Annons
Annons
Havets frukter. Foto: Lotta Ljungberg.

Havets frukter. Foto: Lotta Ljungberg.

Restips

Guide: Jeju – Sydkoreas Hawaii

Vagabonds guide till Jeju. Tips på hur du reser hit, boende och prisläge.

Text: Ann-Cathrine Johnsson • 2017-03-23 Uppdaterad 2021-07-21

Snabbfakta Jeju

Antal invånare: 560 000.
Yta: 7 mil från väst till öst, 3 mil från norr till söder.
Största stad: Jeju-si (Jeju stad) på norra sidan är öns huvudstad med 294 000 invånare.
Språk: koreanska.
Religion i landet: 46 % är ateister, 29 % är kristna, 23 % är buddister. Det finns också blandreligioner med inslag av buddism, konfucianism och shamanism.
Visum: nej.
Valuta: 1 000 won = ca 8 kr.
Tidsskillnad: + 8 timmar.
Bäst tid att resa: september–november och april–juni. Somrarna är regniga, varma och fuktiga, medan vintrarna är kalla.

Resa dit

Skandinavien–Seoul t/r med exempelvis Finnair kostar från 8 000 kr. 

Till Jeju tar du dig med flyg från Seoul. Det går också färja från Incheon (där Seouls flygplats ligger), Busan, Wando och Mokpo. Båtresan från Incheon tar 13 timmar och kostar 450–2 500 kr beroende på klass. Från Mokpo är restiden ca 4,5 timme och kostar 180–1 900 kr. Snabbåten Pink Dolphin från Mokpo kostar 330 kr och tar drygt 3 timmar. 

Ta dig runt

Lokalbussar går runt hela ön, är smidigt och kostar inte många kronor. Taxi är billigt, runt 80 kr för en 20 minuters resa. Att hyra en bil med chaufför för en dag kostar ca 800 kr. 

Bo

Yeha Guesthouse, yehaguesthouse.com, är ett mycket prisvärt vandrarhem i Jeju-si. För strax under 200 kr per person får du ett dubbelrum med egen toalett och dusch. Trevliga gemensamma utrymmen och enkel frukost ingår. 

Hotel Daeguk Isle Inn, mellanklasshotell med centralt läge i Seogwipo. Dubbelrum från 550 kr inklusive koreansk frukost. Wifi i lobbyn. 

Jeju Hiking Inn, hikinginn.com, är Seogwipos mest populära tillhåll för backpackers. Priser från 150 kr/bädd. Fri wifi, gemensamt kök och cykeluthyrning.

För flottare boende i Jungmun finns Shilla Jeju, shilla.net/en/jeju, nära Jungmun Beach. Spa, gym och kasino. Från 1 000 kr/person. 

Guide: Jeju – Sydkoreas Hawaii
Jungmun Beach, kärt kvällspromenadstråk.

Äta och dricka

Passa på att äta fisk och skaldjur. En specialitet för Jeju är heukdwaeji – fläskkött från traktens svarta grisar. Restauranger som serverar detta kött har oftast en skylt med en svart gris utanför porten. Torkad, grillad fisk – okdomgui – är en annan av Jejus specialiteter. Och glöm inte att prova den koreanska nationalrätten bibimbap som kan serveras på lite olika sätt, men grunden är dock ris och syrade grönsaker med chilisås och ägg ovanpå.

Kimchi, den syrade kålen, som serveras till de flesta rätter, är en riktig hälsokur, på grund av dess näringsämnen och positiva effekt på tarmfloran. Prova gärna den inhemska ölen Cass.

Prisläge

Generellt billigare än i Sverige, både när det gäller boende och mat. En huvudrätt kostar 30–50 kr, ölen kostar ca 20 kr. En flaska vatten får du för 3–4 kr.

Guide: Jeju – Sydkoreas Hawaii
Det mesta handlar om havet.

Missa inte

Jeju black pig. Jejus specialitet är unik för ön och känd för sitt goda kött. Restauranger som serverar denna typ av barbeque har en skylt med en svart gris utanför entrén.

Missa gärna!

Stora hotellkomplex runt Jungmun Beach. Här får du inte känslan av det riktiga Jeju.

3 favoritmaträtter

1. Bulgog – koreansk barbeque. Tunna skivor av marinerat nötkött steks på en häll direkt vid bordet. Köttet läggs sedan i stora salladsblad tillsammans med ris, grillade vitlöksklyftor och syrade grönsaker.

2. Bibimbap – traditionell koreansk rätt som kan varieras i oändlighet. En vanlig variant består av ris, nudlar, marinerat nötkött, grönsaker och kimchi, serverat i en skål. Toppas med ett ägg, gärna rått, och den röda starka chilisåsen gochujang.

3. Banchan – smårätter som ställs fram i små skålar, som tillbehör till varje måltid i Sydkorea. Det kan vara allt från kimchi av olika slag, till soppor, marinerade grönsaker och soja-bönspasta. 

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde! 

Guide: Jeju – Sydkoreas Hawaii

Text: Ann-Cathrine Johnsson • 2017-03-23
RestipsSydkoreaAktiv semesterGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top