Annons
Annons
Annons
Blått tåg som åker över en bro i regnkogen och pool intill palmer.

Stränder, fiskare, teodlingar och tåg – det här är 10 platser du inte får missa på Sri Lanka. Foto: Getty Images

Restips

20 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka

Berg med gröna teplantage och sköna vandringar. Stränder med vit sand och slingrande kokospalmer och kolonialstäder med historisk atmosfär. Vagabonds Per J Andersson har rest till ett otal gånger sedan tidigt åttiotal. Här är hans bästa tips.

Text: Per J Andersson • 2019-10-30 Uppdaterad 2023-11-24
Annons

1. Mirissa Beach

Homestays och blåvalar

En av sydkustens skönaste stränder i en bukt med avslappnade strandserveringar, vajande kokospalmer och djungeln i ryggen. Här slipper du de stora hotellschabraken och kan njuta av någorlunda stillhet på mindre familjepensionat och homestays. Dessutom kan du göra en utflykt på havet för att skåda delfiner och blåval. Perfekt soundtrack på utflykten ut på Indiska oceanen är artisten Iiris Viljanens låt Mirissa som handlar om en valsafari med start från samma strand.

Homestays hittar du på hotellbokningssajterna. Boka valskådning på rajaandthewhales.com.

Annons

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka
Avspänd atmosfär på Mirissa Beach på öns sydkust. Foto: Getty Images

2. Unawatuna Beach

Backpackerstranden

Ljus sand och styltfiskare. Unawatuna var länge ett favoritställe bland backpackers där det ligger strax söder om den historiska staden Galle. En gång i tiden en väl bevarad hemlighet. Idag mer exploaterat. Hotellen och restaurangerna ligger tätt intill stranden i den mjukt rundade bukten. Schyst snorkling, även om en del av korallreven förstördes av tsunamin 2004.

• Unawatuna är bra att kombinera med Galle, bara 10 minuters tuk-tuk-färd bort.

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka
Inte lika hemligt längre men fortfarande vackert i Unawatuna. Foto: Getty Images

3. Galle

Holländarnas stad

Muromgärdad stad med charmiga men sömniga gränder mellan patinerade stenhus. Byggd av holländska kolonialister på 1600-talet på en halvö i Indiska oceanen. Skön historisk atmosfär. Många bra homestays och familjehotell. Men en middag eller en drink på något av de lyxiga kolonialhotellen är ett måste. Cykelavstånd till stränderna i Unawatuna.

• Bo hemtrevligt på Mrs Wijenayakes värdshus, beach-haven-guest-house.gallehotelspage.com.

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka
Vykortsvackra Galle. Foto: Getty Images

4. Nuwara Eliya

Tea time i lilla Skottland

De brittiska kolonialisternas favorit-rekreationsort i Sri Lankas bergstrakter. Hästkapplöpningsbana, golfbana, klubbhus och ett storstilat hotell. Det är underbart att strosa runt i grönskan med hus i brittisk tudorstil mellan teplantagen och molnen. Svalt klimat, nästan som en sommar i Skottland, vilket är skönt avbrott från den tropiska värmen vid kusten. 

Missa inte att besöka The Hill Club där du dricker en kanna te sittande i blommiga fåtöljer under det inramade fotot från brittiska drottningen Elizabeth II:s besök här på 50-talet. Om andan faller på kan du en morgon härifrån vandra upp på öns högsta berg, Pidurutalagala, och njuta av utsikten över tebuskar och skogar.

• Bo, drick te och spela biljard på The Hill Club, hillclubsrilanka.lk.

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka
Böljande grönska runt Nuwara Eliya. Perfekt för en kopp te och avkoppling. Foto: Getty Images

5. Adam’s Peak

Det heliga berget

Sri Lankas Matterhorn är en spetsig bergstopp som du tar dig upp på ordentliga trappor med räcken. Det gör också dagligen hundratals pilgrimer från alla religioner – mest buddister, men också hinduer, muslimer och kristna. Sympatiskt nog är alla religioner överens om att besegrandet av berget ger andlig styrka, även om mytologierna går isär: för buddisterna är fotavtrycket på toppen Buddhas, för hinduerna är det Shivas och enligt de kristna och muslimerna tillhör det Adam, den första människan på jorden.

• Du startar vandringen upp på Adam’s Peak i byn Dalhousie.

10 bästa platserna du måste besöka på Sri Lanka
Vandring kring Adam’s Peak. Foto: Getty Images

6. Ella

Finaste utsikten

Ta bergståget från Colombo genom teplantagen till bergsstaden Ella. Den resan kan mycket väl bli ditt bästa minne från besöket på ön. Själva byn är en blandning av stugor, bungalower och blomsterfyllda trädgårdar med lågmäld atmosfär, trots det stora antal turister som besöker platsen varje år. Men stanna inte i stan, utan bege dig ut på vandringar på stigarna på kullarna runtomkring och njut av den spektakulära utsikten.

• Bo med bergsutsikt, yoga, pool och hängmattor på terrassen på Zion View, zionviewella.com.

Grönskande vackert i Ella. Foto: Getty Images
Missa inte att ta ta tåget på Sri Lanka. Otroligt vackra sträckor och utsikter att ta del av. Foto: Getty Images

7. Kandy

Buddhas tand

Kungariket Kandys huvudstad som erövrades av britterna 1815. En sjö som du kan promenera runt och ett buddisttempel som sägs rymma en tand från Buddha och varje kväll iscensätter en ljudlig och spännande ceremoni. Och så det underbart bedagade kolonialhotellet Queen’s där klockan verkar ha stannat på 1948. Även hit kan du ta bergståget direkt från Colombo.

• Läs mer om Buddhas tand på tandtemplets sajt sridaladamaligawa.lk.

Sri Lanka har något för hela familjen. Foto: Getty Images

8. Arugam Bay

Surfarnas favorit

Sri Lankas kanske coolaste strand. Hit hittar vågsurfare för att njuta av de pålitligt långa och sköna vågorna. Inte så höga, men uthålliga – för ”Its not the size of the waves, its the motion of the ocean” som räknas. Många enkla serveringar i rangliga träskjul med grillad nyfångad fisk. Elefantreservat på dagsutflyktsavstånd. Besökarna är en blandning av lankesiska familjer, en del överfriskade män från Colombo och västerländska surfare och backpackers.

• Lär dig surfa i Arugam bay, safaarugambay.com.

Till tonerna av etiopisk jazz ger sig vågsurfarna ut för att fånga vågen. Foto: Getty Images

9. Pasikuda och Kalkuda

Jungfruliga stränder

Kanske öns vackraste strand. Ligger på östkusten strax norr om staden Batticaloa och alldeles intill systerstranden Kalkudah. En del lokala fiskare på stranden men få andra turister. Avslappnad atmosfär. Ljudet av havets vågor och palmernas sus. Annars tyst. En paus i tillvaron. Före inbördeskriget, som rasade 1983–2009, var den här delen av östkusten ett populärt backpacker-hangout. Idag finns bara ett tiotal lite finare resorts här – och få serveringar utanför hotellen. Inget för dig som vill ha fart och fläkt, men perfekt för dig som vill koppla av efter hektiska larmet i städerna.

• Testa glamping på Karpaha Sands i Kalkuda, karpahasands.com.

De forna backpackerfavoriterna Pasikuda och Kalkuda är idag inriktade på turister med större reskassa. Foto: Karpaha Sands

10. Colombo Fort

Spännande stadsdel

Sri Lankas huvudstad ligger vid havet. Ständigt en salt bris. Mest historisk känsla får man i den äldsta delen som kallas Fort och ligger intill hamnen. Här finns flagnande vita kolonialhus med arkader och murriga varuhus som känns som från en annan tidsålder. Och så det vackert renoverade Dutch Hospital Complex med butiker, kaféer, innergårdar och inte minst Ministry of Crabs, öns bästa skaldjursrestaurang med gudomliga räk-, havskräft- och krabbrätter. Promenera också i skymningen mellan matstånden på strandpromenaden vid Galle Face och ta en solnedgångsdrink på det anrika Galle Face Hotel där mängder av berömdheter bott sedan öppnandet för över 100 år sedan.

• Indiska oceanens läckraste skaldjur på Ministry of Crabs, ministryofcrab.com.


Colombos historiska kärna utgörs av The Fort som är den äldsta delen av staden, byggd av portugiserna. Foto: Unsplash

11. Ceylon Tea Trails, Hatton

Bo på en teplantage

Fram till 1972 hette ön Ceylon. I resebranschen och teets och kryddornas värld levde det gamla namnet kvar ett tag till. 1824 tog britterna hit tebusken från Kina, och öns bergiga mitt är sedan länge täckt av hundratals teplantager. På några av dem har man på sistone byggt om föreståndarnas bungalower till lyxiga boutiquehotell. Vackrast belägna av dem alla är nog teföretaget Dilmahs fem bungalower Summerville, Castlereagh och Dunkeld (med utsikt över bergssjön Castlereagh) samt Norwood och Tientsin. Pietetsfullt renoverade villor i kolonial stil. Personlig service. Fantastisk mat. Swimmingpool. För en dos verklighet: promenera runt på plantagen och möt tebladsplockarna och deras familjer.

• Boka rum i en plantagebungalow på resplendentceylon.com/teatrails.

Bo som en forna tiders plantageägare. Och ta promenader mellan tebuskarna för möten med teplockare. Foto: Getty Images
Njut av en kopp te! Foto: Getty Images

12. Hopper, curd och treacle

En meny à la Sri Lanka 

Srilankesisk mat har rötterna i det indiska köket. Börja med en frukost med lokal smak i form av en hopper, en frasig rispannkaka formad som en skål (som liknar Sydindiens dosa och appam). Med ett stekt ägg i pannkakan kallas den egghopper och strimlad till nudlar kallas den stringhopper. Till den äter du olika curries med fisk, räkor, kött och/eller grönsaker, kokoschutney, dal (linsgryta) och förstås färsk tropisk frukt, som det är gott om på ön. Sri Lankas mest klassiska efterrätt – som också funkar fint som frukost och mellanmål – är curd med treacle, vilket är lokalt tillverkad buffelyoghurt, serverad i en obränd lerskål, med mörk palmsirap. Mums!

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

Den skålformade rismjölspannkakan hopper. Passar både till frukost, lunch och middag. Foto: Getty Images

13. Ayurveda-spa

Renovera dig själv

Ät nyttigt, utöva yoga och bli masserad i väldoftande ljummen olja. Att åka på hälsokur är en sydasiatisk specialitet. Den traditionella indiska hälsoläran ayurveda har spridit sig också till grannländerna, framför allt till Sri Lanka. Ön vimlar av kustnära spa-hotell med ayurvediska behandlingar. Ett trevligt och inte alltför dyrt ställe är Ypsylon Resort som lockar många tyskar och som finns både i Beruwela på västkusten söder om Colombo och på Nilaveli Beach strax norr om Trincomalee på östkusten. Ett annat bra ställe är Villa Velmarie, också det i Beruwela och inrymt i anrika hus i kolonial stil.

Boka på villavelmarie.com och ypsylon.net/en.

Asiens vackrast belägna meditationscenter heter Nilambe och lär ut vipassanametoden. Foto. Getty Images

14. Nilambe Buddhist Meditation Centre

Andas ut i bergen

Andas in, andas ut, tänk på din egen andning, tänk på ingenting. Så kan man beskriva buddistisk vipassana-meditation som spridit sig från Indien till hela världen. På Sri Lanka finns ett extremt vackert beläget meditationscentrum beläget på en kulle ovanför intensivt gröna teplantager. Milsvid utsikt, klar luft och seriös meditation. Upp klockan fyra och börja meditera, gör solhälsningen till soluppgången, ät god ­vegetarisk mat och somna tidigt. När du checkar ut är din hjärna utvilad, kroppen avstressad och ditt fokus, oavsett vad du koncentrerar dig på, knivskarpt. Rekommenderas alla överdigitaliserade och informationsstinna nutidsmänniskor.

• Läs mer och boka på nilambe.net.

Sri Lanka har mycket gemensamt med Indien, t ex traditionen med hälsohem med ayurvedabehandlingar. Foto: Getty Images
Njut av en behandling för kropp och själ. Foto: Getty Images

15. Världsarvet Sigiriya

Klättra uppför Lejonklippan

En stor monolit som mystiskt reser sig ur djungeln. Lejonklippan Sigiriya är ett av sju Unescoskyddade världsarv på Sri Lanka. Vandra genom gröna skogsdungar och vattenkanaler och klättra därefter uppför branta trappor till palatsruinerna på toppen. Väl där belönas du med en dramatisk utsikt och antika grottmålningar. Sigiriya tros ha varit befolkat under förhistorisk tid. Säkert vet vi att bergets grottor användes som buddistiskt munkkloster från omkring 200-talet f Kr och att ett palats uppfördes på 400-talet e Kr. På 1300-talet övergavs det och återupptäcktes som ruiner först 1907 av en brittisk äventyrare. Rena rama Indiana Jones-historien, med andra ord.    

• Läs mer på Sri Lanka Tourisms sajt sigiriyatourism.com.

De flertusenåriga monumenten på Lejonklippan återupptäcktes i Indiana Jones-anda först på 1900-talet. Foto: Getty Images

16. Galle Face Hotel, Colombo

Kolonial nostalgi

För drygt tio år sedan bodde du på Galle Face Hotel i Colombo för en spottstyver. Nu har det renoverats till toppstandard och återfått sin gamla koloniala grandeur. Under 1800-talet var det ett av de etablissemang som britterna så där drygt eurocentriskt kallade för ”bästa hotellet öster om Suez”. Tyvärr lever inte längre Mr Kuttan som i 72 år stod i entrén klädd i sin vita uniformsjacka och hälsade gästerna välkomna. Han mötte alla världens berömdheter som gästade hotellet innan han för åtta år sedan gick bort, 94 år gammal. Men minnena från glansfulla dagar hålls levande med en minst lika glansfull nutid. Galle Face Hotel måste kort sagt upplevas. En Gin & tonic på terrassen, någon?

• Boka på gallefacehotel.com.

Kolonialromantik på Galle Face Hotel i Colombo. Foto: Galle face hotel

17. Minneriya & Udawalawe

Spana in vilda elefanter

Det är gott om elefanter på Sri Lanka. Populationen växer, och ibland händer det att de enorma djuren klampar sönder odlingar och till och med traskar in i människobyar. Det är kort sagt konkurrens om utrymmet mellan människa och elefant. Vill du skåda elefanter i vilt tillstånd ska du bege dig till nationalparken Minneriya nära Polonnaruwa i öns mitt eller till Udawalawe i söder. Garanterat spännande.

• Läs mer på minneriyasafari.com och udawalawenationalpark.com.

Att skåda vilda elefanter blir lättare och lättare för varje år i och med att öns elefantstam växer. Foto: Getty Images

18. Sri Lanka Railways

Ta tåg istället för buss

Sri Lankas järnvägsnät är gammalt och slitet. Loken och vagnarna likaså. Men oj vilka vackra tågresor du kan göra! Och vad mycket genuint lankesiskt folkliv du kan uppleva. Turistfavoriten är bergståget från Colombo Fort upp till Kandy, Ella och Badulla. Under inbördeskriget 1983–2009 gick inga tåg upp till Jaffna på öns tamildominerade nordspets, men sedan sex år tillbaka rullar de åter. En annan favorit är tåget från Colombo de 30 milen tvärs över ön till hamnstaden Trincomalee på östkusten. Både till Jaffna och Trinco finns sovvagnar i olika klasser. Biljettpriserna är låga. Färden skakig. 

• Kolla tidtabeller på railway.gov.lk. Köp biljetter på järnvägsstationen i Sri Lanka eller boka online på 12go.asia.

Resenärsfavorit: att stå i dörröppningen i tågvagnen och skåda ut över tebuskar, raviner och byar. Foto: Unsplash
Öns järnvägsnät är i behov av renovering, men tågen rullar likafullt envist vidare. Foto: Unsplash

19. Kalpitiya

Snorkla bland delfiner

16 mil norr om Colombo sticker en landtunga ut i havet och bildar en djup vik. Här ligger Kalpitiya med sin vackra marina miljö och här finns perfekta förutsättningar för att skåda delfiner och valar i deras naturliga livsmiljö. Den nästan fem mil långa halvön har förvisso fina stränder, men satsa istället på att ta båten en timme ut till havs för att uppleva öns längsta korallrev, Bar Reef. Här kan du både dyka med tuber och snorkla – och uppleva ett undervattensliv som försvunnit från de mer exploaterade stränderna söder om huvudstaden.

• Mer om delfin- och valskådning, dykning och kitesurfing på visitkalpitiya.com.

Väl bevarad hemlighet. Skåda delfiner i Kalpitiya. Foto: Getty Images

20. Queen’s Hotel, Kandy

Kolonial relik

Intill tandtemplet i mysiga Kandy finns en av Sydasiens häftigaste koloniala reliker: lätt bedagade men extremt charmiga Queen’s Hotel som hållit öppet i imponerande 160 år. Knarrande trappor i mörkt trä, gräddbakelsefasader, vit stuckatur, högt i tak och evigt snurrande takfläktar. Bar, ball room och pool. Rikt på historisk atmosfär men inte särskilt dyrt. Ett fynd, kort sagt.

• Boka på queenshotel.lk.

Fattas bara tropikhjälm. Bo som om du vore en brittisk kolonial kvarleva på Queen’s Hotel. Foto: Queen´s Hotel

Krönika: Åk till Sri Lanka – vi får inte överge dem nu

Nu får svenskar gratis visum till Sri Lanka


Text: Per J Andersson • 2019-10-30
RestipsSri Lanka

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen