Foto: Per J Andersson

Foto: Per J Andersson

Restips

”Trafikolyckor större risk än terrorister”

Är kriget verkligen över? Ja! Är det fortfarande farligt att resa till Sri Lanka? Nej! Freds- och utvecklingsforskaren Camilla Orjuela tycker att man som turist bör oroa sig mer för trafikolyckor och denguefeber än terrordåd.

Text: Per J Andersson • 2009-08-19

– I nuläget är gerillan så försvagad att det är svårt att se hur de ska kunna resa sig, så det ser faktiskt ut som att kriget är över, säger Camilla Orjuela som forskar vid Göteborgs universitet.

Sri Lanka var en enormt populär charterdestination på 70-talet, men inbördeskriget och den efterföljande Tsunamikatastrofen 2004 drabbade turistnäringen hårt och strömmen av besökare stannade av. Nu satsar landet dock stort på att återvinna turisterna.

Hur kommer det att gå?

– Sri Lanka är otroligt vackert och kan absolut återvinna sin position som turistland, det stora problemet nu är egentligen infrastrukturen. Vägarna är i dåligt skick och det är svårt att ta sig fram på ett bekvämt sätt.

Majoriteten av befolkningen är lättade över att kriget ”Trafikolyckor större risk än terrorister”äntligen tagit slut, men enligt rapporter från Amnesty international diskrimineras fortfarande den tamilska minoriteten.

Finns det någon risk att missnöjet bland tamilerna övergår i våldshandlingar?

– Det fanns farhågor om att terrorismen skulle öka efter att gerillans ledare dödats, men de verkar inte ha slagit in. Besegrandet av gerillan verkar istället ha tagit udden av självständighetskampen.

Bör man undvika att resa till Sri Lanka i nuläget?

– Som turist bör man oroa sig mer för trafikolyckor och denguefeber än terrordåd, de är båda mycket större risker, säger Camilla Orjuela.


Text: Per J Andersson • 2009-08-19
RestipsSri Lanka

Scroll to Top