Annons
Annons
Foto: Per J Andersson

Foto: Per J Andersson

Restips

Sri Lanka hoppas på turism

Efter 26 års inbördeskrig tystnade kanonerna i Sri Lanka. Med freden ökar hoppet om att turisterna ska återvända. Apollo är först ut bland svenska charterbolag. När hakar de andra hakar på.

Text: Per J Andersson • 2009-08-11 Uppdaterad 2021-06-23

APOLLO LA NER SRI LANKA som resmål efter tsunamin, som drabbade landet extremt hårt. I november återupptar Apollo resorna, fast i liten skala. Resenärerna flygs med reguljärflyg och kan bara välja mellan tre hotell, alla i Bentota på sydvästkusten.
– Krigsslutet är förstås den viktigaste orsaken till att vi nysatsar, säger Pernilla Enkler på Apollo och tillägger:
– Sri Lanka behöver verkligen turismen.
Den en gång så lovande asiatiska välfärdsstaten med blomstrande turism och stora inkomster från export av te, gummi och textilier har på mindre än tre årtionden förvandlats till en traumatiserad krigsnation med galopperande ekonomisk kris.
Med freden står hoppet till att it-industrin – som skänkt så mycket välstånd till grannlandet Indien – tillsammans med turismen ska få ekonomin att booma.
ETT KVARTSSEKEL INNAN Thailand hamnade på charterkartan var Sri Lanka ett populärt charterresemål för svenska resenärer. Ving drog igång resor till ön i början av 1970-talet.
 
Sedan kriget började sommaren 1983 fick Sri Lanka flera gånger göra paus som resmål, men kom ständigt igen. Precis som Apollo la Ving ner destinationen efter tsunamin 2004. Dags att dra igång igen?
– Vi har inget planerat. Än så länge tycker vi att säkerhetsläget känns instabilt. Men vi hoppas!  De är så duktiga på turism i Sri Lanka, säger Charlotte Hallencreutz på Ving.
Sri Lanka hoppas på turismLandets turistbyrå storsatsar. Med sloganen ”Sri Lanka – små mirakel” hoppas man fördubbla turismen till en miljon besökare nästa år. 2011 har utsetts till ”Besök Sri Lanka-året” och 2016 tror man på 2,5 miljoner besökare.
– Turism är redan nu en av de viktigaste industrierna i Sri Lanka och den sjätte största inkomstkällan av utländsk valuta, säger Azhara Aziz
på Sri Lankas turistbyrå.
Aziz berättar också om visionerna att dra igång turismen till öns östkust, som på grund av kriget länge varit stängd för besökare. Här finns oexploaterade paradisstränder som Nilaveli, Kalkudah och Passekudah.
JAN–OLA STENBERG, SOM driver sajten Sri Lanka.se, är optimist.
– Flera länder har redan lättat på sina reserestriktioner och regeringen i Colombo satsar på att bygga ut infrastrukturen för turismen. Men det är viktigt att tamilerna (minoriteten som gerillan ville skapa ett självständigt land för) inte körs över.
– För att turismen åter ska blomstra krävs en satsning på integrationen av tamilerna i samhället, säger han.
 


Text: Per J Andersson • 2009-08-11
RestipsSri Lanka

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen