika som cyklar jorden runt för kvinnors rättigheter, eller lyssna på avsnittet ”På cykel Stockholm–Singapore” av Vagabonds resepodd. Om du vill resa på en arrangerad cykelresa i grupp så kan du bland annat kolla in Prima TravelBikeurope eller Temaresor.

Indiern som cyklade till kärleken i Borås

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

4. I ett privatplan 

Enligt en undersökning av resebyrån Ticket vill allt fler svenskar lyxa till det lite extra nu i vintern och för de som har en tjock plånbok kanske en rundresa i ett privatplan vara något?

För sisådär 660 000 kronor kan du följa med experter från självaste National Geographic på en 24 dagars lång resa som tar dig till 12 stycken Unesco-världsarv. Några av höjdpunkterna inkluderar Taj Mahal, Stora Barriärrevet, Machu Picchu, Påskön och Angkor Wat. 

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

5. I en kamelkaravan 

Upptäck din inre nomad och ge dig iväg på en resa på ryggen av en kamel. En som gjorde just det är författaren Robyn Davidson. Hennes 270 mil långa resa genom Australiens öken dokumenterades bland annat i National Geographic och i fjol hade filmen ”Tracks” – som porträtterar hennes resa – biopremiär. Robyn fångade och tränade ett par vilda kameler själv, men för den som känner att lagom är nog så finns det gott om alternativ.  

Adventure Travel Agency anordnar kamelsafaris från guldstaden Jaisalmer på upp till 15 dagar som tar dig genom Rajasthans öknen, i Australien kan man följa med på någon av Desert Expeditions, vetenskapliga expeditioner som varar mellan 12 till 25 dagar i Simpsonöknen.

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

6. Genom att lura systemet 

Längtar du efter lyx men saknar de ekonomiska medlen kan det ändå finnas hopp. Vagabond skrev nyligen om resebloggaren Sam Huang som är en utav en växande skara resenärer som använder sig av bonusprogram, flygmil och andra knep för att kunna resa väldigt billigt eller till och med gratis.

Men att använda sig av kryphål för att hitta billigare biljetter kan dock slå tillbaka. Ett exempel som uppmärksammades tidigare i år är rättegångsfallet mot Aktarer Zaman. Efter att han delade med sig av sina biljettknep på en hemsida hamnade han i ett tvistemål med två stora resebolag som lämnade in en stämningsansökan mot 22-åringen. 

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

7. Som en flygvärdinna 

Vill du flyga jorden runt och samtidigt få betalt kan du utbilda dig till flygvärdinna.  Det kräver ingen högre utbildning men du måste kunna simma 200 meter och du får gärna vara språkkunnig och ha erfarenhet av servicearbete. Vill du se mer exotiska terminaler än Kastrup eller Landvetter ska du satsa på att jobba på ett flygbolag som har långdistanslinjer. 

10 roliga utlandsjobb

8 annorlunda sätt att resa runt jorden

8. På en flytande skola

Spendera tre månader ombord på ett skepp och se platser som Hawaii, Japan, Kina, Burma, Indien och Ghana samtidigt som du lär dig något nytt.

Studieprogrammet Semester At Sea arrangeras av universitetet i Virginia två gånger om året men alla kan ansöka. Några av ämnena som man kan läsa inkluderar musik, psykologi, antropologi och internationell handel.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler resetips i ditt flöde!

Inspiration: The Telegraph

10 saker som du alltid undrat om flygvärdinnor

9 indiska tågresor du måste göra innan du dör


Text: Johanna Jackson • 2015-11-05
AustralienKambodjaSri LankaAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen